kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sokaklardaki çocukları ŞAMPİYON yaptı
Sokaklardaki çocukları ŞAMPİYON yaptı
Kendini çocuklara adadı

Sokaklardaki çocukları ŞAMPİYON yaptı

Sokaklarda çalışan Vanlı çocuklar, Ayhan Öz'ün çabasıyla, spor yapmaya başladı. Çocuklarla tek tek ilgilenen eski milli boksör ve boks antrenörü Ayhan Öz, onların hem sporcu, hem de disiplinli bir insan olmaları için uğraşıyor. Derslere katılanlar büyük başarılara imza atıyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye şampiyonu olan 12 yaşındaki Bulut Haykır, bu yıl da Türkiye üçüncüsü oldu.

Van'da, sokaklarda çalışan yoksul aile çocuklarının hayatı, eski milli boksör ve antrenör Ayhan Öz'ün çabalarıyla değişiyor. 20 yıldır boksla uğraşan ve 11 yıldır da boks antrenörlüğü yapan Türkiye boks eski şampiyonu, Genç Milli Takım eski antrenörü Öz, fahri antrenörlük yaptığı Van Gençlik Spor İl Müdürlüğü'nden birkaç ay önce onay alarak bir çalışma başlattı. Sokakları tek tek dolaşarak kağıt mendil, simit, sigara satıcılığı, hamallık, boyacılık gibi işler yapan ve zamanla kötü alışkanlıklar edinen çocuklarla konuşan Öz, onları ikna ederek ücretsiz spor salonuna kaydettirdi. Boks sporuna gönül veren 35 yaşındaki Ayhan Öz, 20 yıl önce başladığı sporda katıldığı müsabakalardan değişik dereceler elde etti. Türkiye şampiyonluğu da bulunan Öz, 11 yıl önce antrenörlük yapmaya başladı. Memleketi Van'a döndükten sonra Van Gençlik Spor İl Müdürlüğü'nde fahri antrenörlük yapmaya başlayan Öz, sokaklarda çalışan çocukların spora yönelmesi için çaba gösteriyordu. Kendi öğrencilerinin yanı sıra, sokaklarda çalışan çocukları, derslerine katılmaya ikna eden Öz, onlara hem boks sporunu öğretmeye hem de disiplinli bir insan olarak yetişmelerini sağlamaya çalışıyordu.

DİSİPLİNLİ OLMAYI ÖĞRENİYORLAR
Bu konudaki çalışmalarını kendi çabasıyla sürdüren Öz, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü'nün bağlı bulunduğu Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in iki ay önce il müdürlüklerine gönderdiği yazının ardından, çalışmalarını daha da geliştirdi. Yazıda, Doğu ve Güneydoğu'da sokaklarda çalıştırılan ve özellikle madde bağımlısı çocukların spora kazandırılması isteniyordu. Hemen harekete geçen Öz, sokakta simit, kağıt mendil, sakız satan, ayakkabı boyayan çocuklarla tek tek konuşarak onları ikna edip, ücretsiz olarak kursa yazdırdı. Salı, perşembe ve cumartesi günleri, sokak elbiseleriyle ve yırtık ayakkabılarıyla derslere katılan 9-16 yaş arası 20 çocuk, salona devam eden kendilerinden büyük 20 sporcuyla bir arada antrenman yapıp, boksun yanında centilmenliği ve disiplinli birer insan olmayı öğreniyor. Dersler ise, Gençlik Spor İl Müdürlüğü'nün Van 75. Yıl Kapalı Spor Salonu'nda tahsis ettiği koridorda yapılıyor.

TÜRKİYE ŞAMPİYONU OLDU
Boks sporunu seçen yoksul aile çocuklarından biri de Van'ın Hafıziye Mahallesi'ndeki bir sitenin kapıcısının oğlu, 'şampiyon' lakaplı Bulut Haykır (12). Bir süre sokaklarda kağıt mendil satan Bulut'un hayatı üç yıl önce Ayhan Öz'le tanıştıktan sonra değişti. 6. sınıfa giden, başarılı bir öğrenci olan Bulut, Haziran 2003'te Kırıkkale'de düzenlenen Türkiye Boks Şampiyonası'nda 11-12 yaş grubu miniklerde ringe çıkan 600 sporcu arasından birinci olma başarısını gösterdi. "Rocky" filmi serisinde bir boksörü canlandıran ünlü aktör Sylvester Stallone'yi örnek alan Bulut Haykır, aynı yıl jüri tarafından Türkiye'nin en teknik boksörü de seçilerek ödüllendirildi. Bir ay önce Sivas'ta düzenlenen 2004 Şampiyonası'na da katılan Bulut, sağ kolundaki incinmeye rağmen üçüncülük madalyasını almayı başardı. Boksa başladığı iki yıl üst üste büyük başarı sağlayan ve durmadan çalışan Bulut'un yeni hedefi ise 2005'te yine Türkiye Şampiyonu olmak ve 14 yaşını doldurunca Avrupa'daki müsabakalara katılmak. Site kapıcısı babanın üç çocuğundan biri olan Bulut, yetkililere seslenerek hem kendisi hem de arkadaşları için manevi destek istiyor ve ekliyor: "Rakiplerimize karşı daha iyi hazırlanmamız için lütfen bize malzeme de gönderin."

KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN UZAK YAŞAM
Boks sporuna yeni başlayan çocuklar durumlarından son derece memnun. Dumlupınar İlköğretim Okulu ikinci sınıf öğrencisi olan ve sokaklarda kağıt mendil satan 9 yaşındaki Ali Çınar, 10 yıl önce terör yüzünden Hakkari'den Van'a göç eden Çınar ailesinin sekiz çocuğundan biri. Babası hasta olduğu için çalışmayan küçük Ali, okul çıkışında ve yaz tatillerinde sokaklarda çalışarak para kazanıyor. Öğretmen olmak istediğini belirten Ali, "Sokaklarda birçok arkadaşım sigara içip, kötü şeyler yapıyordu. Bana da içirmek istediler. İçmeyince kötü davrandılar. Bir ay önce boks yapmaya başladım. Artık karışmıyorlar" diye konuşuyor. Babası hamallık yapan, ancak çoğu zaman iş bulamadığı için kendisi de sokaklarda tesbih, cevşen ve boncuk satan Mehmet Dayan (12) ise, 6. sınıfa geçti. Altı kardeşi olan ve 5 yaşından bu yana sokaklarda olan Mehmet, birçok kez Van Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi ekipleri tarafından alınarak ailesine teslim edildi. Ancak ailesinin ekonomik durumu nedeniyle sokaklara geri döndü. Birçok kötü alışkanlık edindi. Bir ay önce antrenör Ayhan Öz'le konuşunca, bütün bunları bir kenara bırakıp disiplinli bir insan olmaya ve bir taraftan boks yapıp, bir taraftan derslerine dört elle sarılmaya karar verdi. Mühendis olmak istediğini söyleyen Mehmet, "Boks salonundaki ortamı çok seviyorum. Sokaklarda çalışmayı ise hiç istemiyorum" diyor. Sakız satıcısı Rahmi Özalp (12) ise, Van'ın en yoksul mahallesi Hacıbekir'de oturan Özalp ailesinin sekiz çocuğundan biri. Rahmi'nin hayali doktor olabilmek. Ancak okulda ve evde, sokaklarda geçirdiği kadar zaman geçiremediğini söyleyen Rahmi, "Babam inşaat sıvacısı. Ama çoğu zaman iş bulamıyor. Benim de eve para götürmem gerekiyor. Ailemi ikna ederek boks yapmaya başladım. Ücretsiz olmasaydı, izin vermezlerdi" diyor.

MALZEMEYE İHTİYAÇLARI VAR
Sokakta çalışan çocukların sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklar edinerek ileride kapkaç ve benzeri suçlara bulaşabildiklerini belirten Ayhan Öz, "Bazıları okula da devam etmiyor. Amacım bunun önüne geçip, şimdiden disiplinli birer sporcu olarak yetişmelerini, topluma zararlı değil yararlı hale gelmelerini sağlamak" diyor. Hedeflerinin yeni başarılara imza atmak ve bu çocuklarla Türk Bayrağı'nı ilerde Avrupa'da dalgalandırmak olduğunu ifade eden Öz, "Çünkü çok hevesliler ve çok çalışıyorlar. Ama müsabakalara daha iyi hazırlanabilmemiz için, malzemeye ve manevi desteğe ihtiyacımız var. Bugüne kadar ne Vali, ne Belediye Başkanı ne de başka bir yetkiliden herhangi bir destek almadık" diyor.

ERCAN DEMİRCİ MERKEZ

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 "Şeytan tüyü var bende"
 Korkudan tir tir titretecek!
 Da Vinci'nin şifresini tatilciler de çözüyor
 Kadın sporcularımız Atina'dan mutlaka madalyayla dönecek
 Beykoz'daki yalı duvarları bir metre olacak
 Sırlar açıklanmalı mı?
 Alışveriş merkezlerinde indirim günleri başlıyor
 Mokume gane tekniği
GÜLSE BİRSEL
Ahmet Ertegün'ü pes ettirdik!
İş güç var, çekimler var,...
AYŞE TÜTER
Üzüm reçeli
Limon, üzüm ve şekeri iyice karıştırıp,...
REFİK DURBAŞ
Eğin öyküleri...
Eğin, Fırat nehrinin kuytusunda,...
ESRA CEYHAN
Yaz formülleri
Hele hele de öyle Bodrum, Çeşme, Kemer...
Tam 50 aileyi sevindirdi
Tam 50 aileyi sevindirdi
5 yıldır yılın mankeni seçilen Vahe Kılıçarslan, kendini hayır...
Candan'a manzara davası
Candan'a manzara davası
Ünlü sanatçı Candan Erçetin'e, evinin önüne çektiği paravan nedeniyle...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.