kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
5 milyon kişi hattını seçti
5 milyon kişi hattını seçti
Cumhurbaşkanı'na hesaplı Başbakan'a şirket hattı
Parası olana indirim, olmayana zam

5 milyon kişi hattını seçti

Telekom'un 19 milyon abonesinden sadece 5 milyonu, hattını seçerek kuruma bildirdi. Sayının az olduğunu gören Telekom, 24 Ağustos tarihine kadar süre uzatımına gitti.

Türk Telekom'un büyük kampanya ile duyurduğu, "indirim mi yapılıyor, zam mı geliyor?" tartışmalarına neden olan yeni tarife sistemine katılım düşük olunca süre 24 Ağustos'a kadar uzatıldı. Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan, dün itibariyle seçimini yapan abone sayısının 5 milyonda kaldığını açıkladı. Yaklaşık 19 milyon abonesine 5 ayrı seçenek sunan Türk Telekom pek çok kişinin tatilde olduğunu belirterek ek süre uygulamasına gitti. Abonelere 24 gün daha süre veren ve tarifelerden hangisini seçmeleri gerektiği konusunda çalışma yapan Türk Telekom, son bir aylık görüşmeleri inceledi ve son faturalarda tarife seçimi konusunda abonelerine tavsiyelerde de bulundu. Türk Telekom, ayda 10 milyon ve altında görüşme yapan dar gelirli yaklaşık 6 milyon aboneyi 'Hesaplı hatta' geçmesi konusunda uyardı. Türk Telekom dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada 24 Ağustos'a kadar yapılacak hat seçimlerinin 1 Ağustos'ta yapılmış gibi işlem göreceğini, ağustos ayı fatura hesaplamasında da 1 Ağustos'ın baz alınacağını bildirdi. Bu tarihe kadar seçimini yapmayanlara ise ağustos dönemi için Standart Hatt tarifesinden fatura gönderilecek.

HESABINI YAPMAYANA CEZA
Aslında tüm bu süreleri kaçıranlara kapı sonuna kadar kapanacak değil. Bu tarihlerden sonra da aboneler tercihlerini bildirmeye devam edecekler. Bu sırada faturalandırma yeni sisteme göre yapılacak. Ancak, örneğin çok az konuştuğu halde hesaplı hattı seçmeyen bir kişi daha yüksek fatura bedelleri ile karşı karşıya kalabilecek. Aynı şekilde ayda yaklaşık 1500-3000 kontör konuştuğu halde konuşkan hatta geçmeyen, standart hatta kalanların da faturası kabarık olacak. Telekom'un hesaplı hattını tercih edenlerin dikkat etmesi gerekli olan bazı noktalar da var. Çünkü hesaplı hat ile yazlıkçılara yönelik ön ödemeli hatlarda aboneler, A ve B lisansına sahip uzak mesafe telefon hizmeti verecek şirketlerden şehirlerarası ve uluslararası hizmet alamayacak. Hesaplı hattı seçenler eskiden olduğu gibi 7 milyon 200 bin liralık sabit ödemenin karşılığında 100 kontör almaya devam edecekler. Onun üzerindeki hesaplama ise farklı tarifeden yapılacak. Tarifelerde Standart Hatta 11 milyon 500 bin, Konuşkan Hatta 20 milyon, Şirket Hatta 40 milyon aylık, yazlık hatta ise 86 milyon 400 bin lira yıllık sabit ücret ödenecek. Hesaplı ve yazlık hat dışındaki tarifelerde istenildiği zaman tarifeler arasında geçiş yapılabilecek.

ÖZEL İHTİSAS GEREKLİ
Türk Telekom'un 'yüzde 80'e varan indirim' diye duyurduğu yeni sistemde aslında uygun tarifeyi bulmak özel bir ihtisas istiyor. En uygun tarifede bile zamla karşılaşmak mümkün. Örneğin ayda 300- 400 kontör konuşan bir abonenin karşısına eski tarife ile karşılaştırıldığında ister standart hatta kalsın, isterse hesaplı hattı seçsin yüzde 38-40 gibi zamlı rakamlar çıkıyor. Telekom'un yeni tarifesi ise daha çok konuşan abonelere ve şirket hatlarına yarıyor. Eski tarifeye göre ayda 18 bin kontör kullanan bir şirkete 1 milyar 296 bin lira fatura gelirken, şirket hattına geçmesi durumunda bu rakam 1 milyar 120 milyona kadar inebiliyor. Fakat bu sırada da sorunlar yaşandığı ifade ediliyor. Bir çok şirketin santralinde PRI denilen çoklu telefon hattı bulunuyor. Telekom PRI sistemi olanların şirket hattına geçişinde bu hatlardan sadece birine izin verdiği belirtiliyor. Telekom yetkilileri ise kısa sürede bu sorunun çözüleceği ifade ediyorlar.

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 IMF: Emekli maaşından vergi alınsın
 Gazprom enerji yatırımı yapacak
 'Türk ekonomisi kırılgınlıktan kurtuldu'
 Türkiye'nin en büyük sorunu koordinasyonsuzluk
 Petrol faturası kabardı
 İş Bankası ilk yarıda 356 trilyon net kâr açıkladı
 Türkiye'de üretim radikal karardı, ama kârlı çıktık
 Komşunun olimpiyat sevinci kâbusa döndü
 Citigroup'a evrakta sahtecilik davası
 Her İngilizin 17 bin sterlin borcu var
 BNP, Rusya'da ortaklığa gitti
 Narin Tekstil Fon'la anlaştı
 Pamukbank'ın Halk'a devri ekimde
 Tavukçuluk sektörü büyük bir darboğazda
 Turkcell: İran'da yeni anlaşma yok
 MTV tahsilatı haftasonu da yapılacak
 Hazine 10.5 katrilyon borçlanacak
 Digital teknoloji ile evler de akıllanacak
 Hafif ticari aracın vergisi % 10 oldu
SERVET YILDIRIM
Merkez Bankası bağımsızdır
Ünlü BusinessWeek dergisine...
GÜNTAY ŞİMŞEK
'Sen yaz kimse fark etmez'
Tempo Dergisi'nin son...
Ölüm adın kalleş olsun
Erzincan'da önceki gece çarpışan TIR ile otobüsün enkazından 26 ölü,...
Ankara'da 10 kurban daha
Ankara'da trafik canavarı 10 kurban daha aldı. Kayaş-Elmadağ yolu...
IMKB
E: 19,381 D:% 1.41
DOLAR
S: 1,466,000 D:% -0.54
EURO
S: 1,771,000 D:% -0.34
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.