kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bir kalbim olduğunu Kenya'da hissettim
Bir kalbim olduğunu Kenya'da hissettim

İlk ocak ayında gitmişti Kenya'nın en ücra köşelerinden biri olan Masai Mara'ya. En sıcak ve kurak ayda değil tek yağmur damlasının, bulutların bile izine rastlanmayan ocakta. Ama o köye girdikten iki gün sonra başladı yağmurlar ve aylarca hiç dinmedi... İşte bu yüzden Nasha adını taktılar bu nereden, niye geldiğini bilmedikleri yabancı kadına. Nasha, yağmur yani bereket getiren kadın... Yaşamını 9 yıldır Kenya'da Masai Mara kabilesinde sürdüren Filiz Taşel yalnızca kendi yüreğinin sesini dinleyenlerden biri. Onun macerası bundan tam 9 yıl önce o sıralarda yaşadığı Amerika'daki arkadaşlarıyla katıldığı bir safari sırasında başladı. Daha Kenya'ya indiği ilk anda geleneksel yaşamlarını bugün bile sürdüren kabilesine Masai Mara'ya aşık oldu ve sadece iki bavul, iki köpekle bu köye yerleşti. Geride 20 yaşındaki kızını ve ailesini bırakan Taşel, bu 9 yıl içinde onları da görmemeyi göze aldı. Çünkü artık o Masai Mara'nın yanı sıra Kenya'nın en ücra köşesinde yaşayan ve yardıma ihtiyacı olan her çocuğun annesi olmuştu. Amerika'da jakuzili, havuzlu ultra lüks evden Masai Mara'da kerpiçten yapılmış bir kulübeye geçen Taşel'in Hollywood filmlerini aratmayacak hayat hikayesi inanılır gibi değil.

HAYALLERİ GERÇEKLEŞTİ
Hollanda'da tiyatro, Amerika'da bilgisayar dizaynı okuyan Taşel'in hayatta hep iki hayali olmuş. Biri hayvanlarla yaşamak diğeri insanlar için bir şeyler yapmak. Zaten bu hayvan merakı onu safari yapmaya yönlendirmiş; "Amerika'da yaşarken arkadaşlarımla safariye gitmeye karar verdik. Ve Kenya'yı tercih ettik. Sırf gezmeyi seviyorum ve eğlence olsun diye gittim. Ancak bu ülkeye indiğim andan itibaren hayatımda bir şeylerin olacağını sezdim. Gezip dolaşırken en eski kabilelerden biri olan Masai Mara'yı gördüğümde artık burada yaşamak istediğime karar verdim. Oysa o güne kadar ne Kenya hakkında bir fikrim vardı ne de Maasailer hakkında kitap okumuştum. Safariyi bitirip döndükten sonra işle bağlantımı kestim ve Maasailer'in yaşadığı köye geldim.Yanımda sadece sevgi dolu kalbim vardı.'' Amerika'daki rahat yaşamını bırakıp ilkel bir kabilede yaşamak için ise hiç tereddüt etmemiş; "Amerika'da çok güzel bir hayatım vardı. Boston'dan Kaliforniya'ya taşınmıştım. Erkek kardeşimle jakuzili, havuzlu bir evde yaşıyordum. Kalple düşünmeyen, akılla düşünen bir insandım. 1995 yılında Kenya'ya ayak bastığımda kalbimin varlığını anladım.'' İlk gittiği günlerde ne yabancılık çekmiş ne de hiç bilmediği bir kültürün insanlarına şaşkınlıkla bakmış. Sanki yıllar sonra evine dönmüş kadar rahat hissetmiş kendini. Dilini bilmediği insanlarla nasıl anlaştığını ise şöyle anlatıyor; "Gözlerimizle..." İlk 3-4 yıl sıtmadan tifoya kadar her türlü hastalığı geçirmiş. Bütün bu yaşadıkları onu yıldırmak şöyle dursun aksine onlara yardım etmeye itmiş. Ancak parayla ilgili hesabını iyi yapamadığı için ilk ayın sonunda parasız kalmış. Ölmemek için inek kanı içtiği günler olmuş. Filiz Taşel, zamanla kalbinin sesini dinlemeye başlamış. Önce babasız çocukları okutup evlere yemek yardımı yapmış. Sonra da sakat çocukları ameliyat ettirmiş. Nairobi'de yaşamak yerine köyde yaşamını sürdüren Taşel; "Ormanda akşam saat 8'den sonra dışarı çıkamazsın. Her tarafta vahşi hayvanlar var. Çitalar falan kapının önünde durur, ama korkuyla yaşayamazsınız. O yüzden dışarı çıkıyorum. Bunlar size hikaye gibi geliyor. Mesela evim boğa yılanları yüzünden delik deşiktir. Geçenlerde bir tanesi yatağımın üzerinde derisini değiştirdi.'' Bunalıp dönmeyi düşündüğü anlar olmamış değil. Yine de gitmeye karar verdiği an tekrar kalmaya karar vermiş; "Onların bana çok ihtiyacı vardı ama benim onlara insanlığımı ortaya çıkarmak için daha çok ihtiyacım vardı. O zamanlar her sabah intiharı düşünüyordum. Çünkü param yoktu ama çocuklar okula gidiyordu. Yiyecek yardımı yaptığım insanlara 'param bitti' nasıl derim. Başladığımı sonuna kadar götürmem lazım. "Onlar için bir hastane yapmak istiyorum. Bir insan hayat şartlarından dolayı şerefsiz yaşayabilir, ama şerefli ölmeli."

