kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tekstil can alıyor
Tekstil can alıyor
Arkadaşlarının verdiği borç, kasadan çıktı
60 bin Euro'luk makineler hurdaya gidiyor

Tekstil can alıyor

Tekstilde plansız büyümenin sonuçları acı oluyor. Deyim yerindeyse mezarcısından polisine para bulan herkes sektöre hücum edince iflaslar, batıklar ve intiharlar başladı Geçen yılın sonlarında hissedilen sıkışıklık had safhaya ulaştı. Sektörlerarası para akışı durdu. Ahmet Söyler gibi parasını tahsil edemeyen işadamları da çareyi ölümde buldu.

Bundan 2.5 ay önce gazete sayfalarına, 'Bir babanın cinneti' olarak yansıdı işadamı Ahmet Söyler'in intihar haberi. Bor Tekstil'in sahibi 45 yaşındaki Söyler tabancası ile önce eşini ve kızını vurdu, ardından da kendini... 20 yıla yakın tekstil sektörünün içinde olan, son 10 yıldır da kendi işini yapan Söyler'in intiharı söylendiği gibi basit bir intihar vakası mıydı? Yoksa altında başka sebepler de aramak gerekiyor muydu? Piyasada dürüst işadamı olarak tanınan, özellikle küçük ve orta ölçekli firmaların can simidi Ahmet Söyler'in intiharının ardındaki sebepleri biraz araştırınca altından hala Türkiye'nin lokomotifi durumunda olan tekstil sektörünün dramı çıktı. Ahmet Söyler, 18.5 trilyonluk alacağına karşılık 17 trilyon lira borcu olan bir tüccardı. Piyasadan toplaması gereken paraları toplayamıyor, borcu da her geçen gün katlanıyordu. Çok güvendiği firmalar bile Söyler'den aldığı ipliğin parasını vermiyordu. Piyasaya ve insanlara olan güvenini kaybeden işadamı, batık vermeye başlayınca bunalıma girdi ve aldığı psikolojik yardıma rağmen ölümü seçti. Ahmet Söyler'in intiharından hareketle tekstil sektörünün bir fotoğrafını çekmek istedik. Bunun için de teybimizi önce Söyler'in iş ortağı Hüseyin Noyan ile yakın arkadaşı Faruk Bolluk'a uzattık. Geçtiğimiz haftasonu bir tekstilci daha hayatına son vermeyi tercih etmiş. Üstelik sadece 70 milyar liralık bir borç yüzünden. 25 milyarlık bir daire ve arabasını satıp borcunun bir kısmını kapattıktan sonra o da Söyler gibi intihar yolunu seçmiş. Söyler'in ölümünün üzerinden 2.5 ay geçmesine geçmesine rağmen ortağı Noyan henüz olayın şokunu atlatamamış görünüyor. Arada söze karışıp birkaç cümle söylüyor. Biz, Söyler'i intihara sürükleyen nedenleri ve sektörün içinde bulunduğu durumu arkadaşı Bolluk'tan dinledik.

* Ahmet Bey'in çok mu borcu vardı?
Piyasada alacağı vereceğinden fazlaydı. 18.5 trilyon alacağı, 17 trilyon borcu vardı. 3.5 trilyon civarında bir şüpheli alacağı vardı. Onların da yüzde 50'si zaman içinde alınabilirdi. Bu çocuk piyasaya olan güvenini kaybettiği için canına kıydı. Kim ne derse desin. Bu piyasa bu çocuğu harcadı. Başka faktörler de var belki ama onlar yüzde 10-15 etkiledi.

* Şimdi piyasada durum nasıl?
Ahmet'ten sonra bir sürü küçük firma piyasadan iplik alamıyor. Eximbank'ı bankada kredisi olan kullanıyor. İşadamı kullanamıyor ki. İşte Ahmet orada köprüydü. Ahmet'te yok yoktu. Hiç kimseyi geri çevirmedi. Viskon hiçbir yerde yoktur, Ahmet'te vardır. Müşterilere sınır yoktu. Yeter ki müşteri dürüst olsun. Rahmetli olmadan evvel, çarşamba günü beni aradı. "Büyük bir firmada 60 ton penye ipliği var. Fiyatı ucuz, alayım mı?" dedi. "Sakın alma" dedim. 60 ton ipliği veriyorlar. Sat parasını gönder. Bu adam öldü. Cenazesi daha Avcılar'da camideyken günü gelmemiş çeklerini o şerefsiz firma bozdurdu. 5, 6, 7'nci ayın çeklerini Mayıs'ın 10'unda vurdurdular. Cenaze kalkmadan haciz getirdiler. Ve Ahmet Pamukbank'ta o çeklere mahsuben bir hafta öncesinde 1 trilyon 950 milyar da çek bloke etmiş. Pamukbank'ın çetelelerinde bunlar var. Yani hangi güne çek verdiyse onun ertesi gününde çekini almış Pamukbank'ta bloke etmiş. Zaten çoğu hesaptan ödendi.

