kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Turgay Noyan @ SABAH
 

Amatör ve profesyonel farkı

Geçen hafta müjdesini verdiğim yeni "Amatör Denizci Yönetmeliği" ile ilgili okurlardan çok mektup aldım. Bunların bir bölümü bugüne kadar amatör ehliyetle profesyonel olarak çalışan dostlardan. Yeni yönetmeliğe göre bundan böyle amatör denizci belgesiyle profesyonel olarak çalışılamayacak. Bu yüzden bu konumda olanlar hem ellerindeki haklarının kaybolduğundan şikayet ediyorlar, hem de "ne yapacağız?" diye panik içindeler. Öncelikle şunu söyleyeyim; ilgili maddede göreceğiniz gibi* yeni yönetmelik bu durumda olanları mağdur etmeyecek şekilde hazırlanmış. Bir defa bu şekilde yılbaşına kadar çalışabilecekler. Ayrıca yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte en az bir yıldan bu yana profesyonel olarak çalıştığını kanıtlayanlar amatör ehliyetlerini iade ederek "gemici belgesi" alabilecekler. Bu belge ile de 18 grostona kadar profesyonel tekne kullanabilecekler. Yani halen çalışanlar için bir kayıp söz konusu değil. Çünkü amatör belge ile de 18 grostona kadar tekne kullanabiliyorlardı. Bundan daha büyüğüne ise profesyonel yönetmelik ne diyorsa ona göre sahip olabilecekler. Bundan sonra ise kimse "bir amatör ehliyet alıp kaptanlık yapayım" diyemeyecek. Bu konudaki şahsi fikrimi de söyleyeyim. Denizcilik Müsteşarlığı'nın bu konudaki attığı adım doğrudur. Dünyanın hiçbir ülkesinde amatör belge alıp profesyonel çalışamazsınız. Çünkü amatörlüğün sınırı yoktur, sınırlaması da... Ama "Ben parayla adam taşıyacağım" dediğiniz zaman otorite sizden de, teknenizden de belli standartları tutturmanızı ister. Bizler amatör denizciyiz, kaptan değil. Kaptan olmak belli bir eğitim, belli bir tecrübe, meslekte adım adım ilerleme ister. Yani yat kaptanı ehliyeti alacaksanız şartlarını yerine getirmeniz gerekir. Bakın orada da bir sıkıntı var biliyorum. Mesela sağlık muayenesi "geçtiğimiz yıl amatörlerden istenilen gibi" çok ağır. Tankerle okyanusu

okyanusu geçecek denizciden istediklerinizle çapariye çıkan balıkçıdan, 12-13 metrelik teknesiyle günlük turlar yaptıran adamdan isteyeceğiniz sağlık şartlarının aynı olmasına gerek yoktur. Birinde "adamın böbreğinde taş var mı?" diye bakabilirsiniz. Bu doğrudur da. Çünkü Japonya'da böbrek ameliyatı yaptırmak donatanın işine gelmez. Ama olta balıkçısı tek gözle, tek ayakla, tek böbrekle de işini yapabilir... Bu sıkıntıların da aşılabileceğine inanıyorum. Ama insanlar bu sıkıntılarını dile getirmeliler, birlikte hareket ederek seslerini duyurmalılar. Elbette şu an herşey dört dörtlük değil, bir geçiş süreci yaşıyoruz. Zamanla daha çok şey yerine oturacak. Ancak tekrar ediyorum. Bu yönetmelik bir devrimdir. İnşallah henüz yayınlanmamış olan diğer yönetmeliklerle birlikte amatör denizciliğimizin dönüm noktası olacaktır.

Salı günü İhsan Kalkavan, Ataköy Marina'da düzenlenen bir törenle Afra adlı yelkenliyle dünya turuna çıktı. Çok istememe rağmen gazeteden ayrılamadığım için kendisini yolcu edemedim. Ama Kalkavan'ı yolcu etmeye gelen çok insan vardı. Buna da çok sevindim. İnşallah Afra'yı dönüş töreniyle karşılamak nasip olur. Köşemizde Kalkavan'ın bu muhteşem yolculuğu ile ilgili bilgileri aktarmaya gayret edeceğiz. Darısı imrenen diğer denizci dostların başına. Allah selamet versin. n Amatör Denizci Belgesinin Geçerliliği Madde 22 - Amatör Denizci Belgesi ticari amaçlı tekne kullanılamaz ve personel olarak da çalışılamaz. Ancak, Gemiadamları Yönetmeliği çerçevesinde halen ticari teknelerde bu belge ile çalışanlar, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği takvim yılının son gününe kadar çalışabilirler. Bu Yönetmeliğin yürürlük tarihine kadar Amatör Denizci Belgesi ile ticari yatlarda bir yıl çalışanlar, istekleri halinde gemici yeterliğini Amatör Denizci Belgesi iptal edilmek kaydıyla sınavsız alırlar. Amatör denizciler Amatör Denizci Belgesi ile sefer bölgesi sınırı olmaksızın tekne kullanabilir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Deniz, yelken ve güzel günler   / 25-07-2004
 Amatör ve profesyonel farkı   / 18-07-2004
 Denizcilere müjdeler ve açık teşekkürler   / 11-07-2004
 Sahil Güvenlik ve yatçılar   / 04-07-2004
 Sponsor meselesi   / 27-06-2004
 Minik tekne ve halatı   / 20-06-2004
 Hep İtalyan yapacak, Türk bakacak mı?   / 06-06-2004
 Boğaz'dan yatlar geçti...   / 30-05-2004
 Ağanın keçisi   / 23-05-2004
 Amatör ve Deniz bir yaşında   / 16-05-2004
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
GÜNTAY ŞİMŞEK
THY'nin uçakları ve kafa karışıklıkları
Türk Hava...
TURGAY NOYAN
Deniz, yelken ve güzel günler
Denizciler için pek...
ÖNCEL ÖZİÇER
Sabredene ayva yerine büyük ödül
Bir gün idman...
Vesikalık tasarımlar
Vesikalık tasarımlar
Christoph Kicherer günümüzün en ünlü fotoğrafçılarından biri olarak...
Vücudunuzu alerjiye karşı güçlendirin
Vücudunuzu alerjiye karşı güçlendirin
Elmadan soğana, yünden diş dolgusuna kadar pek çok şey alerji...
Aziz Yıldırım da aynı şeyleri söyledi ama bir tek ihraç edilen ben oldum
İşadamı Saadettin Saran 'Camiada kirli ilişkiler var' dediği için...
Bir gay de delikanlı olabilir
Son albümü "Ses ve Ayrılık"la konuşulan Özcan Deniz "Artık inişe...
Yaz okulunda pilot olmayı öğreniyorlar
Bilim Merkezi Vakfı ve Rahmi M. Koç Müzesi'nin yaz okulu programında, radyo...
Rus kızının aşkı bir başka oluyor
Binlerce Rus kızı turkey.ru adresindeki internet sitesinde Türk erkeklerini...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.