kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
RODER: Ölen ölmüştür, yeri nur olsun
RODER: Ölen ölmüştür, yeri nur olsun
Dışişleri şoförleri uyardı
Türkiye-Irak nakliyeleri

Kanlı Ticaret

RODER Başkanı Ulusoy'a göre "Irak'ta ölen ölmüştür, kalan ticaret bizimdir".

Dört Türk rehineyi kurtarmak için harekete geçen Dışişleri, Uluslararası Nakliyatçılar Derneği'nin, Amerikalılar'a mal taşımama kararını El-Cezire'ye gönderirken, Ulusoy'un 'Ticaret sürer' açıklaması tartışma yarattı.

Bir-iki kötü hadise
UND'nin kararına ticari gerekçeyle karşı çıkan RO-RO DER Başkanı Ulusoy şöyle dedi: "Irak ihracat ve taşıma olarak 3-4 milyar dolarlık pazar. 1-2 kötü hadise olabilir. Ölen ölmüştür, yeri nur olsun. Irak'la ticaret vazgeçilmezdir."

30 milyon $ için
Uluslararası Nakliyatçılar Derneği ise "Irak'a yapılan nakliyenin içinde ABD mallarının payı 30 milyon dolar" diyor. UND aldıkları kararın arkasında olduklarını da tekrarladı.


***

RODER: Ölen ölmüştür, yeri nur olsun

Irak'ta Murat Yüce isimli Türk kamyon şoförünün öldürülmesinden sonra bu ülkeye nakliye işinin durdurulup durdurulmayacağı tartışılıyor. Dışişleri Bakanlığı diğer 4 Türk rehinenin kurtarılması için harekete geçerken, iki dernek dün de farklı açıklamalar yaptı. RO-RO Gemi İşletmecileri ve Kombine Taşımacılar Derneği (RODER) Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Ulusoy, Irak'ta infaz edilen Murat Yüce'nin cesedi bile bulunmadan Irak'la ilişkileri sadece ticari boyuta indirgeyerek, "Türkiye, Irak'a yılda 700 bin sefer gerçekleştiriyor. 1-2 kötü hadise olabilir. Ölen ölmüştür, yeri nur olsun" açıklamasında bulundu.

YETKİLERİ YOK
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), güvenlik gerekçesiyle ABD mallarının taşınmasının durdurulduğunu açıklarken, RODER'in, konunun sadece ticari boyutuna vurgu yapması kamuoyunda tepkiyle karşılandı. RODER Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Ulusoy, UND'nin 'Amerikan mallarının taşımasını durduracağız' yönündeki açıklamasını talihsiz bulduğunu söyledi. Ulusoy, UNDnin bu yönde açıklama yapmaya yetkili olmadığını savunarak, "Ulaştırma Bakanlığı yetkilidir. Derneklerin, bu konuda yetkisi yoktur" diye konuştu. Ulusoy, ihracat ve taşıma açısından bakıldığında toplam 3-4 milyar dolarlık pazar olan Irak'ın, Türkiye açısından vazgeçilmez önem taşıdığını söyledi. Ulusoy, Zaho'da bir istasyon oluşturulabileceğini, Türk taşımacıların Zaho'ya kadar getirdikleri malı burada Irak'a ait nakliyecilere aktarılabileceğini kaydetti. UND İcra Kurulu Başkanı Cahit Soysal ise kendilerine yönelik tepkileri, "Ülkede demokrasi var herkes düşüncesini söyleyebilir" sözleriyle değerlendirdi. Soysal, Irak'a yapılan toplam nakliyenin içinde Amerikan mallarının payının yüzde 2-3 gibi son derece düşük bir düzeyde bulunduğunu söyledi. Cahit Soysal, açıkladıkları yasak kararının arkasında olduklarını vurguladı. Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü ise taşımacılık alanında faaliyet gösteren derneklerin yasaklayıcı açıklama yapmaya yetkili olmadığını, bu derneklerin olsa olsa tavsiyede bulunabileceğine dikkat çekti. Bu arada Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK), Türk/Irak İş Konseyi de "UND'nin durdurma kararını Türk/Irak İş Konseyi olarak desteklemekteyiz "dedi.

EL CEZİRE'DE YAYINLANDI
Bu tartışmalar yaşanırken Dışişleri Bakanlığı, daha önce kaçırıldığı belirlenen 4 Türk vatandaşının hayatının kurtarılması için harekete geçti. Öne sürüldüğüne göre, Uluslararası Nakliyatçılar Derneği ile görüşen Dışişleri yetkilileri, dernek tarafından yapılan açıklamanın kasedini El Cezire ve El Arabiye televizyonlarına gönderdi. Yayınları Irak'ta etkili olan El Cezire de bültenlerinde UND'nin açıklamasına yer verdi.

Olcay AYDİLEK - ANKARA

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Kasetteki ses Habib Aktaş'ın mı?
 Hizbullah'ı Irak'a götürdü
 ABD askerleri bizi korumuyor
 Bilintur'un tercümanı da kayıp
 Eşinin mektubunu okuyamadan öldü
 'İnşallah aynı kaderi paylaşmayız'
 Aydın ve Bodrum'da deprem fırtınası
 Tam 2 milyon kişi silah ruhsatı aldı
 Hocalara 'geliştirme' amacıyla zam geliyor
ERDAL ŞAFAK
Çekilmek çözüm değil
Irak'ta El Kaide bağlantılı...
UMUR TALU
Bu vahşet öfkemizi ve vicdanımızı...
SAİT GÜRSOY
Boğaz'ın yeni gerdanlığı...
Yükseköğretim dünyamızın...
REFİK DURBAŞ
Türkler, ölüme daha mı yakın?
29 Temmuz 2004 tarihli ...
Market sahibi gözaltında
Paraguay'ın başkenti Asuncion'da bir süpermarkette önceki gece çıkan...
Turuncu alarm Bush'un "seçim oyunu" mu?
ABD'yi alarma geçiren bilgiler,11 Eylül öncesine ait çıktı. Bunun...
7 Ağır basıyor
7 Ağır basıyor
Süper Lig kulüplerinden 10'u yabancı sayısının 7 ya da daha fazla...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.