kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sait Gursoy @ SABAH
 

Boğaz'ın yeni gerdanlığı...

Yükseköğretim dünyamızın içerisinde her geçen gün vakıf üniversitelerinin sayısı artıyor. Açıldıkları dönemlerde kuşkuyla bakılan bu kurumlara, bugün büyük bir güven duyuluyor. Gelişen, çağdaşlaşan Türk eğitim sisteminde sayısı artan vakıf üniversiteleri; hem üniversiteye hazırlanan adaylara, hem de ülkemize büyük katkılar getiriyor. Ayrıca birbirleriyle ciddi bir rekabet içinde olan vakıf üniversiteleri, eğitim kalitesini artırmak için sürekli yatırım yapıyor. Şu anda; Atılım, Bahçeşehir, Başkent, Beykent, Bilkent, Çağ, Çankaya, Doğuş, Fatih, Haliç, Işık, Bilgi, Kültür, İst. Ticaret, İzmir Ekonomi, Kadir Has, Koç, Maltepe, Okan, Sabancı, TOBB, Ufuk, Yaşar, Yeditepe olmak üzere 24 tane vakıf üniversitemiz var. Hızla gelişen bu üniversiteleri, üniversite adayları artık tanımaya ve benimsemeye başladılar. Kısacası, bu üniversiteler belirli puandaki öğrencileri olarak, üniversiteye girişte belli bir açığı kapatmakta etkili oluyor. Ayrıca yükseköğretim için yurtdışına çıkan dövizin ülkemizde kalmasını sağlıyor.
İşte bu üniversitelerden biri de Bahçeşehir. Bu üniversitenin evrensel değerlere sahip çıkma ilkesi, İstanbul'un eşsiz özelliklerini değerlendirmelerini zorunlu kıldı. Üniversite Özel İdare'nin açmış olduğu ihaleye girerek Beşiktaş İskelesi'nin hemen yanındaki, eskiden Sümer Holding'e ait olan binayı satın aldı. Yapılan düzenlemelerle bu bina 2004-2005 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü olarak hizmete giriyor. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Süheyl Batum, Bahçeşehir'deki mevcut kampüslerinde Amerikan üniversitelerinde uygulanan "şehir kampüs" modelini örnek aldıklarını ve bu niteliği ile kampüsün öğrencilerin tüm ihtiyaçlarına cevap verdiğini söyledi. Batum "Nitelikleri gereği bazı alanlardaki eğitimin kültür ve yaşam ile iç içe olmasının tartışılmaz yararları var. Bilimsel ve sanatsal disiplinlerin 'olmazsa olmaz' ilkesi 'çevre' faktörü nedeniyle; Mimarlık ve İletişim Fakültesi'nin İstanbul'u oluşturan sanatsal dokunun en yoğun olduğu saraylar ve anıtlar beldesi Beşiktaş'ta yer alması, bu disiplinlerin nitelikleri ile yüzde yüz örtüşmesi bakımından özel bir önem taşıyor" dedi. İş ortamının en canlı merkezlerinden biri olması nedeni ile İşletme Fakültesi'nin de Beşiktaş Kampüsü'nde eğitime devam edeceğini söyleyen Batum, yaşamın gerçek sorunları içinde olmak ve hukuksal sorunları gözlemleyebilmek maksatlı Hukuk Fakültesi'nin de Beşiktaş'a taşınacağını söyledi. Süheyl Batum son olarak, kent merkezinde olmanın avantajlarını bu kampüsle elde edeceklerini söylerken, Bahçeşehir'deki kampüsün daha da genişleyen çalışma ortamı ve olanakları ile eğitime devam edeceğini belirtti.
Bahçeşehir Üniversitesi'nin, yerel ve uluslararası değerleri öne çıkaran çağdaş eğitim sunma misyonu çerçevesinde Amerika ve Avrupa'daki üniversitelerle, öğrenci ve öğretim üyesi değişimini öngören anlaşmaları var. Anlaşmalı Üniversitelerden bazıları; Kent State, Oakland, University of Bremen, Chapman University, Sttutgart University of Applied Sciences, University of Applied Sciences Coburg, University of Rouen, Athlone Institute of Technology, Malmö University, University of Milan-Bicocca, Vilnius University, Lodz Academy of International Studies, National Louis University, Technical University of Koszalin University of the Aegean. Bu anlaşmaların Avrupa ayağı için kurulan Erasmus Ofisi'nin amacı, Avrupa Birliği ile ilişkilerini güçlendirmek, üniversitenin AB'ye üye ülkelerdeki üniversitelerle yapacağı işbirliği anlaşmaları ve geliştireceği projeleri gerçekleştirmek, üniversite öğrenci ve çalışanlarına AB eğitim programları hakkında gerekli bilgi ve dokümantasyonu sağlamak. Türkiye'nin AB üyeliğinin sıkça konuşulduğu şu günlerde Bahçeşehir Üniversitesi'nin de (EUA) Avrupa Üniversite Birliği'ne üyelik başvurusu gündemde. İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eser Karakaş yaptığı bir konuşmada, fakülte bünyelerinde yer alan AB İlişkileri Bölümü'nün Türkiye'de başka hiçbir üniversite de lisans programı olarak mevcut olmadığını ve önde olmanın verdiği bu avantajı da kullanarak, Bahçeşehir Üniversitesi'ni Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecinde temel bilgi birikiminin merkezi ve sürecin lokomotifi haline getirmeyi amaçladıklarını söyledi.
Böyle bir kampüs kurduğu için; 1987'den beri birlikte çalıştığımız, ancak bugünlerde dostça yollarımızı ayırdığımız Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Enver Yücel'i kutluyor ve eğitim dünyamıza daha çok hizmet vereceğine tüm kalbimle inanıyorum.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Hatalı sorulara büyük tepki   / 28-07-2004
 Doğru tercihin püf noktaları   / 21-07-2004
 Üniversite ve meslek seçimi   / 14-07-2004
 Yüzdelik dilimler çok önemli...   / 07-07-2004
 Bir ÖSS daha geçti   / 30-06-2004
 LGS'de son nokta konuldu   / 23-06-2004
 Bu seslere kulak verin   / 16-06-2004
 LGS ve ÖSS yöneticinin de sınavı   / 09-06-2004
 Meslek yüksekokulu hakkı   / 02-06-2004
 Aileniz sizi çok seviyor   / 26-05-2004
ERDAL ŞAFAK
Çekilmek çözüm değil
Irak'ta El Kaide bağlantılı...
UMUR TALU
Bu vahşet öfkemizi ve vicdanımızı...
SAİT GÜRSOY
Boğaz'ın yeni gerdanlığı...
Yükseköğretim dünyamızın...
REFİK DURBAŞ
Türkler, ölüme daha mı yakın?
29 Temmuz 2004 tarihli ...
Market sahibi gözaltında
Paraguay'ın başkenti Asuncion'da bir süpermarkette önceki gece çıkan...
Turuncu alarm Bush'un "seçim oyunu" mu?
ABD'yi alarma geçiren bilgiler,11 Eylül öncesine ait çıktı. Bunun...
7 Ağır basıyor
7 Ağır basıyor
Süper Lig kulüplerinden 10'u yabancı sayısının 7 ya da daha fazla...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.