kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sait Gursoy @ SABAH
 

LGS ve ÖSS yöneticinin de sınavı

Önümüzdeki iki pazar çok önemli. Birinde LGS, diğerinde ÖSS yapılacak. Yaklaşık 2 milyon genci ve ailesini ilgilendiren bu sınavlar, bir anda ülke gündemine oturacak. En az bir yıllık emek var ortada. Ya kazanamazsam korkusu. İnsanı için için kemirir. Düşünsenize, geleceğiniz tek bir sınava bağlı. Tüm gözler üstünüzde. Ne olacak, ne yapacak? Korkunç bir baskı. Binde bir puanın dahi çok önemli olduğu bu sınav sistemi içinde boğuluyorsunuz. Sınavı kazanmak için yalnızca bilginiz yeterli değil. Sınav taktiğini bilmeli ve dikkatinizi çok iyi kullanmalısınız. Sınava hangi testle başlayacağınızı, hangi testle bitireceğinizi şimdiden bilmelisiniz. Cevap şıklarını tam ve eksiksiz doldurunuz. Sakın kitapçık türünüzü kodlamayı unutmayınız. Tabii bu sırada sınav numaranızı da doğru yazıp, kodlayınız. LGS ya da ÖSS aynı tip bir sınav. Soruların içeriklerinde ve ağırlıklarında geçen yıldan pek bir farklılık olmayacak. Temel kavram ve ilkelere bağlı sorular geldiği gibi, bilgiye dayalı sorular da karşınıza çıkacak.

LGS ve ÖSS'ye az bir süre kaldı. Sınava katılacak adaylar ve velileri oldukça heyecanlılar. Sevgili gençler; bugüne kadar elinizden geldiğince iyi çalıştınız. Bazen kendi kendinize "Ben bu işi başaramayacağım" diye düşünebilirsiniz. Sınav saati yaklaştıkça bu doğaldır. Böyle zamanlarda, insan hep kendini olumsuz ortamda görür. Hele bir sınava girin. Soruları şöyle bir gözden geçirdikten sonra, boş yere üzüldüğünüzü göreceksiniz. Bilginiz tam, başaracaksınız. Artık, öğrenmeyle ilgili hazırlıklarınızı bitirin. Sınav öncesi sağlığınıza, beslenmenize ve uykunuza özel önem gösterin. Bugünlerde gününüzü dinlenerek sakin şekilde geçirin. Sınavla ilgili hazırlıklarınızı tamamladığınızı ve "Bu sınavı başarmak istediğinizi" düşünün. Yeteri kadar hazır olmadığınızı düşünüyorsanız bile, kendinizle hesaplaşmayı sınav sonuna bırakın. Sınavdan bir gün önce sınav salonunuzu görün ve kullanacağınız araçlarınızı; belgelerinizi hazırlayın. Sınav günü, sınav yerine yarım saat önceden gidin. Sınav başlama zili çaldığında, mesleğinizi belirleyecek olan zaman periyoduna gireceksiniz. İlk önceleri biraz heyecan duyacaksınız.

Daha sonra yavaş yavaş sorularla iç içe olmaya başlayacaksınız. Bir de bakacaksınız ki soru tipleri sizlerin daha önce çalıştığınız sorulara benziyor. Heyecanınız geçecek ve başlayacaksınız rahatlıkla soruları çözmeye. Sizler akıllı insanlarsınız. Kuvvetli olduğunuz bölüme, zaman ayırmanız, size yüksek puan getirecek. Öyle ya da böyle sınav günü iyice yaklaştı. İmkanlarınız dahilinde en iyi şekilde hazırlandınız. Evet... Siz bu sınavı başaracaksınız. Buradan İçişleri Bakanlığı'mıza sesleniyorum. Gençlerimizin geleceğini belirleyecek iki sınav yapılacak. Gençler ve aileler çok heyecanlılar. Bunlara yardımcı olmalıyız. Lütfen sayın valileri, sayın kaymakamları, sayın emniyet müdürlerini, sayın belediye başkanlarını uyarınız. O gün okul çevrelerinde sessizlik olmalı. Zaten psikolojileri bozuk olan gençleri daha da yıpratmamalıyız.

Sınav öncesi ve sınav sonrası okulların çevresinde satıcılar bağırmamalı. Arabalar gürültü yapmamalı; korna çalmamalı, pazarlar kurulmamalı. Çünkü gençler bir tek sınavla geleceklerini oluşturacaklar. Milli Eğitim Bakanlığı'mıza sesleniyorum. Sınav sırasında değerli gözetmenlerimiz birbirleriyle sohbet etmesinler, sınav salonunda yemek yemesinler. Ses yapan abartılı mücevherleri evlerinde bıraksınlar. Çay içişleriyle, topuk sesleriyle; hatta oturuş kalkışlarıyla dikkat çekmesinler. Öteki öğrencileri rahatsız eden durumları gidersinler. Meraka kapılıp bir öğrencinin uzun süre başında durmasınlar. Gençler psikolojik yapılarından dolayı yanlış hareket edebilirler. Onlara ılımlı davransınlar. Sınavın düzenini bozanlara anında müdahale etsinler.

Kısacası bu gençler bizim. Onlara imkanlarımız dahilinde yardımcı olmalıyız. Belki bugün, belki yarın, sizin de çocuklarınız bu sınava girecekler. Bugün sınava girecek olanlar da birer ana-babanın çocuğudur; hatta bu ulusun geleceği ve gözbebeğidir. Onlar size güveniyorlar. Ben de güveniyorum. Hepimiz güveniyoruz. Sınava girecek çocuklarımıza ve onları düşünen siz değerli yöneticilere tüm kalbimle başarılar dilerim.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Doğru tercihin püf noktaları   / 21-07-2004
 Üniversite ve meslek seçimi   / 14-07-2004
 Yüzdelik dilimler çok önemli...   / 07-07-2004
 Bir ÖSS daha geçti   / 30-06-2004
 LGS'de son nokta konuldu   / 23-06-2004
 Bu seslere kulak verin   / 16-06-2004
 LGS ve ÖSS yöneticinin de sınavı   / 09-06-2004
 Meslek yüksekokulu hakkı   / 02-06-2004
 Aileniz sizi çok seviyor   / 26-05-2004
 Katsayıları bırak... Derslere bak   / 19-05-2004
ERDAL ŞAFAK
Kaptan dümen kırıyor
Başbakan Erdoğan'ın Tahran'a...
MEHMET BARLAS
Mustafa Koç, Nakkaştepe'den Kanada'ya gidiyor
Mustafa...
ÖMER ÇELİK
Cevabı meçhul sorular...
Çevremizdeki ülkelerde tarih...
SAVAŞ AY
Eşkıya Berfo'nun ölümü ve sevda üzerine!..
Tren...
EMRE AKÖZ
Oh, nihayet kurtulduk!
Adnan Menderes'i...
Ya barış ya Luxemburgo
Ya barış ya Luxemburgo
Yaşanan krizlerin ardından su yüzüne çıkan çatışmalar bugünkü zirvede...
Sen bana bağlısın
Sen bana bağlısın
G.Saray'da son günlerde gündemi oldukça meşgul eden teknik direktör...
Erdoğan'dan tarihi gezi
Eşi, kızı, işadamları ve bakanlarla İran’a giden Erdoğan’ın gezisine...
Baykal'dan Van fırçası
"Hem polisi taciz ettiler, hem eroini alıp kaçtılar"
CHP...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.