kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Istakoz bahane ama balık şahane
Istakoz bahane ama balık şahane
Beğendiklerim Beğenmediklerim

Istakoz bahane ama balık şahane

Üç yıldır Çeşme'nin Çiftlikköy'ünde faaliyet gösteren ıstakoz lokantasında, ıstakozlar göstermelik olarak derin dondurucuda tutuluyor. Fiyatları da epey pahalı. Ama genellikle buraya diğer deniz ürünleri için geliniyor. Zira balıklar ve mezeler gayet iyi.

Bazı ülkeler var, ıstakoz sıradan yiyecekler arasında yer alıyor. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri'nin kuzey batı kıyılarında ıstakoz, yörenin en büyük gelir kaynağını oluşturuyor. Özellikle Maine eyaletinde avlanan ıstakozlar özel bir saklama sistemiyle aylarca soğuk hava depolarında suya sokulmaksızın canlı canlı bekletilebiliyor ve dünyanın neresinden sipariş gelirse, yine özel bir ambalaj sistemiyle oraya canlı gönderilebiliyor. Tabii bu teknolojik yöntemler ve navlun bedelleri ıstakozun fiyatını epey artırıyor ama başlangıçta değeri çok fazla olmayan ıstakoz yollandığı ülkede de satın alınabilir bir fiyattan piyasaya sürülebiliyor. Bizde ise kendimi bildim bileli ıstakoz, havyar, balık yumurtası gibi en lüks yiyecekler arasında yer aldı. Çok eskiden, bundan yaklaşık yarım yüzyıl öncesine kadar Marmara'nın kumlu kesimlerinde balıkçıların ıstakoz sepeti atarak avlandıkları, bu işten iyi para kazandıkları söylenir. O zamanlar deniz bu kadar kirli, İstanbul da böylesine kalabalık olmadığı için Marmara denizi, ağzının tadını bilenlere bol bol ıstakoz sunarmış. Dünyanın neresinden gelirse gelsin, hiçbir denizin ıstakozu, Marmara'nınkinin eline su dökemezmiş. Sonrasını biliyorsunuz. Birçok balık türünün yok oluşu gibi ıstakoz da kirlenmeye daha fazla dayanamadı, yok olup gitti. Bundan birkaç yıl önce İstanbul'un lüks otelleri dışarıdan canlı ıstakoz ithal edip ıstakoz haftaları düzenlemişler, kentin zenginleri bu nefis kabuklu deniz hayvanının etini yeme fırsatını bulmuşlardı. Derken bir gün Marmara ıstakozu ile yeniden karşılaştım. Bir restoranda gördüğüm ıstakozların nereden getirildiğini sorduğumda, Marmara'da avlandığı söylendi.
Yıllarca izini kaybettiğim bir yakınımla karşılaşmış gibi oldum. Marmara'nın nispeten temizlenmesi bile, ıstakozun yeniden üremeye başlamasına yetmiş, porsiyona gelebilecek kadar irileşmiş ıstakozlar balıkçı tezgahlarına kadar ulaşmıştı. Birkaç yıldır Çeşme'nin Çiftlikköy'ünde bir ıstakoz lokantası bulunduğunu duyuyordum. Her ne kadar ıstakozun en pahalı deniz ürünü olduğunu bilsem de İzmir'de fiyatlar İstanbul'a göre epey ucuz olduğu için, nedense ıstakozun buralarda daha ucuza yenebileceğine kendimi şartlandırdım. Ve geçen hafta Canbaba ıstakoz ve balık lokantasının yolunu tuttum.

