kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Kazadan bana kalan sadece gözlerim'
'Kazadan bana kalan sadece gözlerim'
İsyan Edip Dernek Kurdu Ama...
Sadece üç tane acil müdahale merkezi var

Tek gözlerim kaldı

Trafik terörü kurbanı Nalan Aslan'ın gözleri dışında bütün yüzü 8 estetik ameliyatla tamamen değişti.

Nalan Aslan, 1987'de 18 yaşındayken 19 ölümlü kazadan kurtuldu. Yıllar sonra annesini de kazada yitirdi. "Eski yüzümden sadece gözlerim kaldı" diyor.

***

'Kazadan bana kalan sadece gözlerim'

Trafik canavarına karşı verilen savaşta başarılı olamadık. Günde ortalama 15 kişi kazalarda hayatını kaybediyor, 500 kişi de yaralanıyor. Nalan Aslan da bu acıyı yaşayanlardan. Annesini de kazada kaybeden Aslan, 8 kez estetik ameliyatı oldu.

Aşırı hız yüzünden virajı alamayan araç şarampole yuvarlandı. Bilanço ağır..." cümlesiyle başlayan haberlere hemen her gün ya gazete sayfalarında ya da televizyonlarda rastlar olduk. "İçimizdeki trafik canavarı", her yıl binlerce can kaybına, milyarlarca liralık maddi zarara ve azımsanmayacak ölçüde işgücü kaybına yol açıyor. Kazaların yüzde 95'inin sürücü hatalarından kaynaklandığı söylense de hatalı yapılan yollar, eksik uyarı levhaları ve cezaların caydırıcı olmamasının etkisi de azımsanmayacak oranda. Kaza haberleriyle yatıp kalkan, Kurtuluş Savaşı'nda kaybettiği vatandaşının 10 katını, 22 yılda trafik terörüne kurban veren bir ülkenin en büyük sorunlarından birini masaya yatırdık. Bu yazı dizisinde Türkiye'nin trafik sorununa dair çarpıcı bilgileri, trafik kazasında yaşamını yitirmiş ya da ölümün soğuk nefesini hissetmiş hayatların dramlarını, her şeye rağmen ayakta kalma mücadelelerini okuyacaksınız.

TARİH
Eylül 1987... Tüm gazeteler, İstanbul'dan Zonguldak'a giden bir otobüsün Çaycuma'da 85 metre yükseklikten dereye uçtuğunu, 24 yolcudan sadece 5 kişinin mucizevi şekilde hayatta kaldığını yazdı. 19 kişinin öldüğü kazadan sağ kurtulan o 5 kişiden biri, o gün 18 yaşında olan genç müzisyen Nalan Aslan'dı. Olayın üzerinden tam 17 yıl geçti. İyi bir yüzücü olduğu için o gün ölüme teğet geçen Nalan şimdi 35 yaşında. Aradan geçen yıllar, kazanın izini ne yüzünden ne de kalbinden silmeye yetmemişti.

HAYAT KURTARDI
Yaşamını allak bulak eden trafik kazasını, o korkunç anı dün gibi hatırlıyor. Zonguldak'ta düzenlenen bir organizasyon katılmak için yola çıkan Aslan, otobüs Çaycuma'ya geldiğinde kulakları sağır eden bir gürültüyle irkilmiş. "Kendime geldiğimde dereye uçan otobüsten etrafa dağılan cesetleri ve boğulmak üzere olan insanları gördüm" diyor. Yüzü paramparça olan Nalan Aslan, o haliyle yüzerek otobüsün içinden yaşlı bir adamı kurtarmış.

