kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Arabistan'a hostes ihraç ettik
Arabistan'a hostes ihraç ettik
Hepsinin Başı Açık
Türk hostesler çok disiplinli

Arap semalarında Türk hostesler

Suudi Arabistan Hava Yolları'nın uçakları Türk kızlarına emanet. Havayolunda görev yapan 68 Türk hostes, Cidde'de lüks bir sitede yaşıyor. Modern görünümlerine karşın uçaklarda türban takıyorlar.

İlk kez 1967 yılında Türk hostes alan Suudi Arabistan Hava Yolları dokuz yıl aradan sonra yine Türk kızlarını seçti. 18-30 yaşları arasındaki çoğu üniversite mezunu 68 hostes 500 aday arasından seçildi. Cidde'de tenis kortundan havuza, alışveriş merkezinden sinemaya her türlü lüksü barındıran bir sitede yaşayan kızlar uçaklarda tesettüre uygun kıyafetlerle görev yapıyor.

Türban Rahatsız Etmiyor
Suudi Arabistan Hava Yolları'nın Türkiye Müdürü Abdullah Al-Qadi, hostesleri seçerken adayların başının kapalı ya da açık olmasına bakmadan eğitimlerine, genel kültürlerine ve yabancı dil bilgilerine dikkat ettiklerini söylüyor. Genç kızlar ise aldıkları maaşı açıklamaktan kaçınsalar da ayda bin dolara yakın para biriktirdiklerini gizlemiyorlar. Uçakta ve Cidde'de türban takmaktan da hiç şikayetçi değiller.


***

Arabistan'a hostes ihraç ettik

Suudi Arabistan Hava Yolları 9 yıl aradan sonra Türk hostesler aldı. 18-30 yaş arasında çoğu üniversite mezunu 68 Türk Arabistan'da, o ülkenin kurallarına göre yaşama şartlarını göze alarak işe başladı.

Çoğu Airbus olan 130 uçağıyla 80 ülkeye uçuş yapan ve kadrosunda dört bin hostes bulunduran Suudi Arabistan Hava Yolları dokuz yıl aradan sonra tekrar Türk hostes almaya başladı. İlk etapta 68 aday belirleyen şirket, Cidde'de iki ay eğitim verdiği Türk kızlarını göreve başlattı. 1967'de başlayarak hostes kadrosunda Türklere önemli bir kontenjan ayıran Suudi Arabistan Hava Yolları'nın tekrar Türk hostes alacağını duyurması üzerine şirkete 500 başvuru oldu.

Yapılan görüşme ve değerlendirmeler sonunda 18-30 yaş arasında değişen 68 kişi seçildi. Seçilenlerin çoğu üniversite mezunu. İçlerinde çeşitli meslek dallarında eğitim görenler, öğretmenler ve hatta mankenler bile var. Evli olanların da bulunduğu hostesler içinde evlenip Türk vatandaşlığını kazanan bir Rus da bulunuyor. Uçaklarda tessettüre uygun kıyafetlerle çalışacaklarını ve Cidde'de yaşayacaklarını bilmelerine rağmen hepsinin başı açık olması tek ortak yanları.

CİDDE DE BİR VAHA
Özel yaşamlarında şirket tarafından hiçbir kısıtlama uygulanmayan hostesler, Cidde'de sadece Suudi Arabistan Hava Yolları personelinin bulunduğu şehir büyüklüğündeki özel bir sitede yaşıyorlar. Özgürce giyinip dolaşabildikleri sitede, havuzdan spor tesislerine, alışveriş merkezlerinden sinema salonlarına kadar herşey bulunuyor. Gerek çalışma şartları gerekse yaşadıkları yerden çok mutlu olan Türk hostesler, disiplinli olmaları, işlerine saygı göstermeleri ve çalışkanlıklarıyla şirket yöneticilerinin takdirini kazanmış durumdalar. Yıllar sonra tekrar Türk hosteslerle çalışma ka- rarı alan Suudi Arabistan Hava Yolları'nın Türkiye Müdürü Abdullah A. Al-Qadi ile konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

