kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Hocaların hocası"nı kaybettik
"Hocaların hocası"nı kaybettik
Dönmezer kendi alanında bir ekoldü
Sulhi Hoca ardında sayısız eser bıraktı

20 yıllık emek ürün verirken o göremedi...

Türkiye'de ceza hukukunun babası olarak kabul edilen Ordinaryus Profesör Sulhi Dönmezer, 20 yıldır üzerinde çalıştığı Ceza Kanunu Tasarısı Meclis Genel Kurulu'na inerken hayata gözlerini yumdu. Dönmezer 86 yaşındaydı ve Türkiye'nin son ordinaryus profesörüydü.

***

"Hocaların hocası"nı kaybettik

Türkiye'nin yaşayan tek ordinaryüsü Sulhi Dönmezer, 20 yıl önce temelini attığı ve büyük emek verdiği TCK Yasa Tasarısı'nın meclise sunulduğu gün, yaşamını yitirdi. Yakınları, tasarıda yapılan değişikliklere büyük tepki gösterdiğini söyledikleri Prof.Dr. Dönmezer'in bu yöndeki eleştirilerini bir kitap olarak basacak ve cenazede dağıtacak.

Türkiye'de kanun çıkarmak üzere oluşturulan hemen hemen tüm komisyonların başkanlığını yapan, ceza hukukçularının duayeni Ordinaryüs Prof. Dr. Sulhi Dönmezer dün sabaha karşı evinde son nefesini verdi. Yaklaşık bir buçuk yıldan bu yana pankreas kanseri tedavisi gören ancak hastalığı kendisine söylenmeyen Dönmezer yarın İstanbul Üniversitesi'nde düzenlenecek törenden sonra öğlen Fatih Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından Edirnekapı Şehitliği'nde toprağa verilecek. Dönmezer'in cenazesinde bir ilk yaşanacak ve son aylarını hastalığı ile mücadele ederek geçirmesine rağmen hazırlamayı başardığı, TCK'da değişiklik öngören yasa tasarısı ile ilgili eleştirilerini içeren kitabı cenazeye katılanlara dağıtılacak.

KİTAP HIZLA BASILACAK
Tamamlanan ancak henüz basımı yapılmayan "Türk Ceza Kanunu'nun Köylü Tasarısı'yla Mukayesesi" adlı kitap Dönmezer'in ölümü üzerine cenazesine yetiştirilmek üzere hızla baskıya alındı. Bu eseri ile Dönmezer, TBMM Adalet Alt Komisyonu'nun TCK'da yaptığı değişikliklere de son eleştirisini yapacak. Dönmezer'in eski öğrencisi olan Komisyon Başkanı Hakkı Köylü'ye atfen 'Köylü Tasarısı' dediği TCK Tasarısı'nı eleştirdiği 232 sayfalık kitabı Bahçeşehir Üniversitesi yayınları tarafından basılacak. Dönmezer'in kızı Zuhal Dönmezer de kitabın basılacağını doğrulayarak babasının TBMM Adalet Alt Komisyonu'nda yapılan değişiklikleri onaylamadığını söyledi. Değişiklikler sırasında babasına görüş için başvurulmadığına dikkat çeken Dönmezer şöyle dedi; "Tasarının komisyonda alt üst edildiğini düşünüyordu. Birçok hukukçu gibi 20 yıllık bir çalışmanın birkaç ayda değiştirilmesini doğru bulmuyordu. '20 yıllık emeğim üç ayda mahvoldu' diye çok üzülüyordu."

DEVLETÇİ VE OTORİTERDİ
TBMM Alt Komisyonu'nda danışman akademisyen olarak görev yapan Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Gökcen ise kabul edilen tasarının Dönmezer'in aksine kişi hak ve özgürlüklerini temel aldığını söylüyor. Dönmezer'in başkanlığını yaptığı ekipçe hazırlanan taslağın felsefesinin tamamen değiştirildiğini anlatan Gökcen, "Devletçi ve otoriter bir anlayış yerine kişiyi ve onun hak ve özgürlüklerini esas alan bir anlayışla tasarı yeniden ve hemen hemen tamamen değiştirilerek, alt komisyonda kabul edildi. Alt Komisyon'da daha etkin, sade, intizamlı ve çağdaş müesseseleri içinde barındıran bir ceza kanunu hazırladığımız inancındayız. Nihai takdir kamuoyunun ve TBMM'dir. Hocanın yaklaşımı ile birçok noktada taban tabana zıttır. Kişinin hak ve özgürlükleri, kanunun ana eksene oturtulmuştur. Diğerinde ise ana temel devlettir. Bu bir anlayış farkıdır" diye konuştu. Sulhi Dönmezer, yarın yıllarca hocalık yaptığı İstanbul Üniversitesi'nde düzenlenecek törenden sonra Fatih Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.

Pervin KAPLAN HABER MERKEZİ

DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Atakan sevgiyle kanseri yeniyor
 Hocaya SİT davası
 İkisi de emniyet şeridinde ezildi
 Lunaparkta ahtapota binen çifti ölüm ayırdı
 Hediyelere boğuldu ama dokunamıyor
 NBC, Bill Clinton'a sunuculuk teklif etti
 Kraliçe çantasıyla iletişim kuruyor!
 Müdürü çaycı öldürmüş
 TEM cinayeti zanlısı yakalandı
MANSUR FORUTAN
Edebiyat dünyası seni bekliyordu
Her gazetecinin...
MEHMET BARLAS
İngilizler'inkini biliyoruz, ya bizim karakterimiz...
HINCAL ULUÇ
İnsanlar.. Asıl mucize, insanlar..
Su Otel'deki ikinci...
EMRE AKÖZ
Vur dedik, öldür demedik
Abuk seyirci ikiye ayrılır...
SAVAŞ AY
Heey Piiişt! Gel gel, Tuzluk tuzluk!..
Özal dönemi...
7 Ağır basıyor
7 Ağır basıyor
Süper Lig kulüplerinden 10'u yabancı sayısının 7 ya da daha fazla...
Hep böyle kal: 86-79
Hep böyle kal: 86-79
Dünya dördüncüsü rakibi karşısında üstün oynayan gençleşmiş Basketbol...
Irak savaşına bugün için 'evet' demeyiz
Alman Bild gazetesine konuşan Başbakan, "Irak'ta kitle imha...
CHP'yi kapatılmaktan Ecevit kurtaracak
Bülent Ecevit, başbakanlığı döneminde çıkardığı yasa ile, eski...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.