kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hincal Uluc @ SABAH
Tel:
0212 3544813
Fax:
0212 3544891
 
Dördüncü Güç mü?.. Güldürmeyin beni..
Devlet bitmiş!..
Balili kızların mucize elleri..
İki film birden!..
Tebessüm
Sevdiğim laflar
Bizim duvar

Dördüncü Güç mü?.. Güldürmeyin beni..

Tren kazası haberini tatilimin ilk gecesi, yemekte aldım.. İstanbul'a dönüşüm, Hıncal'ın Yeri'nin kepenklerini yeniden açana kadar günler geçti.. Tüm ülkenin, hatta dünyanın gündemine bomba gibi düşen olayı yazmakta geç kaldım.. Ama bu geç kalmanın bana bir yararı oldu.. Olayı başından sonuna soğukkanlı düşünme fırsatı buldum.. İlk telaş, heyecan, şaşkınlık, panik ve öfkenin verebileceği yanılgılardan kurtuldum..
Bugün suçluyu gayet iyi biliyorum.. Ben.. Biz.. Tüm medya.. Bakın neden, sıralayayım..

1-Gazeteler kazayı "Katliam.. Cinayet.. Bile bile lades" başlıkları ile verdiler. Kaynak.. Bilim adamları aylar önce uyarmış. "Bu eski raylar bu hızı çekmez. Biz bu trene binmeyiz. Yakınlarımızı da bindirmeyiz.."
Tamam da, bilim adamları bu lafı sadece Ulaştırma Bakanı ve Demiryolları Genel Müdürü için mi söylemiş?.. Hangi gazete bu açıklamaları manşetine taşımış?.. Hangi ana haber olayın peşine takılmış?.. Hangi medya haberi sonuç alana kadar kovalamış?.. Medya tıss.. Medyanın ciddiye almadığı olayı, siyasiler ve bürokratlar niye dikkate alsınlar, söyler misiniz?.
Nerede medyanın sorumluluğu, takipçiliği, sonuç alıncaya kadar işin peşini bırakmayışı?.. Hani vatandaşı, hem de önceden uyarılan felaketlerden koruyacak güç?..

2- Gazeteler günlerdir, öncelikle Ulaştırma Bakanı ve Devlet Demiryoları Genel Müdürü'nün istifa etmesi gerektiğini söylüyor, yazıyorlar.. Hollanda, Fransa, Almanya, İspanya, İngiltere ve benzeri ülkelerden örnekler vererek, sorumluların nasıl anında istifa ettiklerini anlatıyorlar. Ali Saydam "Japonya'da olsa, harakiri yaparlardı" dedi, haklı olarak. Örnekleri var. Bizimkilerin ise kılı kıpırdamıyor.. Neden?.. İstifalarını gerektirecek bir kamuoyu baskısı, bir sivil toplum eylemi olmayacağını biliyorlar. Çünkü benim medyam, böyle bir kamuoyu oluşturmadı bugüne dek.. Örnek yaratmadı. Adamlar biliyor ki benim medyam balık hafızalıdır. İki gün yazar, sonra hız keser, sonra da unutur. İşte unuttular bile.. O zaman niye istifa etsinler ki?.. Hani onları istifa ettirecek güç?..

3- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, herkesin aklından geçen ve en sorulması gereken "İstifa olacak mı" sorusunu yönelten gazeteciyi, herkesin içinde hem de nasıl azarladı. O meslektaşım bugün sorduğuna pişmandır. Bir daha da sorduklarına dikkat edecek ve bu ülkede sadece çanak sorulara izin olduğu bilincine ulaşacaktır.
Bu başbakanın, bu ülkenin gelmiş geçmiş en az eleştirilen başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en küçük eleştirilerde dahi kendini kaybedecek kadar öfkelenip, gazetecilere kaçıncı saldırışı.. Devam da edecek. Çünkü söyledikleri yanına kar kalıyor. Ciddiye alınacak ne bir eylem var, ne bir tepki.. Bizde bu ense varken..

Gazeteler, iktidarın üstüne yeterince gitmiyorlar. Bu ülkede medyatik bir muhalefet yok. Sebeblerini tahmin ediyorum, herkes gibi.. Anlamaya çalışıyorum, hak vermesem de.. Ama anlamadığım bir şey var.. Hem de tam böyle zamanlarda, yani görevini yapan ve halkın haber alma hakkını sonuna dek kullanmak isteyen gazeteciler böyle aşağılanır ve meslektaşları, gazeteleri ve yöneticileri tarafından korunamazken, yani tek başına, yapayalnız, terk edilmişken ortaya çıkmak, basın özgürlüğüne, ifade hürriyetine sahip çıkmak için kurulmuş, varlıklarının sebebi bu olan meslek teşekkülleri nasıl böylesine etkisiz ve tepkisiz kalırlar?. Soru sormanın bile yasak olduğu bir ülkede medyanın bir güç olduğunu söylemek mümkün mü?. Kendini korumaktan aciz bir güç, güç olabilir mi?.
Biz Dördüncü Güç falan değil, iki satır yazıp geçerek kendi kendini tatmin eden Don Kişot bozuntularıyız. O hiç değilse yel değirmenlerine saldırırdı. Biz onu da yapamıyoruz..
Türkiye'yi kaynağını anayasadan alan üç güç yönetir.. Yasama.. Yürütme ve Yargı..
Bunları denetleyecek, bunların eksiklerini gediklerini belirleyecek, yanlışlarını düzeltinceye kadar izleyecek Dördüncü Güç, yani Basın kaynağını halktan alır..
Bu gücü alması için de o önce o halkı yönlendirmesi, kamuoyu oluşturması gerekir.. Halkın basına güvenmesi, inanması gerekir.
Türk basını bunu yapıyor mu?.. Yapabiliyor mu?..
Yapsa böyle mi olurdu, her şey?..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Başın sağolsun Bekir..   / 01-08-2004
 Bu film için yazın da sinemaya gidilir!..   / 31-07-2004
 Dördüncü Güç mü?.. Güldürmeyin beni..   / 30-07-2004
 6+2!.. Diyet ve ihanet şifresi!..   / 29-07-2004
 Sevginin ve değerin ölçüsü...   / 25-07-2004
 Geyik Sevgi sunar   / 24-07-2004
 Ulusoy biliyordu   / 23-07-2004
 Devlet bitmiş.. Tümüyle bitmiş..   / 23-07-2004
 Lance Armstrong kanserin üzerine yürüyor!..   / 22-07-2004
 10 yıl sonra.. Hisar'da..   / 21-07-2004
SAVAŞ AY
Doktora verdim iyi ettim!..
Trajikomik bir durum ama...
REFİK DURBAŞ
Dilek yarımadası satılık mı?
Dilek yarımadası ve...
MEHMET TEZKAN
Veda yazısı
Gün boyu klavyenin başına oturmak...
ERGUN BABAHAN
Amerikan devinin gözüyle Türkiye
Türkiye'yi Amerikan...
UMUR TALU
Ne Allah korkusu, ne vatandaşlık duygusu!
Gazetecilikte...
Turuncu alarm Türkiye'yle bağlantılı çıktı
New York Times gazetesi: ABD'yi alarma geçiren istihbaratın kaynağı...
Dünyayı savaşa sürükleyen adam
Eski İtalyan ajanı uranyum iddialarını yaydığını itiraf etti: Bu ABD,...
En hazırı Fener
En hazırı Fener
Araştırmaya katılanların büyük bölümü lige en hazır takımın Kanarya...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.