kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İşitme engellilere üniversite şansı
İşitme engellilere üniversite şansı

İşitme engelliler ilköğretim ve lise düzeyinde yeterli eğitim alamazken, Türkiye'nin engelliler için düzenlenmiş tek yüksekokulu olan Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre Yüksekokulu, onlara bilgisayar operatörlüğü, grafikerlik ve seramikçilik gibi meslek eğitimi veriyor.

Eskişehir'de bulunan Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre Yüksekokulu işitme engellileri eğiterek, meslek sahibi yapıyor. Okulda, işitme engellilere, bilgisayar operatörlüğü, grafikerlik ve seramik gibi meslek eğitimi veriliyor. Okul 1993-1994 eğitim-öğretim yılında öğrenci almaya başladı. Tüm engellilere eğitim vermek amacıyla kurulan daha sonraları işitme engelliler üzerine yoğunlaşan Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre Yüksekokulu, iki yıllık yapı ressamlığı ve bilgisayar operatörlüğü ile dört yıllık grafik sanatları ve seramik olmak üzere, toplam dört bölümden oluşuyor. 27 öğretim elemanının görev yaptığı okulda, şu anda 98 öğrenci eğitim görüyor.

4 KİŞİDEN BİRİ İŞ BULUYOR
Engelli olduklarına dair bir rapor aldıktan sonra, ÖSS'ye girip 160 puan barajını aşan işitme engelli öğrenciler, özel yetenek sınavlarına girerek, bu bölümlerde okuma şansı yakalayabiliyor. 1993-1994 eğitim öğretim yılında öğrenci almaya başlayan okuldan bugüne kadar 129 öğrenci mezun olmuş. Bu okuldan mezun olanların iş bulma oranı ise Türkiye ortalamasıyla aynı: Her dört öğrenciden biri mezun olduktan sonra kendine iş bulabiliyor. Öğrencilikleri sırasında staj yaptıkları için mezunların iş bulma konusunda şanslarının yüksek olduğunu belirten yüksekokulun müdür yardımcısı Yard. Doç. Dr. Cem Bilgin, bu konuda şunları söyledi: "Özel ve kamu kurumlarının belli bir oranda engelli çalıştırmak gibi bir zorunlulukları var. Ama işitme engelliler çok tercih edilmiyor. Biz burada işaret diline değil de konuşmaya yönelik bir eğitim verdiğimiz ve staj imkanı yarattığımız için mezunlarımızın şansı artıyor."

MEZUN OLDUĞU OKULDA ÇALIŞIYOR
2003 yılında, bilgisayar, yapı ressamlığı ve grafik bölümlerine 11 kişi alan okul, seramik bölümüne ise 8 kişi almış. Son teknoloji ile donatılmış Engelliler Entegre Yüksekokulu'nun her bölümün ihtiyacına göre hazırlanmış üç bilgisayar laboratuvarı bulunuyor. Öğrenciler dil becerilerini ilerletmek için bir yıl Türkçe hazırlık sınıfında okuyor. Bu okuldan yetişen işitme engelli bilgisayar dahisi 26 yaşındaki Alaattin Akyol da Engelliler Entegre Yüksekokulu'nun şanslı mezunlarından. Bilgisayar operatörlüğü bölümünü bitiren Akyol, aynı okulda, kendine ait odasında teknisyen olarak çalışıyor. Afyon doğumlu Akyol, 4 yaşında geçirdiği ateşli bir hastalık nedeniyle duyamıyor. İşitme kaybı ileri düzeyde olan Akyol, normal seviyelerde duyabilen insanlar kadar akıcı bir şekilde konuşabiliyor, dudak okuyarak karşısındaki insanlarla gayet rahat iletişim kurabiliyor. Akyol'un en önemli özelliği ise bir bilgisayar dahisi olması.

ÇOK TEKLİF GELİYOR
Yüksekokula gelmeden önce normal okullarda karma eğitim gören Alaattin Akyol, süper liseyi bitirmiş. 4 bölümlü fakültenin 102 bilgisayarını tek başına idare eden Akyol, bilgisayara olan ilgisinin nasıl başladığını şöyle anlattı: "Lisedeyken babama zorla bilgisayar aldırdım. Sonra o bilgisayarı parçalarına ayırıp tamirciye taşıdım. Bir süre sonra bilgisayarla ilgili her şeyi öğrendim. Şu anda bütün bilgisayar sistemlerini kullanabiliyorum. İleride herhangi bir üniversitenin bilgisayar mühendisliği bölümünü okumak istiyorum. Çünkü, bilgisayarla ilgilenenler genelde iletişim sorunu çekenlerdir. İletişimsizlik varsa başarılı olunuyor." Birçok özel şirketten teklif almasına rağmen "Çok sert kuralları var" diyerek reddeden Akyol, "Burada özgürüm. İstediğim saatte girip istediğim saatte çıkıyorum. Bu kadar bilgisayarla ilgilenmek bazen zor oluyor ama kimseyi işime karıştırmadan hepsiyle baş edebiliyorum" diyor.

Ceren BAYAR - H. Nevruz TOL / MERKEZ

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Mühendislik Kova'ya denizcilik Balık'a uyar
 Aşkınıza ilk yardım
 Erzurum'da condom savaşı
 Geleceğin liderleri Likya yolunda
 Kapatma aksesuvarları
HAKAN & UTKU
Kadıköy'deki 4.5 saatlik tarihi duruşma
- Geldi mi...
AYŞE TÜTER
Mutfakta Lezzet Güneşi
Yağı eritin, kadayıfın üzerine...
Sosyetede ikinci DNA vakası!
Sosyetede ikinci DNA vakası!
SABAH gazetesinde dün yayınlanan, Ali Güreli'nin evlilik dışı...
Yerli Beckham'lar!
Yerli Beckham'lar!
Demet Şener ve İbrahim Kutluay çifti, 'Türkiye'nin...
Hastane odasında ağlatan buluşma
Hastane odasında ağlatan buluşma
21 yaşındaki Tülay Ezgi Selen, Kumburgaz'da bir trafik canavarının...
Kariyer yapma uğruna anne olmayı ertelemeyin
Kariyer yapma uğruna anne olmayı ertelemeyin
Günümüz kadınının kariyerini ön plana çıkararak, anneliği ileri...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.