kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Guntay Simsek @ SABAH
 

Sezer'den 'La Yecuz' yaklaşımı

Ankara'da yaşanan tüm gelişmeler Anadolu'da çok yakından takip ediliyor. Bu kadarla kalmıyor en sade vatandaş bile Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in ne yapmak istediğine bir türlü anlam veremiyor. Sezer'in göreve geldiği ilk günlerdeki yaklaşımıyla, son bir yılda yaptıkları vatandaşın kafasını karıştırıyor. Sezer, Ecevit Hükümeti'nde de sıkıntılara sebep olan, içinden çıkılmaz gelişmelere ortam hazırlayan yaklaşımlarına devam ediyor.
Kısacası Sezer, yeniliklere açık değil. Sorunların çözümü yolunda adım atmıyor. Ama muhalefeti çok seviyor. Belki de bu şekilde gündeme gelmekten başka çaresi yok. Önceki hükümetin karşısına anayasa ile çıkan Sezer , Erdoğan Hükümeti'nin karşısına ise vizyonunu biraz genişleterek laikliği de ekledi. Sezer'i savunmaya çalışanların bir çoğu Çankaya'ya gönderilen yasaların yazımlarına, düzenlemelerine ve üzerinde iyi çalışılamadığı gibi ayrıntılara dikkat çekerken, Sezer'in gerekçeleri arasında hiç de böyle teknik taraflara atıfta bulunulan ibareler yok.

Rektör atamaları

Rektör atamalarında kendisine tanınan yetkiyi en tartışmalı şekilde kullanması, toplumsal dengeyi bozacak adımlar atması Çankaya'yı ülkede birlik ve beraberliği sağlayacak makamlar arasından dileriz çıkarmaz. 'Devletin birliği bozulabilir' gerekçesiyle İl Özel İdaresi Kanunu'nu tekrar görüşülmek üzere Meclis'e göndermek yerine, teknik sebepler ileri sürerek geri iade etmesi daha ilkeli olmaz mıydı? Ayrıca devletin birliğini asıl bu tarz yaklaşımlar bozmaz mı?

Vali-Cumhurbaşkanı Benzerliği

Bakın Sezer valilerin mevcut yetkilerine devam etmelerini nasıl savunuyor; 'İdari vesayet yetkisi, il özel yönetimlerinin tüm eylem, işlem ve etkinliklerinin merkezi yönetimin denetiminde olması, bu bağlamda, yasada belirtilen il genel meclisi kararlarının valinin onayına bağlı tutulması gerekir.' Sezer'e kalsa her ile kendisi gibi düşünen, her gelişmeye tepki veren ve bu yaklaşımını da kanunda uygun bir madde bulan vali atayacak.
Madem valiler devletin ve hükümetin illerdeki temsilcileri durumunda, hükümetle yakın çalışmak zorundalar, illeri daha hızlı karar almaya, kararları uygulamaya ve kalkınmaya götürecek adımların önünde durmanın ne anlamı var. Eğer yasa tasarısında cidden teknik bir kusur varsa ki şu dönem bu tarz kusurlar gerçekten söz konusu- bunlara dikkat çekilmek yerine gerginliğe yelken açmanın ülkede yeni yaralar açmakla eş anlamlı olduğu biliniyor olmalı.

Kamusal alan daralıyor

Fakat, asıl sorun şu; yeni yasayla, Sezer'in tarifini yaptığı 'kamusal alan' giderek daralacak. Ülkenin üzerine yasak bölge yazan alanı daha da küçülecek. Yenilikler için fetva sormaya giden ahaliye, otoritesini sarsmak istemeyen mollaların hayır diyebilmek, ayet ve hadislerden, 'la yecuz'(caiz/doğru değil) ifadesini çıkarmak için bin dereden su getirme yaklaşımlarıyla, Sezer'in anayasada benzeri çalışma yapması arasında hiçbir fark yok.
Amerika'ya gidecek, Amerikan yapımı Türk tescilli kendi uçağını dahi 'kamusal alan' gören Sezer'in, Cengiz Han üzerinde dolaşan bulut gibi kendine özgü mantığı ve bakış açısını her yere taşıması, dileriz ülkeye daha fazla sıkıntı yaşatmaz. Kanunların etkili ve yetkili makamlara salahiyetler tanıması kadar, bu yetkileri kullananların da o derece donanımlı ve vizyon sahibi olması halinde Türkiye bir mesafe alabilir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Dengeleri değiştirecek ziyaret   / 28-07-2004
 Her kafada ray tıngırtısı   / 26-07-2004
 Demiryolu siyaseti de raydan çıkardı   / 24-07-2004
 Yurtdışında sıcak gelişmeler   / 21-07-2004
 Vali olursa VIP de olur   / 17-07-2004
 Bakanlık'ta haksız baskı   / 14-07-2004
 Sezer'den 'La Yecuz' yaklaşımı   / 12-07-2004
 Kabotaj nasıl delinir?   / 10-07-2004
 Aklın yolu bir, odalarınki bin bir   / 07-07-2004
 'Rusya'ya baskı yapmayız'   / 05-07-2004
SERVET YILDIRIM
Merkez Bankası bağımsızdır
Ünlü BusinessWeek dergisine...
GÜNTAY ŞİMŞEK
'Sen yaz kimse fark etmez'
Tempo Dergisi'nin son...
Ölüm adın kalleş olsun
Erzincan'da önceki gece çarpışan TIR ile otobüsün enkazından 26 ölü,...
Ankara'da 10 kurban daha
Ankara'da trafik canavarı 10 kurban daha aldı. Kayaş-Elmadağ yolu...
IMKB
E: 19,381 D:% 1.41
DOLAR
S: 1,466,000 D:% -0.54
EURO
S: 1,771,000 D:% -0.34
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.