kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İçindeki cevhere güvenmelisin
İçindeki cevhere güvenmelisin

Müziğimizi dünyaya tanıtan Burhan Öçal, yurtdışına ilk çıktığında içindeki servetin farkında olmadığını söylüyor. "Beni yabancılar keşfetti" diyen Öçal'a göre herkes kendi yıldızını yaratabilir.

* Trakya'da müzik üretkenliği yüksek çok insan var ancak siz çok radikal çizgide ilerleyerek bu başarıya sahip oldunuz. Mercedes Benz de kendi içinde bir farklılık yarattı. Klasik Mercedes çizgisi yerine dinamik, özgün ve heyecanlı A- Serisi'ni üretti. Bu değişim uluslararası bir başarı hikayesi yaratarak hedef kitlesinde nasıl bir etki yaratır sizce?
Kendini yenilemek bana göre zirveye yükselmekten çok daha zordur. Benim için kendini yenilemek zirveyi muhafaza etmektir. Mercedes'te her zaman böyle. Klasik bir araba ama son yaptığı çalışmalarla trendy bir görünüme katıldı. Böylelikle kendini yeni nesile de sevdirdi.

* Yaptığınız işin en özel yanı belki de kültürel mirasımızı gelecek nesillere taşımak. Farklı kültürlerle yaşayıp onların etkisi altında kalmadan bir de üstüne kendi kültürünüzün ritimlerini aktarmanın zorlukları neler?
Çok zor gerçekten. Globalleşme çarkının içinde en hızlı dönen ülke bence Türkiye. Belki bu çarkın aldığı çok şey var, verdiği şeyler de var. Onun için dengeyi kurmak çok zor. Asıl globalleşme ve post modernizm bu denge sayesinde yakalanır. Dışarıda yaşayan bir Türk olarak kendi değerlerimizin farkına buradakilere göre belki çok daha fazla varıyoruz. Milliyetçiliğimiz daha fazla.

* Mercedes Benz, A Serisi'ni özellikle kendi yıldızını takip eden insanlara hitap etmek üzere üretti. Kendi yıldızını takip edenler kendi hayalleri uğruna her şeyi göze alıp sadece hedefine odaklanan insanlardır, tıpkı sizin gibi. İsviçre Caz Akademisi hayatınızı bugüne getiren bir yolu çizdi. Bu yola nasıl girdiniz?
Yurtdışına gidince gittiğim dönemde etnik müzik diye bir şey yoktu. İlk İsviçre'de çaldığımda içimdeki servetin farkında değildim. Daha doğrusu beni onlar keşfetti. Bence her insanın içinde bir yıldız var. Herkes kendi yıldızını yaratabilir. O cevheri keşfedip, işleyip sunabilmek önemli olan. Cevherime inandım ve yolumdan dönmedim. Burhan Öçal olarak ritim çalarım. Ama caz da çalabilirim, klasik batı müziği de hip-hop da. Ama müzik yapmaya geldiğimde kendi müziğimi yaparım. Aynı şey Mercedes için de geçerli. Mercedes dünyanın her yerinde Mercedes'dir. Çünkü kimseye bakmadan kendi işini yapıyor. Gerçekten yıldız.

* Türkler'in kökeninde var olan ancak pek ön planda tutulmayan enstrümanı dünyaya kabul ettirdiniz. Dünyada ülkemizden önce tanındınız. 40 yılınızı bu yola verip, bu kadar zor adımları başarıyla geçtikten sonra bile, dünya starı olarak nitelendirmeye başladığımız genç sanatçılarımız gibi isminiz ağızdan ağıza dolaşmıyor. Bunun nedeni ülkemizin bazı dallardaki büyük başarıları yeterince değerlendirmemesi olabilir mi?
Tabii ki olabilir. Hatta oluyor. Bu biraz da tanıtım işi. Benim için bu hayatta el işi çok makbuldür. Sloganlarımızdan biri de 'çoğunluğun yaptığı değil, az bulunan şeyler değerlidir'.

* Son zamanda yayınlanan reklam filminiz bir anda kamuoyunun dikkatini sizin üzerinize çekti. Neden şimdi böyle bir projeyi kabul ettiniz?
Daha önce de pek çok reklam filmi teklifi aldık. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı kabul etmedik. Fakat bu reklam filmini arkadaşımın reklam ajansı çektiği için kabul ettim. Bir de ben tip olarak zayıf bir insanım. Biyolojik beslenirim, et yemem. Zaten bende bir gram bile yağ yok. Böyle olduğum için bana uydu.

* Parmaklarınızın her hareketi farklı kültürlerin sentezini duyuruyor... Sizin bu başarı yolculuğunuzu duyuracak bir yapım hedefleriniz arasında var mı?
Bunu bilemiyorum. Aslında insanların başarılarını pazarlamasından hoşlanmıyorum. Mercedes böyle bir şey yapıyor mu? Çünkü hiç ihtiyacı yok. Kim başarıya ulaştım, diyorsa demek ki o çıtasını alçak seviyede tutmuş demektir.

* Mercedes Benz A- Serisi başarı yolculuğunda kendi yıldızını takip edenlerle birlikte olacak. Peki siz yeni yıldızlar yetiştiriyor musunuz?
Benim öyle bir yıldızım yok. Çünkü kendimle meşgulüm. Ama sanıyorum yıldızlar doğacakır. Benim yetiştirdiğim birisi yok. Bir kere çok yoğun bir insanım. Ders verecek, okul açacak bir zamanım yok. Bir de kendi öğreneceğim çok şey var. Tek rakibim yine kendim. Tıpkı Mercedes gibi.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Yaz okulunda pilot olmayı öğreniyorlar
 Rus kızının aşkı bir başka oluyor
 Briç sosyete oyunu değildir
 Acılı Adana'nın patenti kurulda
 Türk kahvesi makinede pişecek
 Babıâli'nin jurnalcileri
 Onlarınki siyah-beyaz bir Bodrum hikayesi
 İyi meze, rakı ve sohbet
 Bir kalbim olduğunu Kenya'da hissettim
 "Derviş'in babası rüşvet olarak Mercedes verdi"
 Allah rızası için sanat
 Bir gün kaçmak isterseniz...
 Belediyeden kamp ödülü
 At yarışlarında bahis sıkıntısı
 Kadıköy tiyatroya doyuyor
 Tatil Cumhuriyeti Antalya
 Her ihtiyaca cevap veren tesis var
 Şili'nin en büyük yüreği
 Manisa'da Atlantis buluşması
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
REFİK DURBAŞ
Gazetecilerin Lozan macerası
Dün, M. Kemal Atatürk'ün...
ALİ POYRAZOĞLU
Gülümseyen insanlar adası
Bodrumdan izne çıktım.
AHMET ÖRS
Telvesinden yeniden doğuyor
Bir restoranda o günkü kadar...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Sürgün Psikolojisi
Hayatlarını ülkelerinden uzaklarda...
FİKRET AYDEMİR
Tarihe Geçen Bakan
Emir Kır Belçika'daki ilk Türk...
YASEMİN TAŞKIN
Kore'de Birleşme Hikayeleri
Güney ve Kuzey Kore...
STELYO BERBERAKİS
Patmos Adası
Tertemiz denizi, taze balıkları ve tarihi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.