Bir günü nasıl geçiyor?
Saat hiç kullanmam, takvim kavramı hiç yoktur. En mutlu olduğumuz zamanlar yemek olduğu zaman. Sabahları çok erken kalkıyorum. Tek zevkim sabah kahvaltısı gibi bir şey olmadığı için bulabilirsem bir kahve içmek. Zaten en yakın market gibi şey 100 kilometre uzakta. O yüzden insanlar temel ihtiyaçlarını karşılayabilsinler diye küçük bir bakkal dükkanı açtım ve köylülere hediye ettim. Şimdi oradan alışveriş yapabiliyorlar. Sonra köpekleri gezdiriyorum. Öğlen 11 ile 16 arası tam bir cehennem sıcağı olduğu için kimse kulübesinden çıkmaz. O saatten sonra çıkıp hastaları geziyorum. Tedavi olması gereken çocukları çıkıp buluyorum.

Dilek Sancılı

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Yaz okulunda pilot olmayı öğreniyorlar
 Rus kızının aşkı bir başka oluyor
 Briç sosyete oyunu değildir
 Acılı Adana'nın patenti kurulda
 Türk kahvesi makinede pişecek
 İçindeki cevhere güvenmelisin
 Babıâli'nin jurnalcileri
 Onlarınki siyah-beyaz bir Bodrum hikayesi
 İyi meze, rakı ve sohbet
 "Derviş'in babası rüşvet olarak Mercedes verdi"
 Allah rızası için sanat
 Bir gün kaçmak isterseniz...
 Belediyeden kamp ödülü
 At yarışlarında bahis sıkıntısı
 Kadıköy tiyatroya doyuyor
 Tatil Cumhuriyeti Antalya
 Her ihtiyaca cevap veren tesis var
 Şili'nin en büyük yüreği
 Manisa'da Atlantis buluşması
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
REFİK DURBAŞ
Gazetecilerin Lozan macerası
Dün, M. Kemal Atatürk'ün...
ALİ POYRAZOĞLU
Gülümseyen insanlar adası
Bodrumdan izne çıktım.
AHMET ÖRS
Telvesinden yeniden doğuyor
Bir restoranda o günkü kadar...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Sürgün Psikolojisi
Hayatlarını ülkelerinden uzaklarda...
FİKRET AYDEMİR
Tarihe Geçen Bakan
Emir Kır Belçika'daki ilk Türk...
YASEMİN TAŞKIN
Kore'de Birleşme Hikayeleri
Güney ve Kuzey Kore...
STELYO BERBERAKİS
Patmos Adası
Tertemiz denizi, taze balıkları ve tarihi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.