kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ergun Babahan @ SABAH
 

Vakıf üniversiteleri

Vakıf üniversiteleri Türkiye nüfusunun henüz küçük de olsa önemli bir bölümüne hizmet veriyor. Açıldıkları dönemde özel televizyonlar gibi kuşkuyla karşılanan bu kurumlar, bugün eğitimin önemli bir unsuru haline geldi.
Her vakıf üniversitesi devlet üzerinden ciddi bir yük alıyor. Devlet bu sayede kendi üniversitelerine biraz daha kaynak aktarma olanağı buluyor. Birbirleriyle ciddi bir rekabet içinde olan vakıf üniversiteleri ise eğitim kalitesini artırmak için sürekli yatırım yapıyor.
Bahçeşehir Üniversitesi de bunlardan biri. Dün üniversitenin Mütevelli Heyet Başkanı Enver Yücel ile birlikte üniversitenin Beşiktaş'taki yeni kampusunu gezdik.
Beşiktaş'ta boğaz kıyısında gerçekten mükemmel bir tesis yaratılmış. Üç ay gibi kısa bir sürede tamamlanan iki binaya yaklaşık 17 milyon dolar para harcanmış. Kötü kafeteryaların, yıkık, kaçak binaların yerinde şimdi pırıl pırıl bir kampus binası yükselmiş.
Bu kurumun bölgeye de büyük katkısı olacağı açık. Bilgi Üniversitesi'nin Kuştepe'nin çehresini değiştirdiği gibi bu kampusun da ilçeye büyük kazanımlar getireceğinden şüphem yok.
Aslında Türkiye'nin eğitim sorununun çözülmesi vakıf üniversitelerinin desteklenmesinden, yaygınlaştırılmasından geçiyor. Elbette ideal olan Türkiye'nin her gencine en mükemmel eğitim olanaklarını sağlamak. Fakat, bugün için bu hedefi gerçekleştirmek mümkün değil. Üstelik böyle bir başarıyı sağlamış ülke de yok.
O nedenle, bugün elimizdeki olanakları en iyi şekilde kullanıp ülkenin parlak beyinlerine fırsat veren herkesin önünü açmamız şart. Vakıf üniversiteleri, burs sistemi aracılığıyla bu hizmeti de vermeye çalışıyor. Enver Yücel'in verdiği bilgiye göre, Bahçeşehir öğrencilerinin yüzde 37'si burslu okuyor. Koç, Sabancı, Bilgi, Yeditepe ve şu anda ismi aklıma gelmeyen tüm vakıf okullarında böyle bir kontenjan var.
Vakıf üniversiteleri, sadece eğitim seviyeleri değil, öğrencilere sağladıkları demokratik eğitim ortamı, öğrencilerin gerek kültürel, gerek toplumsal gelişmelerine katkılarıyla da eğitim sistemi içinde özel bir yer tutuyor.
Türkiye'de şu anda üniversite sistemindeki gençlerin sadece yüzde 2'si vakıf üniversitelerinde eğitim görüyor. Özel eğitimin toplamdaki payı ise yüzde 4. Uzmanlar, bu rakamın Batı'da olduğu gibi yüzde 10'lara çıkması gerektiğini belirtiyor.
Bütün varlığını üniversitesine aktaran Kadir Has, dershanecilikten kazandığını üniversitesine aktaran Enver Yücel, Yeditepe gibi bir vaha yaratan Bedrettin Dalan, eğitime farklı bir bakış getiren Bilgi'nin kurucusu Oğuz Özerdem ve elbette bu yolu Bilkent'le açan İhsan Doğramacı, Koç ve Sabancı ailesi gibi isimler, Türkiye'nin bir başka lige yükselmesinin kavgasını veriyor.
Bu gayretleri içinde önlerine YÖK'ten belediyelere kadar birçok bürokratik engel çıkarılıyor. Kendi öğrencilerini seçme şansı bile verilmiyor. Onlar yine de yılmadan yollarına devam ediyor.
Eminim ki, onlar sayesinde Türkiye er veya geç uluslararası çapta ses getiren üniversitelere kavuşacak.
Onlar, en ağır kriz dönemlerinde bile ülkenin geleceğinden kuşku duymayan, yarınlara yatırım yapan insanlar. Hepsi özel insanlar. İyi ki de varlar.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ankara'ya kadın eli   / 02-08-2004
 Medyayı suçlamak   / 30-07-2004
 Vakıf üniversiteleri   / 29-07-2004
 İhtiyatlı iyimserlik   / 28-07-2004
 Doğru bir örnek   / 27-07-2004
 Medeniyet testi   / 26-07-2004
 Muhalefete muhalefet   / 22-07-2004
 Gerçek pazarlık...   / 21-07-2004
 Dünyada mekân...   / 20-07-2004
 CHP ve Kemal Derviş olayı   / 19-07-2004
SAVAŞ AY
Doktora verdim iyi ettim!..
Trajikomik bir durum ama...
REFİK DURBAŞ
Dilek yarımadası satılık mı?
Dilek yarımadası ve...
MEHMET TEZKAN
Veda yazısı
Gün boyu klavyenin başına oturmak...
ERGUN BABAHAN
Amerikan devinin gözüyle Türkiye
Türkiye'yi Amerikan...
UMUR TALU
Ne Allah korkusu, ne vatandaşlık duygusu!
Gazetecilikte...
Turuncu alarm Türkiye'yle bağlantılı çıktı
New York Times gazetesi: ABD'yi alarma geçiren istihbaratın kaynağı...
Dünyayı savaşa sürükleyen adam
Eski İtalyan ajanı uranyum iddialarını yaydığını itiraf etti: Bu ABD,...
En hazırı Fener
En hazırı Fener
Araştırmaya katılanların büyük bölümü lige en hazır takımın Kanarya...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.