kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Rüyalar gerçek olsa
Rüyalar gerçek olsa
Bilinçaltınızla iletişim kurun!
Rüyalar trafik işareti değil

Hayatın sırrı rüyalarda gizli

Artık herkes rüyalarıyla çok daha yakından ilgileniyor. Hemen herkesin elinde bir rüya tabiri kitabı var. Psikiyatrlar, yazarlar, yoga, meditasyon uzmanları, rüyaların kişisel gelişimimizdeki rolüne dikkat çekiyor. Böylece bize de rüyalarımızı hatırlamak kalıyor.

***

Rüyalar gerçek olsa

Meraklılarının elinden bırakmadığı rüya yorumları kitapları, bu bilinmeyen aleme değişik açılardan bakılmasını sağladı. Rüyaların anlamı sanılandan daha derin.

Batı toplumlarında psikanaliz alanına giren rüyalar başlıbaşına bir kültür oluştururken, istiare rüyaları hem İslam tasavvufunda hem de diğer Doğu dinlerinde önemli yer tutuyor. Modernizmle birlikte gelişen ruhsal akımlar gündelik hayatın kendisi gibi, rüya denen bilinmez yolculuğumuzun yorumlarını da etkiledi. Artık herkes rüyalarıyla çok daha yakından ilgileniyor. Bir yandan farklı bakış açılarıyla yazılmış kitapların art arda yayınlanması bir yandan da bu kitaplara ve konuyla ilgili seminerlere duyulan merakın artması rüyalarla ilişkimizin değişmekte olduğunu gösteriyor. Artık rüya yorumu deyince akla her evde bulunan, sayfaları yıpranmış rüya tabirleri kitapları gelmiyor. Aksine psikiyatrlar, yazarlar, ying yang felsefesinden yoga, meditasyon, NLP'ye kadar son dönemde trend haline gelmiş kişisel gelişim uzmanlarının hemen hepsi rüya analizleriyle ilgili kitaplar yazıyor, seminerler düzenliyor. Rüya yorumları konusunda bilinen en yaygın isim "Rüya Tabirleri" kitabının yazarı Abdurrahman Cerrahoğlu. O bir klasik. Kitabını İbn-i Sirin'in çalışmalarına dayandırıyor. Bu kitapta sözlük gibi her kelimenin işaret ettiği bir yorum var; uyanınca rüyanızda gördüğünüz ve aklınızda kalan bir nesneden (makas, pencere gibi) ya da bir duygudan (öfke, korku) yola çıkarak rüyaya bir yorum getiriliyor.

SINIRLI BİR METOT
Bu çok bilinen ve diğer başka yöntemlerle işbirliğiyle gelişen bir metot. Ama bazı kısıtlamaları var; örneğin rüyanızda çukur gördüğünüzü hatırlıyorsunuz ve bu kitaba baktığınızda çukur için olumsuz (hile, tehlike) bir yorum yazılmış. Oysa siz belki de kendinizi hafiflemiş ve rahatlamış hissediyorsunuz. Bu kitaplardaki yorumlar, nasıl bir çukuru, nerede, ne zaman, ne tür bir olayla ilişkili olarak gördüğünüzü, yani detayları göz ardı ettiği için bugün rüya analizi ile uğraşan pek çok uzman tarafından eleştiriliyor. İbn-i Nablusi ve Seyyid Süleyman el-Hüseyni de rüya yorumlarıyla bilinen İslam alimleri. Kendini bir 'okültist' olarak tanımlayan Safinaz Yalçın bu gelenekten beslendiğini dile getiriyor. Diğer yandan kendisi kitabını hazırlarken Herbert Hespro'dan Sigmund Freud'a kadar Batı kaynaklı çalışmaları incelemiş. Rüyalarla ilgili açıklayıcı bir giriş yaptığı "Rüya Yorumu Anahtarı" adlı kitabında diğer pek çok yazarın aksine rüyaları birçok farklı kaynaktan alıntı yaparak açıklıyor. Üstelik kimden neyi alıntıladığını özellikle belirtmiş. Rüyanızda 'dağ' gördüğünüzü hatırladınız ve gidip Yalçın'ın kitabına baktınız; Freud'a göre rahatlama arzusu olarak yorumlanan dağ Jung'a göre inişli çıkışlı bir hayat olarak ele alınıyor. Safinaz Yalçın birçok kaynağı birleştirerek adeta kolaj yapmış. Ayrıca yazara göre renklere, rakamlara, tarihlere göre de rüya yorumları yapmak gerekiyor ve kendisi kitapta bununla ilgili ipuçları veriyor. Beyaz rengin rahatlatıcı olduğu fikrinden yola çıkarak rüyanın geçtiği mekansal algılar ve sayılarla hatırlanan adres, telefon numarası gibi detaylar da yorumu güçlendiriyor. Ünlü kişilerin hayatlarında önemli yer tutan rüyaları kitabına alan Gülten Suveren'in "Rüya Yorumları Sözlüğü" ise daha çok Doğu felsefesinden etkilenerek hazırlanmış bir kitap. Kraliçe Elizabeth'ten Napolyon'a kadar tarihten pek çok ismin rüyalarına da yer veren kitabın detaylı açıklamaları doyurucu.