YÜZÜNDEN YARALANDI
Yüzmeyi iyi bilen aynı zamanda yüksek hemşire annesinden nasıl soğukkanlı olunması gerektiğini öğrenmiş olan Aslan, tırmanarak yola çıkmayı başarmış. Yoldan geçen bir sürücü tarafından hastaneye götürelen Aslan'ın tanınamayacak haldeki yüzüne doktorlar müdahale edememiş. Tam 5 hastaneyi dolaşmak zorunda kalan Aslan'a ancak Ankara Tıp Fakültesi'nde müdahale edilebilmiş. Ve bir yıl süren tedavi süreci başlamış. Yaşayacağına kimsenin ihtimal vermediği Nalan'ın sadece yüzüne 68 dikiş atıldı ve bir yıl içinde 8 kez estetik ameliyatı oldu. Vücudun çeşitli yerlerinden alınan parçaları yüzünde kullandıklarını söyleyen Aslan, "Çenem kalçadan, burnum da kulağından alınan parçayla yapıldı. Eski yüzümden bana kalan sadece gözlerim. Yüzümün kademe kademe filmleri çekildi. En son burnumun kenarına törpü yapmaları gerekiyordu ama izin vermedim" diye konuşuyor. Yaşam dolu genç bir kızken, trafik kazasıyla tüm yaşamı değişmiş Nalan Aslan'ın. Çok acı çekmiş, hatta çektiği acılara dayanamayıp intihara kalkışmış. Hastanedeki odasından atlamak üzereyken son anda kurtarılmış. Kaza sırasında bir yıllık evli olan Aslan, "Beni yaşama yeniden bağlayan şey, kazadan bir yıl sonra dünyaya gelen kızım İstem oldu" diyor.

ANNESİNİ DE KAYBETTİ
Trafik canavarı Aslan'ın yakasını hiç bırakmamış. Yaşadığı kazadan 10 yıl sonra, 1999 yılının nisan ayında, 59 yaşındaki annesi Semahat Hanım da belediye otobüsünün altında kalarak can vermiş. Aslan, gözlerinden hafifçe süzülen yaşlar arasında yaşananları şöyle anlatıyor: "Kızımla birlikte bayram alışverişinden dönüyordu. Yaya geçidinde yeşil ışığın yanmasını beklerken belediye otobüsünün çarpmasıyla hayatını kaybetti. Virajı içten alan şoför, kenarda bekleyen annemi önce yere düşürmüş ama görmemiş. Kalkmaya çalışırken arka tekerlekler üstünden geçiyor."

KUZENİ DE ÖLDÜ
Bu yetmemiş gibi Aslan, geçen temmuzda da 25 yaşındaki kuzenini trafik kazasında kaybetmiş. "Onu evlilik hazırlığı yaparken kaybettik" diyen Aslan şöyle konuşuyor: "Ailece trafikten çok çektik. Kuzenim Mehtap 25 yaşındaydı. Nişanlısı ve onun dört akrabasıyla ziyaretten dönerken Gebze'de kaza yaptılar. Onun için de dava açtık. Bunda ise Karayolları 8'de 8 kusurlu bulundu. Çok büyük acılar çektik. Kimsenin benzer şeyler yaşamasını istemem" diyor.

Pervin Metin / Mehmet Aktaran

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Çocukları onu işçi sanıyor!
 TSK'da komuta kademesi yenileniyor
 Başkentte korkutan yangın
 Fırtınalı havada kıyasıya final
 Paşa referanslı usulsüzlük savunması
 Irak'ta iki Türk kamyon şoförü kaçırıldı
SAVAŞ AY
Bir kazanın anatomisi
Tercan yakınında meydana gelip 26...
NEBİL ÖZGENTÜRK
Sıcak haftanın içinden!
Hafta boyunca gözüme takılan,...
REFİK DURBAŞ
Şiir, baş belası mıdır?
Şiir ilk göz ağrısı, bu yüzden...
UMUR TALU
Okumadan, yazmadan yüzde 90 okur-yazar!
Yetersiz,...
ÖMER ÇELİK
Bir stratejik değer olarak okur yazarlık
Bir toplumun...
Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacı var
Dünyanın "Amerikalı Evliya Çelebi" olarak tanıdığı profesör John...
Kerry konuştu, Bush uyudu
Başkan Bush, rakibi John Kerry'nin izlenme rekoru kıran konuşmasını...
Hangisi gerçek?
Hangisi gerçek?
GSGM Genel Müdürü Atalay: "G.Saray bu statta maç yaparsa, sorumluluk...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.