kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Oyun içinde oyun

Türkiye'nin AB üyeliğine karşı en sert kampanyayı yürüten Alman Hıristiyan Demokrat Parti'nin (CDU) Genel Sekreteri Laurenz Meyer "mazmoz" attı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Reha Dönemeç ve Genel Sekreter İdris Naim Şahin'e "Partisinin Türkiye'nin üyeliğiyle ilgili tutumunu gözden geçirebileceğini" söyledi.
Duy da inanma. Meyer'e tabii.
Çünkü CDU, Türkiye sürecini durdurmak ya da en azından uzatmak için Brüksel'de yaz tatilinin biteceği 1 Eylül'den itibaren yeni bir strateji uygulamaya niyetleniyor: AB Komisyonu'nu baskı altına almak.
Bu yeni senaryonun ilk işaretini tam da Meyer'in göz kırptığı günlerde, Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı CDU'lu Elmar Brok ile Alman Federal Meclisi AB Komisyonu'nun yine CDU'lu Başkanı Matthias Wismann verdi. Dediler ki "AB liderleri Türkiye için Aralık ayındaki zirvede alınması öngörülen üyelik müzakerelerine başlama kararını ertelesinler."
Gerekçeleri: Zirvedeki karara AB Komisyonu'nun Türkiye ilerleme raporu temel oluşturacak. Oysa bu Komisyon'un görev süresi raporu hazırladıktan hemen sonra doluyor. Zirvede, AB Komisyonu'nun yeni Başkanı Jose Manuel Durao-Barraso hiçbir katkısı ve sorumluluğu olmayan bir raporu savunmak zorunda kalacak."
Hıristiyan-Demokratlar böylece Günther Verheugen'in raporunu meşruiyet tartışması zeminine çekmeye çalışacaklar.
Gerçekten de Komisyon görevi devretmek için gün sayıyor. Verheugen, Eylül'de son kez Ankara'ya gelecek, dönüşünde ana hatları zaten büyük ölçüde belirlenmiş raporun yazımına başlanacak, 7 Ekim'de rapor açıklanacak ve 1 Kasım'da da Prodi, Verheugen ve arkadaşları veda edecek. Gerçi başta Verheugen olmak üzere üyelerin en önemlileri (İtalya'da solun liderliğine oynayan Başkan Prodi hariç) AB Komisyonu'nda görevlerini sürdürecekler ama başka alanlarda. Örneğin Verheugen, İç Pazardan Sorumlu Komiser olacak.
Bu arada Barraso başkanlığındaki 24 üyeli (eskisinde 19 üye vardı) yeni AB Komisyonu, 23 Ağustos'ta Avrupa Parlamentosu'nca onaylanarak resmen oluşacak ve göreve başlamak için 1 Kasım'ı bekleyecek.

Açık kapılara dikkat

CDU işte bu ikiliği sömürmeye, "Görev süresi dolmakta olan bir Komisyon, Türkiye gibi AB'yi derinlemesine etkileyecek bir konuda karar veremez" demeye hazırlanıyor.
Aslında Verheugen ve arkadaşlarını engelleyemeyeceklerini biliyorlar. Ama hesapları başka. Bunu da Elmar Brok'un açıklamalarından anlamak mümkün: "Verheugen rengini belli etti. Türkiye ile müzakerelerin başlatılması yönünde karar verdi bile. O yüzden bu rapor adil olamaz."
Bu çıkış, CDU'nun asıl amacının raporun yazımını durdurmak değil, Komisyon üstünde baskı kurarak metni açık kapılarla doldurtmak olduğunu ortaya koyuyor. Brüksel'deki AB bürokratlarının jargonu ile ifade edersek, Aralık'taki zirvede liderlerin önüne "Gri bölgeler"in geniş yer tuttuğu bir raporun gelmesini sağlamaya çalışıyor.
Eh, böyle bir rapor karşısında AB liderlerinin kararının ne olacağını görmek için zirveyi beklemeye gerek yok. "Gri bölgeleri ağart, ondan sonra müzakerelere başlarız" diyecekler.
Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'in sözünü ettiği "Şartlı tarih" işte bu. Kimbilir arada, yeni AB Komisyonu'nun da bir rapor hazırlamasını bile isteyebilirler.
İktidardan muhalefete, iş dünyasından sivil toplum örgütlerine kadar tüm Türkiye, bu oyunu bozmak için Eylül'den itibaren Brüksel'de kamp kurmalı...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Oyun içinde oyun   / 02-08-2004
 Bagajdaki şekerler   / 01-08-2004
 Bindiği dalı kesmek   / 31-07-2004
 Tahran'daki cesur insanlar   / 30-07-2004
 Altın tabanca   / 29-07-2004
 Kaptan dümen kırıyor   / 28-07-2004
 Partiler amip mi?   / 27-07-2004
 Kapanmayan hesap   / 26-07-2004
 Bir lidere veda yazısı   / 25-07-2004
 Abdülhamit'in torunundan Lozan'a   / 24-07-2004
ALİ KIRCA
Turuncu alarm!
Washington'dan Newyork'a doğru yolculuğa...
En hazırı Fener
En hazırı Fener
Araştırmaya katılanların büyük bölümü lige en hazır takımın Kanarya...
İşte aranan kan
İşte aranan kan
Porto karşısında müthiş bir oyun sergileyen Kamerunlu yıldız,...
Uyarı metni 2 ay önce 5 bin kişiye gönderildi
Uyarı metni 2 ay önce 5 bin kişiye gönderildi
MHP'nin 2 ay önce 5 bin kişiye gönderdiği metnin YAŞ toplandığı gün,...
Televizyona baktı oğlu öldürülüyordu..
Irak'ta infaz edilen ilk Türk olan Murat Yüce'nin annesi Makbule...
Son sözleri 'Türk şirketleri hemen Irak'tan çekilsin' oldu
Türkiye'yi, ABD ordusuna mal taşımaması için uyaran Iraklı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.