* Bor Tekstil büyük bir şirket miydi?
Aylık 10-12 trilyonluk ciro yapan bir şirketti. Güngören Vergi Dairesi'nin en büyük şirketiydi. Yıllık cirosu da 150 trilyonun üstündeydi. Ahmet çok büyük bir boşluğu dolduruyordu. Şimdi gidin bakın piyasada özellikle küçük firmalar iplik bulmakta zorlanıyor. Biz esas sıkıntıyı eylülden sonra yaşarız. Çünkü şu anda sezon geçiş dönemi.

* Borçlarını tasfiye ettiniz mi?
Ben iki hafta tasfiye işleriyle uğraştım. İlk iki haftada 12 trilyon lira para topladık. Ve 8 trilyon lira dağıttık. Kimseye haber vermedik. Herkes geldi parasını aldı. Bir tek o büyük firma çekleri erken kırdırdı. Yani ilk haftada borçlarının yüzde 52'sini kapattık. Bir kısım alacağı tahsil edemedik tabii. 500 milyarlık bir bölüm icraya verildi.

* Aslında durum çok da kötü değilmiş gibi duruyor. Neticede alacağı vereceğinden fazlaydı...
Sorun da orada. Alacağı tahsil edemediği için hep cebinden veriyor. Piyasada para dönmüyor. Son üç aydır yüzde 55-60 kapasite ile çalışıyoruz. Geçen sene aylık kumaş satışımız 160-180 tondu. Geçen ay 40 ton mal sattık. Onun da kendi konfeksiyon fabrikamıza.

Leyla şen

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Babacan: IMF'nin ziyareti stand-by anlamına gelmez
 En kârlı turizm marinada
 Kentbank'a uyarı yapılmış!
 Oyak, Uzanlar'ın dokuz çimento fabrikasına talip
 Aslıtürk'ün hayali ihracatı 15 bankacıyı birden yaktı
 IMF destekli bir program bekliyoruz
 El-Kaide korkusu, ABD petrolünü 44 dolara yükseltti
 'Hükümete yönelik tavrım yok'
 Dünya Bunları Konuşuyor
 Maastricht'e uygun program geliyor
 IMF'nin Ankara çıkarması piyasalara moral verdi
 Antalya yine turist rekoru kırdı
 'Ücretler bozuk olsun' diyene para cezası!
 Telekom tarifesi Yargıtay'a gidiyor
 Avrasya Ekonomi Zirvesi eylülde
 Kuzey Kıbrıs'a yabancı hücumu
 Yedi aylık oto ihracatı 2002'nin tamamını solladı
 Bosch'a Türk genel müdür
 Fitch, Anadolubank'ın notunu B'ye yükseltti
 Köprü ücreti, İTO'nun zam şampiyonu oldu
 Bloomberg TV, Digiturk'ta yayında
 Morgan Stanley: Türkiye'de yaşanan, balon değil patlama
 Sahtesini ayıklayacak madeni YTL'yi sayma makinesi çıktı
 Dow Jones'ta Türkiye Endeksi kuruldu
İLKER SARIER
Sayın bürokrasi!
Tansiyonunuz varsa bu yazıyı tavsiye...
SERVET YILDIRIM
Stand-by'a doğru
Benzeri bir başlığı bundan aylar önce...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Sanayi kabuk değiştiriyor ama istihdam yaratamıyor
IMF...
Oğlumun ölüsünü ameliyat ettiler!..
19 yaşında sporcu oğlunu tomografi çektirirken kaybeden Prof. Dr.
Bayhan'ın başı dertten kurtulmuyor
Bir televizyon kanalında yayınlanan Popstar yarışmasıyla ünlenen ve...
IMKB
E: 19,698 D:% 1.64
DOLAR
S: 1,469,000 D:% 0.48
EURO
S: 1,769,000 D:% 0.45
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.