kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Güneşte sağlıklı kalmak mümkün
Güneş zarar vermesin

Koruyucu kremsiz dışarı çıkmayın. Tatilinizin büyük kısmını güneşle beraber geçiriyorsanız aklınızdan çıkarmamanız gereken bir şey var: Son yıllarda 30-44 yaş arası kadınlarda görülen cilt kanseri oranı tırmanışa geçmiş durumda.

***

Güneşte sağlıklı kalmak mümkün

Bu yaz tatilinizi nerede geçirmeyi planlarsanız planlayın, keyfinizin kaçmaması için size önerdiğimiz bu stratejileri mutlaka takip edin.

Tatilinizin büyük kısmını güneşle beraber geçiriyorsanız aklınızdan çıkarmamanız gereken bir şey var: Son yıllarda 30-44 yaş arası kadınlarda görülen cilt kanseri oranı tırmanışa geçmiş durumda. 1973'ten beri bu yaş grubundaki cilt kanseri oranı üç katına çıktı. Ve bu kanser büyük oranla genç yaşlarda maruz kalınan güneş ışınlarından kaynaklanıyor. Ultraviyole ışınları, vücut DNA'sında tahribata yol açarak tümör oluşumuna ya da bağışıklık sistemini bozarak derinin kansere duyarlı hale gelmesine sebep oluyor. Eğer kanser olasılığı sizi zararlı güneş ışınlarından uzak tutmak için yeterince caydırıcı gelmiyorsa, deride oluşan lekelerin ve cildin erken yaşlanmasının güneş ışınlarından meydana geldiğini aklınızdan çıkarmayın. Massachusetts General Hastanesi, Dermatolojik Cerrahi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Victor Neel; "Güneşle temas edilmediğinde, cilt normalden daha geç yaşlanıyor" diyor. Tabii bu bütün yazı güneşe çıkmadan geçireceğiniz anlamına gelmiyor. Tek yapmanız gereken cildinizi güneşin zararlı ışınlarından korumak. İşte güneş altındaki aktiviteleriniz sırasında cildinizin sağlığını koruyabilmeniz için Cosmopolitan Dergisi'nin hazırladığı doktor onaylı tavsiyeler:

1. Havuz ya da deniz kenarında güneşlenirken
Saatlerce güneşin altında sere serpe yatmayı planlıyorsanız, UV ışınlarından korunmak için ciddi önlemler almanız gerekiyor. Bunun bir yolu, güneş kreminizi sürmeden önce yüzünüze antioksidan içeren bir nemlendirici uygulamak. Antioksidanlar, cildin yaşlanmasına ve kansere sebep olan ışınların ciltle temasına engel oluyor. Antioksidanları C, E vitaminleri ya da yeşil çay içeren değişik vücut ve yüz nemlendiricilerinde bulabilirsiniz. Ayrıca güneş ışınlarının en dik geldiği 12.00-14.00 saatleri arasında şemsiyenin altından çıkmayın.

Not: Deri Kanseri Vakfı'na göre sudan, kumdan hatta betondan bile yansıyan UV ışınları, direkt güneşten gelen ışınlar kadar güçlü, yani yüzde 90 etkili.

2. Ter, güneş ve eğlence
Sörf yapmak, tenis oynamak ya da birkaç kilometre bisiklete binmek vücut için mükemmel aktivitelerdir ancak bunlar cildin güneşten korunmasını daha da zorlaştırır. Çünkü ter ve dış etmenlerin karışımıyla oluşan elementler vücudunuza sürdüğünüz koruyucu kremin akmasına veya cildinizin tahriş olmasına sebep olur. Korumanın ilk aşaması olarak, koruyucu kremlerin emilmesi 15-20 dakika sürdüğünden, güneşe çıkmadan yaklaşık 20 dakika önce koruyucu kreminizi sürün. Ayrıca su, ter ve aşırı sıcak korumanızın etkisinin zamanla azalmasına sebep olur. Bu yüzden her iki saatte bir koruyucu kreminizi yenileyin. Son olarak eğer suya girip çıkıyorsanız ya da terlemenizi sağlayan aktivitelerden birini yapıyorsanız kesinlikle suda akmayan koruyucu ürünleri kullanın.

3. Yaz ve şehir

Üzerinizde bikininizin olmaması güneşin altında daha rahat olacağınız anlamına gelmez. Açık havada alışveriş yapmanız ya da dolaşmanız bile farkında olmadan UV ışınlarına maruz kalmanıza neden olur. Sakın 15 koruma faktörlü fondöteninizin cildinizi yeterli seviyede koruyacağını düşünmeyin. New Yorklu dermatolog Lisa Airan; "Genelde fondöteni yüzümüzün gerekli olan yerlerine ince bir tabaka halinde uygularız. Bu yüzün korunması için yetersizdir" diyor. Daha iyi bir fikre ne dersiniz? 1 çay kaşığı 15 koruma faktörlü koruyucu güneş kreminizi makyajınızı yapmadan önce yüzünüze iyice yedirerek sürün. Vücudunuzun korunması içinse giyeceğiniz ince bir tişört yalnızca 4 ile 8 faktörlük bir koruma sağlar. Yalnızca jean türü bir kumaş vücudunuzu tamamen koruyabilir. Kıyafetinizi test etmek için güneşe doğru kaldırın. Eğer arasından ışık geçiyorsa vücudunuzu yeterince koruyamaz. UV ışınlarından vücudunuzu korumak için kıyafetlerinizi giymeden önce, koruma faktörlü bir nemlendirici krem sürün.

Not: Tüm yaz sezonu boyunca çantanızdan ufak bir tüp koruyucu kreminizi eksik etmeyin.
DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Çalışırken karı koca olduğumuzu unutuyoruz
 Özel partilerin eğlenceli grubu
 Mata Hari'nin biyografisi
 Türkiye'de film çekmek çok zor
 Okurun kalbini elimde tutmalıyım
 Düğün fotoğrafıyla dekorasyon
 Modayı sarsan tasarımcı
 Suyun altından besteyle çıkıyor
 Bu evlerin ruhu var
 Haftanın Kitapları
 Makyaj çantası
 Sevişmek için çakıltaşı vereceksin
 Kim nasıl tişört giymeli?
 Fakirliği çok iyi tanırım
 Bir Faulkner klasiği daha
 Halit Kıvanç tadıyla Türkiye'de futbol
 Haftanın Kitapları
 Aşk benim hayatımı darmadağın edebiliyor
 Hollywood yıldızları yaz kış bot giyiyor
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
KENAN ONUK
Ayla'yı dinler misiniz?
Tatilde, Ayla Erduran'ın yaşam...
Erkekleri mutlu etmeye programlı 'suni' kadınlar
Erkekleri mutlu etmeye programlı 'suni' kadınlar
Hem komik hem romantik hem de fantastik! "Stepford...
Sürprizli ve ölümcül bir gerilim
Sürprizli ve ölümcül bir gerilim
Polisiye filmlerden, "seri katil"li yapımlardan...
Londra'da özel bir Türk restoranı
Özer, çeyrek yüzyıldır İngiltere'de yaşayan başarılı bir Tokatlı...
Beğendiklerim
Özer, uluslararası gastronomi merkezi Londra'da gerek dekorasyonu,...
Sultanın mücevherleri
21 ülkede, sayısız moda ve tasarım dergisiyle aynı anda satışa sunulan tek Türk...
Kişileri siyasi kimliklerine göre sınıflandır mıyorum
Üst düzey yöneticiler, politikacılar ve bürokratlara danışmanlık yapan ünlü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.