kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Stelyo Berberakis @ SABAH
 

Olimpiyad Telaşı

Atina'da son zamanlarda resim çekmek bile kuşku uyandırmaya başladı

Sözümüz yine Atina Olimpiyad oyunlarıyla ilgili... Anlaşılan ağustos ayında Atina'da düzenlenecek Olimpiyad oyunları biz gazetecilere fazlasıyla haber çıkartacak. Olimpiyad'lara 70 gün kala spor tesislerinin tamamlanması için hızlandırılan çalışmalar insanın başını hem ağrıtıyor hem de döndürüyor. Bunca yıldır Atina'da yaşamama rağmen ben şahsen Yunanlılar'ın bu denli sabırlı olduğunu anlayamamıştım. Hani yıllardan bu yana "İlla da Olimpiyad oyunlarını biz üstlenelim" diye bağıran Yunanlılar, inşaat şantiyesi halindeki Atina'da silahları çekip ihtilal yapacak noktaya gelmiş bulunuyorlar. Ama yapmıyorlar. Çünkü Olimpiyad oyunlarının Atina'da üstlenmesini kendileri istemişlerdi. Şimdi kendileri çekiyor. Ancak bu konuda ilk patlayan İçişleri Bakanı Yorgos Suflias oldu.

Suflias, önceki gün parlamentoda konuşurken "Keşke Olimpiyad oyunlarını üstlenmeseydik" türünde bir fikir yürütecek oldu ve herkes üzerine çullandı. Bu kadar sıkıntı, bu kadar külfet; bu kadar masraftan ve bekleyişten sonra çıkıp da "Olimpiyad'ları keşke üstlenmeseydik" deme gafletinde bulunan bakan aslında, Atinalılar'ın söylemek isteyip de ulu orta söyleyemediklerini dile getirmiş oldu.

EYLEM KORKUSU
Bir de güvenlik sıkıntısı var. Özellikle Amerikalılar, El Kaide'nin Olimpiyad oyunlarında eylem yapacaklarından korktukları için Yunanlıların iki ayağını bir pabuca sokmayı sürdürüyorlar. Güvenlik önlemleri için harcanan meblağ, 1 milyar Euro'yu geçmiş durumda... Bunun 600 milyonu Yunanistan'ın kendi cebinden; 300 milyonu da NATO'nun cebinden çıkıyor. Komandolar, balık adamları, Rambo kıyafetli polisler her türlü terör senaryosuna karşı çeşitli tatbikatlar yapıyorlar. İntihar komandolarının olası saldırısından radyolojik ve biyolojik saldırılarına karşı nasıl korunacağı konularına kadar eğitim alıyorlar. Ancak bu da yeterli olmuyor. İnşaat halindeki spor tesislerine girmeyi başaran özellikle İngiliz paparazzi'ler, Atina Olimpiyadları'nda alınan güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğunu yaza çize bir hal oldular. Paparazzi'ler yazdıkça Yunanlılar güvenlik önlemlerini daha da artırmaya başladılar.

Güvenlik önlemleri daha şimdilerden "Vur dediysek öldür demedik" misaline dönüşmeye başladı. Geçen hafta Atina'ya gelen yabancı bir TV ekibi, polisten, bakanlıklardan, Atina Olimpiyad komitesinden gerekli izinleri aldığı halde, izin aldıkları spor tesislerine bile giremediler ve neredeyse karakolluk oldular. Spor tesislerini koruyan Rambo kıyafetli polisler, Nuh diyor peygamber demiyor; ısrarla izin belgelerini gösteren yabancı TV ekibi apar topar dışarı atıyordu. Meğerse, aynı sokakta oturduğumuz Kamu Düzeni Bakanı Yeorgos Vulgarakis, Rambo kıyafetli polislere özel talimat vermiş. "İzin belgeleri olsa bile gazeteci gördüğünüz anda analarından emdikleri sütü burunlarından getireceksiniz" diye. Komşum Vulgarakis'in gayesi yabancı gazetecilerin gönderecekleri röportajlarında "Atina'da alınan güvenlik önlemleri çok gevşek. Her an her şey olabilir" dedirtmek yerine "Yahu bu Yunanlılar işi çok ciddiye almışlar. Biz gazetecilerden bile şüpheleniyorlar. Sinek bile uçurtmuyolar" dedirtmek.

Bazı yetkililerin ise daha fazla önlem alınmasını isteyen bakana "izinsiz gazetecilere lastik mermi sıkılmasını" bile önerdikleri duyuldu. Bu öneriler allahtan kabul edilmedi. Yoksa Atina, savaş alanına dönüşebilirdi. Mübalağa boyutlarına ulaşan bu güvenlik önlemleri karşısında, Olimpiyad tesislerinin fotoğrafını uzaktan çekmek isteyen sade turistler bile göz altına alınmaya başladı. Arkeolojik sahaları korumakla görevlendirilen korumalara ise "Pantolunu, ceketi kabaranları, etrafı kolaçan edenleri, şüphe uyandıran özellikle esmer turistlerin üzerlerini arayın, gereğinde karakola götürün" talimatı verilmiş bulunuyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Patmos Adası   / 25-07-2004
 Babalara Tavsiye   / 18-07-2004
 Picasso ve Andros   / 11-07-2004
 Kaburga sohbeti   / 04-07-2004
 Bayan Olimpiyat   / 27-06-2004
 Troya Yunanistan'ı Salladı   / 06-06-2004
 Olimpiyad Telaşı   / 30-05-2004
 Yakalandı Yakalanacak   / 16-05-2004
 Tarihi Ziyaret   / 09-05-2004
 Çözüm Arayışı   / 11-04-2004
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
GÜNTAY ŞİMŞEK
THY'nin uçakları ve kafa karışıklıkları
Türk Hava...
TURGAY NOYAN
Deniz, yelken ve güzel günler
Denizciler için pek...
ÖNCEL ÖZİÇER
Sabredene ayva yerine büyük ödül
Bir gün idman...
Vesikalık tasarımlar
Vesikalık tasarımlar
Christoph Kicherer günümüzün en ünlü fotoğrafçılarından biri olarak...
Vücudunuzu alerjiye karşı güçlendirin
Vücudunuzu alerjiye karşı güçlendirin
Elmadan soğana, yünden diş dolgusuna kadar pek çok şey alerji...
Aziz Yıldırım da aynı şeyleri söyledi ama bir tek ihraç edilen ben oldum
İşadamı Saadettin Saran 'Camiada kirli ilişkiler var' dediği için...
Bir gay de delikanlı olabilir
Son albümü "Ses ve Ayrılık"la konuşulan Özcan Deniz "Artık inişe...
Yaz okulunda pilot olmayı öğreniyorlar
Bilim Merkezi Vakfı ve Rahmi M. Koç Müzesi'nin yaz okulu programında, radyo...
Rus kızının aşkı bir başka oluyor
Binlerce Rus kızı turkey.ru adresindeki internet sitesinde Türk erkeklerini...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.