ÇELİŞKİLİ YORUMLAR
Bu üç kitap pratik anlamda bir sözlük olarak tasarlanmış ve rüyalar bir anahtar kelimeden yola çıkarak açıklanıyor. Ama dikkati çeken bir nokta var ki insanı şaşırtıyor. Üç kitabın arasındaki çelişkiler rüya yorumlarına insanın daha şüpheli yaklaşmasına neden oluyor. Mesela, rüyada zürafa görmeyi Abdurrahman Cerrahoğlu ahlaksız zevce, Safinaz Yalçın neşeli bir yolculuk, Gülten Suveren ise iyi niyetli bir ahbap olarak yorumluyor. Psikolog- yazar Gündüz Vassaf da "Cennetin Dibi" adlı kitabının son bölümü "Kedi Rüyası" nda körlere uygulanan Rüya Seansı Terapisi'nden bahsediyor. Budapeşte'de yaşayan psikolog Elizabeth Cziky görmeyenlere başkalarının rüyalarının anlatılması yoluyla sık sık rüya görmeye, sabah rüyalarını hatırlamaya ve istedikleri rüyayı görmeye teşvik ediyor. Yazara göre, kendi kendimizi istediğimiz rüyayı görmeye telkin edersek rüyalar akılda kalıcı, yaşanır ve canlı oluyor. Üstünde durdukça rüyalarımız yoğunlaşıyor, zenginleşiyor ve çeşitleniyor. Gündüz Vassaf'la bu konuda aynı görüşü paylaşan Doç. Dr. Nusret Kaya okurlarına ve danışanlarına ısrarla rüyalarını yazmalarını tavsiye ediyor. Beyni alt ve üst olarak ikiye ayırıyor ve dış dünyayı algıladığımız, iletişim kurup sosyallleştiğimiz alt beynin toplam beynin sadece yüzde 28'ini kapladığını söylüyor. Duygularımızın ve içgüdülerimizin alt beyinde olduğunu söyleyerek beynin yüzde 72'sini kaplayan bu bölümün farkındalık açısından önemli olduğunu hatırlatıyor. Uyanır uyanmaz yazılan rüyalar üst beynin yorumlarına takılmadan daha özgür bir şekilde ortaya çıkabiliyor. Özellikle "İyileşme Kitabı"nda çeşitli rüya analizleri deneyimlerine yer veren Kaya, Freudyen psikanalizi psikiyatriyle birlikte, ying yang felsefesini İslam'daki tasavvuf anlayışıyla iç içe ele alıyor. Kişisel gelişimle ilgili yayınları yakından takip edenler için bu alanda yazılmış en iyi örneklerden biri roman kurgusuyla Tolga Gürleyen ve Işık Elçi tarafından yazılan "Rüyalarla Kişisel Gelişim Yolculuğu". Kitap, rüyaları yazmanın yaşam kalitemizi nasıl yükselttiğini konu alıyor. Bilinçaltında gizlenen algılarımız hakkında rüyalar aracılığıyla sağlıklı bir biçimde bilinçlenip sorunlarımızla yüzleşebiliyoruz. Son günlerde rüyalar hakkında çıkan kitapların yanında her geçen gün yeni internet adresleri (www.tabirci.com / www.ruyalar.com / www.yorumcu.com) hizmete giriyor. Rüyanızdan aklınızda kalan kelimeleri arama motorunda arayarak yorumlara ulaşabiliyorsunuz. Bütün bunların içinde iki nokta var ki hemen herkes tarafından tekrarlanıyor. Rüyaları kaydetmek çok önemli ve en önemlisi merak ettiğin şeyleri rüyada görmek mümkün. Böylece istek ve beklentilerimiz her zaman gerçeğe dönüşmese de hiç değilse rüyalarda yaşanıyor.

RÜYALARI yazmak ve analizini yapmak kişiliğin gelişimi için çok önemli bir çalışma. Rüyalar yolu ile zihnimizin derinliklerinde kalmış pek çok noktaya ulaşıp farkındalığımızı yükseltebiliriz

Adnan Yıldız

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Sultanın mücevherleri
 Kişileri siyasi kimliklerine göre sınıflandır mıyorum
 Kuran'daki astrolojik işaretler
 Psikolojinin yeni trendleri
 Köpeğinizle dost olun
 Ayışığında müzik terapisi
 Vazgeçilmez Hisar
 Gençler Parkorman'da
 Haliç'te yaz bir başkadır
 Kadıköylüler tiyatroda
 Mehtaplı geceler
 Eğlence zamanı
 Adada dans
 Çağdaş resimden izler
 Akademi günleri
 Sosyete bu ilaçla 24 saat eğleniyor
 Sihirli bir dokunuş
 Büyük usta dijitale karşı direniyor
 Planlarınızı ertelemeyin yarın çok geç olabilir
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Çanı ben de çaldım
Radyoterapi seansları bittiğinde çanı...
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Amasya'nın bardağı
Ben gittim... Tatile değil ama. Yeni...
ŞAFAK KARAMAN
Aşk Hande'nin ruhundan anlamıyor
Bir zamanlar...
Çalışırken karı koca olduğumuzu unutuyoruz
Çalışırken karı koca olduğumuzu unutuyoruz
"Sevda Yanığı" albümüyle iyi bir çıkış yakalayan Funda Arar,...
Özel partilerin eğlenceli grubu
Özel partilerin eğlenceli grubu
Ünü kulaktan kulağa yayılan şov grubu Mystica, sanat, sosyete ve...
Erkekleri mutlu etmeye programlı 'suni' kadınlar
Hem komik hem romantik hem de fantastik! "Stepford...
Sürprizli ve ölümcül bir gerilim
Polisiye filmlerden, "seri katil"li yapımlardan...
Londra'da özel bir Türk restoranı
Özer, çeyrek yüzyıldır İngiltere'de yaşayan başarılı bir Tokatlı tarafından...
Beğendiklerim
Özer, uluslararası gastronomi merkezi Londra'da gerek dekorasyonu, gerekse...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.