kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bir ay fast-food yedi ölümün eşiğinden döndü
Bir ay fast-food yedi ölümün eşiğinden döndü

Amerika'da her üç yetişkinden ikisi obez, çocukların ise yüzde 37'si aşırı kilolu. Durum günden güne daha da ciddileşiyor. Peki, Amerikalılar neden bu kadar şişman? Kiloların sebebi; tüm dünyaya hızla yayılan fast food gıdalar mı? İşte, bu ve benzeri tüm sorulara yönetmen Morgan Spurlock, kendini denek olarak kullandığı "Super Size Me" filmiyle yanıt aradı....

Fast-food gıdaların zararlı olduğunu ve aşırı tüketildiğinde alışkanlık yarattığını neredeyse bilmeyen kalmadı. Fast-food gıdaların en çok tüketildiği ülkelerin başında gelen Amerika'da, beslenme bozukluğu yüzünden aşırı kilolu olanların sayısı günden güne artıyor. Yazar-Yönetmen Morgan Spurlock da, kendisini denek olarak kullandığı 'Super Size Me-Şişmanlatın Beni' isimli belgesel filminde fast-food'un insan sağlığını nasıl etkilediğini araştırdı.

İLK UZUN METRAJLI FİLMİ
Batı Virginia bölgesinde yaşayan yönetmen, 2002 yılında bu filmi çekmeye karar verdi. "Evde oturmuş iki kızın Mc Donald's a açtığı davayla ilgili bir haber izliyordum. Sonra arkadaşım Scott Ambrozy'i aradım ve ona fikrimi anlattım. Konuşmam bittiğinde arkadaşım gülüyordu. New York'a geri döndüğümde ise, filmin yapım aşamasına geçmiştik bile" diyor yönetmen. Spurlock; ödüllü bir yazar, yönetmen ve yapımcı. Daha önce kısa film denemeleri olan Spurlock'un "Super Size Me" ilk uzun metrajlı filmi. New York Üniversitesi Tisch School Of Arts bölümü bitiren yönetmen, sinema sektöründe 12 yıldan beri 60 projeyle yer alıyor. Yönetmen, arkadaşı Scott Ambrozy'i aradıktan iki ay sonra belgesel filmin yapımıyla ilgili her şey tamamlandı. Doktorlar aranmış, yapılacak röportajların programı belirlenmişti.

TAM ON İKİ KİLO ALDI
Morgan Spurlock istediği sonuçlara ulaşmak için bir ay boyunca sadece fast-food gıdalarla beslendi. Bir ay sonunda karaciğeri iflas noktasına gelen Spurlock, tam 12 kilo aldı. 20 eyalette birçok değişik McDonald's lokanta zincirine giderek üç doktor ve kamera eşliğinde, üç öğün hamburger yemeye başladı. Belgesel filmde yönetmene, Dr. Darly Isaacs, Dr. Lisa Ganjhu, Dr. Stephen Siegel ve Beslenme Uzmanı Bridget Bennett eşlik etti. "İlk gün zorlandığımı yüzümden herkes anlıyordu. Geri kalan günler ise benim için çok yavaş ve zor geçti. Tek istediğim bu deneyimin bir an önce bitmesiydi. Günler geçtikçe depresyona giriyordum, cinsel isteğim neredeyse yok olmuştu. "Günler geçtikçe Spurlock'ın vücudunda ortaya çıkan etkiler, doktorları bile şaşırttı. Deneyin 21. gününde Spurlock şiddetli göğüs ağrıları yaşamaya başladı. Doktorlar deneyi daha fazla sürdürmemesi gerektiği konusunda onu uyardılarsa da, Spurlock onları dinlemedi.

KOLESTEROLÜ 230 OLDU
Daha sonraki günler yediklerini kusmaya başlayan yönetmenin yüzünde benekler oluştu, midesi şişti. Şiddetli baş ağrıları yaşamaya başladı. Kolesterol seviyesi ise 165'ten 230'a çıkmıştı. 2004 Sundance Film Festivali'nde En İyi Yönetmen Ödülü'nü alan Spurlock, bir ay sonunda belgeselini tamamladı. 75 bin dolardan daha az harcanarak ve 25 bin mil gezerek hazırlanan bu belgesel, Amerika ve Kanada'da 7 Mayıs'ta gösterime girmişti. 7 milyon dolara yakın bir hasılat getiren film, tüm dünyada büyük yankı uyandırdı.
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Uzaklaşmasının nedenini bulun
 Azeri bakanlar bile maçlarını kaçırmıyor
 Dedemanlar'dan 'Bireysel Silahsızlanma'ya devam
 'Hayatımın en güzel dönemi'
 Atölye Kaya ve Münevver Üçer
 Vicdan azabı çeken aileye teselli bebeği
 Sıcaklar pestile çevirdi
 Bunlar da akademik çiniler
HAKAN & UTKU
Herhangi bir evde sıradan bir gece
- Ba ba ba...
-...
REFİK DURBAŞ
Borusan'dan öneriler
Borusan Sanat Galerisi, sanat...
AYŞE TÜTER
Mutfakta Lezzet Güneşi
Pirinci, unlu suyu gidinceye...
Sanat dünyasında 5 farklı hayat var
Sanat dünyasında 5 farklı hayat var
Sosyete dünyasındaki kültürel farklılıklar, sanat aleminde de kendini...
Popçular 'rap'çiyi paylaşamadı!
Popçular 'rap'çiyi paylaşamadı!
Burcu Güneş ve Candan Erçetin'in albümlerinde birer şarkıya rap düeti...
Özürlü doktor 112 Acil Servis'in beyni oldu
Özürlü doktor 112 Acil Servis'in beyni oldu
Geçirdiği çocuk felci sebebiyle ayaklarından özürlü olmasına rağmen...
Faydalı bilgiler
Faydalı bilgiler
Depresyona karşı balık öneriliyor
Yapılan araştırma...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.