* Önce Suudi Arabistan Hayva Yolları'nın Türkiye seferleriyle ilgili biraz bilgi verir misiniz? 1953 aralık ayında İstanbul'a ilk kez uçağımız indi. 1967'ye kadar münferit uçuşlar yaptık. 1967'de resmen İstanbul'a geldik ve kendi ofisimizi kurduk. Hac ve Umre olmak üzere uçuşlarımızın büyük kısmı dini amaçlı. Geçen yıl Türkiye'den Arabistan'a 44 bin yolcu taşıdık. Normalde yılda gidiş-dönüş 70 bin yolcu taşıyoruz. Hac sezonunda iki ay içinde İstanbul'dan 300 uçak kaldırdık. Avrupa'daki en büyük taşımayı Türkiye'den yapıyoruz.

* Türk hosteslerle ilk kez ne zaman çalışmaya başladınız ve sonra neden uzun süre ara verdiniz? Dokuz yıl evvel Türk hostes almayı bırakmıştık. İlk kez 1967'lerde aldık. Sonra her yıl Türk hostes alındı. Türk hosteslerde bir yığılma olunca dokuz yıl evvel alımı bıraktık. Şimdi İstanbul'dan çok uçak kalkmaya başladı ve şirketteki Türk hostesler de emekli olup gittiği için tekrar almaya başladık.

* Türk hostes adaylarını seçerken nelere dikkat ediyorsunuz? Adayları seçerken eğitim, aile yapıları, genel kültürleri ve bir de yabancı dil bilgilerine baktık. Yaş, boy ve kilo kriterlerin dışında Kapalı veya açık olma kriteri yoktu. Boy ve yaş sınırı vardı. 18- 30 yaş arası. 1.57-1.76 boy.

* Ne kadar süre eğitim yaptılar? Cidde'deki eğitim merkezimizde, sekiz hafta yoğun bir eğitimden geçtiler. Eğitim sonrası yapılan sınavda başarılı olanlar işe başladı. Türk hostes adayları hiç fire vermedi. Diğer ülkeden gelenlerle birlikte eğitim gören Türk ekibi çok başarılıydı. Geçen ayda uçmaya başladılar.
DİĞER RÖPORTAJ HABERLERİ
 Aziz Yıldırım da aynı şeyleri söyledi ama bir tek ihraç...
 Bir gay de delikanlı olabilir
 İnşallah aşık olurum ve yine gözüm kararır
 Türkiye'de ilklere imza atmak zor
 Yeni Marilyn Monroe, Scarlett
 Herkes kendi ışığını keşfetmeli
 İkimizin kimyası çok uyuştu
 Denize bile sahne kurarım
 "Bu acıların tek sebebi, rahmetli"
 Elbette hala aşığım
 Ağaçta uyuyarak ruhunu iyileştiriyor
 Her şarkıya bir parçamı verdim
 Ronald Reagan İyi başkan, kötü aktör müydü?
 Haluk bir yol ayrımına gelmişti ama aşk uğruna benimle kaldı
 Kendimi bazen dev aynasında görüyorum
 CHP'ye gitseydim eşim boşardı
 Onun tek aradığı, namuslu insanlar ülkesi gerçek ABD
 Sertleşme sorunu mutlu bir yaşama engel değil
 Dünyayla yarışan göz hastanesi
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
  » Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
Yaz okulunda pilot olmayı öğreniyorlar
Yaz okulunda pilot olmayı öğreniyorlar
Bilim Merkezi Vakfı ve Rahmi M. Koç Müzesi'nin yaz okulu programında,...
Rus kızının aşkı bir başka oluyor
Rus kızının aşkı bir başka oluyor
Binlerce Rus kızı turkey.ru adresindeki internet sitesinde Türk...
Londra'da Türk şovu
Farnborough Air Show'da THY, TAI ve TEI önemli anlaşmalara imza atarken Boeing,...
Atina'yı keşfetmenin şimdi tam zamanı
Olimpiyatlar'a ev sahipliği yapacak olan Atina, en popüler şehirler arasında.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.