kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Guntay Simsek @ SABAH
 

İran'la işler tek celsede çözülmez

Başbakan bir heyetle İran'a doğru yol almadan önce, İran- Türkiye arasındaki ilişkilerin ön çalışmalarını yürütenlerle mini bir görüşme turu yapmıştım. İran doğalgazının en pahalı duruma gelmesi sebebiyle indirim konusunu, Turkcell'in cep telefonu operatörlüğünü ve TAV'ın işletmesini üstlendiği İmam Humeyni Havalimanı'ndaki gelişmeleri sormuştum. Aldığım cevap, üç konu da kesinlik kazanmış boyutta Başbakan'ın İran gezisiyle neticeleneceği yönündeydi. Erdoğan'ın İran ziyaretini de pazarlığın bir parçası olarak yorumlamak mümkün. Fakat Başbakan ve heyeti İran'dan döndü, sorunlar İran'da kaldı.
Üç konu da tam çözülmüş değil. Hatta İran, doğalgaz konusunda Başbakan Erdoğan'ın meseleyi çözerek gidebilmek için geliştirdiği formüllere rağmen hiçbir olumlu adımı atmadı. Başbakan'ın Türkmen doğalgazını İran üzerinden değil de Hazar'ı geçerek Azerbaycan üzerinden Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'na paralel döşenen doğalgaz boru hattıyla Erzurum'a geleceğini ifade etmesi Tahran'ın keyfini kaçırmış olabilir. Çünkü, İranlılar kazanımlarından pek geri adım atmazlar. Sınırlarının dışında kalan ilişkilerini de kategorileştirerek muameleye tabi tutarlar. Yanı başımızdaki komşuyla ABD veya başkası tepki gösterecek diye uzak durmayalım, ama İran olduğunu da unutmayalım.
Asıl sıkıntı, komşumuz İran'la çeşitli imzalar atan önceki hükümetlerin anlaşmalardaki alt detaylara hiçbir zaman ikili ilişkilerle ve ticaretimizi geliştirmek için maddelerin koyulmamasıdır. Doğalgaz alımına imza atmışlar. İran da boruyu dayamış Türkiye'ye. Şimdi rakamları aşağıya çekmiyor. Pazarlık ediyor. Türk özel şirketlerinin iştiraklerini güvenlik çerçevesinde değerlendirip askıya alıyor. Bazı açılardan bizim yabancı sermayeye yaptığımızı çok daha kötü şartlarla ve gerekçelerle İran'da bize yapıyor.
Türkiye'nin İran'la yapacağı her ilişkide başka bir ülkeyle yapacağının iki katı hassasiyet göstermesi gerektiğini daha önce yazmıştım. Bir kez daha tekrar etmeye gerek var mı? Daha önce doğalgaz problemi nedeniyle İranla ilgili yazılarımda, ilişkilerin geliştirilmesi, özel sektörün bu ülkede var olabilmesi için, hükümetin adım atması gerektiğini, konuların bakanlar düzeyinde çözülemeyeceğini kaydetmiştim. Buna rağmen netice ortada. Bunu bir başlangıç olarak görmek lazım.
Ayrıca bu ziyaretin, bölgedeki dengelere, Kürt-Yahudi ilişkilerinin seyrine, ABD'nin Irak'taki stratejilerine nasıl bir katkı yapacağını sabredip göreceğiz..

Ulaşımda sistem sorunu

Karayollarında ölümler özellikle bayramların öncesi ve sonrasında yoğunluk kazanıyor. Yaz aylarında da yol faciaları sıkça yaşanıyor. Tren kazasının olduğu hafta karayolundaki kazalarda hayatlarını kaybedenlerin sayısı yüzün üzerindeydi.
Uçak düşünce; meydanları, kuleleri, uçakları, pilotları, tren devriliyor; rayları, hızlandırılma işini, makinistleri, otobüs devriliyor; firmaları, hızı, tekne batıyor; kurtarma sistemlerini, uyarılma yöntemlerini tartışıyoruz. Bu kazalardan netice çıkaracak, hatayı objektif tespit edecek, tartışmayacak kurumdan mahrumuz.
Hava, kara, deniz, demir ve boru hatlarıyla güvenli taşımacılık yapılması için bir üst kuruma ihtiyaç var. Hadiselerin profesyonel ekipler tarafından incelenmesi, projelere işi bilenlerin evet ya da hayır demesi için adına Ulaşım Kurumu veya ne denecekse özerk bir şekilde teşekkül ettirilmelidir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İran'la işler tek celsede çözülmez   / 02-08-2004
 'Sen yaz kimse fark etmez'   / 31-07-2004
 Dengeleri değiştirecek ziyaret   / 28-07-2004
 Her kafada ray tıngırtısı   / 26-07-2004
 Demiryolu siyaseti de raydan çıkardı   / 24-07-2004
 Yurtdışında sıcak gelişmeler   / 21-07-2004
 Vali olursa VIP de olur   / 17-07-2004
 Bakanlık'ta haksız baskı   / 14-07-2004
 Sezer'den 'La Yecuz' yaklaşımı   / 12-07-2004
 Kabotaj nasıl delinir?   / 10-07-2004
YAVUZ SEMERCİ
Yalan mı yazalım!
Hürriyet, Milliyet ve Radikal...
İLKER SARIER
Kaset olayının toplumsal ruhu
Aşağıdaki yazı bir seks...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
IMF ile kritik karar piyasalarda havayı yine döndürür...
ŞELALE KADAK
'İş yaptığımız her yer tehlikeli, Türkiye'nin alternatifi...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Irak'la işimiz zor
Türkiye'nin iki komşusuyla ilişkileri...
"Hocaların hocası"nı kaybettik
Türkiye'nin yaşayan tek ordinaryüsü Sulhi Dönmezer, 20 yıl önce...
Atakan sevgiyle kanseri yeniyor
Omuriliğindeki tümörler nedeniyle doktorların 6 ay yaşamaz dediği...
IMKB
E: 19,698 D:% 1.64
DOLAR
S: 1,473,000 D:% 0.00
EURO
S: 1,772,000 D:% 0.00
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.