Istakoz Yok Böcek Var
İlçe merkezinden, liman sağda kalacak şekilde Pırlanta plajlarına doğru devam ederseniz, az sonra kıyıda karşınıza çıkan köy, Çiftlikköy. Her ne kadar civarında bir bölümü tamamlanamamış yeni siteler bulunsa da, buralar Çeşme yarımadasının en az gelişmiş kesimi. Oysa denizi çok güzel. Sakız Adası'nın da tam karşısında. Canbaba kısa sürede mevcut mekanına sığmayacak kadar iyi iş yapmaya başlamış, karşı köşesindeki binayı da alarak masa sayısını ikiye katlamış. Ben "Demek bu kadar ıstakoz seven varmış" diye düşünüp, "Madem ki böylesine ilgi gösteriliyor, herhalde ıstakoz fiyatları iyice ucuz olmalı" diye hesaplarken, evdeki hesabın çarşıya uymadığını birkaç dakika içinde anladım. Zira Canbaba'da o gün ıstakoz hiç yoktu. Zaten lokantanın levhasında İngilizce olarak "ıstakoz" değil, onun yakın akrabası "böcek" tabir edilen, kıskaçsız, uzun antenli türden olanının adı yazılıydı. Birkaç böcek, derin dondurucudan çıkarılıp gösterildi. Önce bunlarıdonmuş halde görmek benim için ilk hayal kırıklığı oldu. Ardından da fiyatları öğrenmekle ikinci şoku yaşadım. Küçük böcekler 100 milyon, iriceleri 125 milyondan satılıyordu.
Böceğin sadece kuyruk kısmındaki bir iki lokma beyaz et için, üstelik donmuş haldeki bir hayvana bu parayı ödemek bana çok fazla göründü. Sahibi tüm kuzey Ege'deki balıkçıları taradığını, bir türlü yeterli mal gelmediğini, gelen böceklerin de balık halinde tanesi 70-80 milyondan aşağı satılmadığını anlattı. Göründüğü kadarıyla durumdan o da şikayetçiydi. Ne var ki, benim ucuz ıstakoz yeme hayallerim suya düşmüş oldu. Bunun üzerine Canbaba'nın hızla gelişip karşı binayı da almasının sebebini araştırmaya koyuldum. Öncelikle şaraplar gayet uygun fiyattan satılmaktaydı. Kavaklıdere Kalecik Karası'nın fiyatı 45 milyon, Selection ve Çankaya ise 20 milyondu. Kısa süre içinde masa donandı. Deniz börülcesi, fava, ahtapot, semizotu salataları, patlıcanın ezmesi ve közlemesi, beyaz peynir bende iz bırakan soğuk mezelerdi.
Sıcaklar içinde çöpte ızgara ahtapot gerçekten lokum gibiydi. Sardalye balığının mevsimi henüz gelmemiş olsa da, orta kılçıkları çıkartılmış iki balığın arasına incecik bir dilim peynir konarak ızgarada pişirilmesi son derece başarılıydı. O gün sağlanabilen balıklar içinden deniz çipurasını gözüm tuttu. Balık, hakkı verilerek pişirilmiş halde servis edildi. Yani ızgaranın başındaki usta, işinin erbabı olduğunu gösteriyordu. Yemeğin üstüne tatlılardan revani, çikolata sufle ve sakızlı kazandibi bulunduğu söylendi. Ben sakızlı kazandibi ısmarladım. Sakızlı muhallebi özellikle Çeşme'den yayılan bir spesiyalite.
Son zamanlarda hemen tüm balık lokantalarında moda oldu. Ancak sakızlı kazandibini ilk kez Canbaba'da tattım. O da mükemmeldi. Sonuçta ıstakoza niyetlenmiş, deniz çipurasına fit olmuştum. Ancak Canbaba restorana gitmekten pişman olmadım. Özellikle hafta sonları tıklım tıklım bir panayır yerine dönen Dalyanköy'e alternatif başarılı bir balık lokantası. Ah, bir de tabelasında "Langouste" yazmasaydı...

Deniz Erbil

DİĞER GURME HABERLERİ
 Londra'da özel bir Türk restoranı
 Beğendiklerim
 Bu terasta manzara doyuruyor
 Bir tatlı huzur almaya gelebilirsiniz
 Sıcak günler için buz gibi bir mola
 Boğaz'ın yeni eğlence durağı
 En güzel manzaralı kebapçı
 Bir Akdeniz evi lezzet durağı oldu
 Ödüllü şeflerin mutfağı
 Şarabı bir de bağevinde için
 Pazara özel bir kahvaltı
 Evimizin can damarı Mutfaklarımız
 Fenerbahçe kıyısında özel bir lezzet durağı
 Günbatımının ideal adresi
 Beyoğlu'na yeni bir soluk geldi
 Tombak'ta tatlı anlar zamanı
 Gurmelerin en beğendiği restoran
 Fındıklı süt reçelini denediniz mi?
 Komşu adalardan gelen lezzet
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
Sultanın mücevherleri
Sultanın mücevherleri
21 ülkede, sayısız moda ve tasarım dergisiyle aynı anda satışa...
Kişileri siyasi kimliklerine göre sınıflandır mıyorum
Kişileri siyasi kimliklerine göre sınıflandır mıyorum
Üst düzey yöneticiler, politikacılar ve bürokratlara danışmanlık...
Çalışırken karı koca olduğumuzu unutuyoruz
"Sevda Yanığı" albümüyle iyi bir çıkış yakalayan Funda Arar,...
Özel partilerin eğlenceli grubu
Ünü kulaktan kulağa yayılan şov grubu Mystica, sanat, sosyete ve...
Erkekleri mutlu etmeye programlı 'suni' kadınlar
Hem komik hem romantik hem de fantastik! "Stepford Wives-Stepford Kadınları"...
Sürprizli ve ölümcül bir gerilim
Polisiye filmlerden, "seri katil"li yapımlardan hoşlanıyorsanız, "Taking...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.