kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Avrupa'dan 'insani değer' uyarısı geldi
Avrupa'dan 'insani değer' uyarısı geldi
Yolcu makinist de kazada ölmüş

Pamukova kriteri

37 ölümün faturasını üç makiniste yıkma eğilimi AB'nin temel felsefesi "insana değer"i yeniden gündeme soktu

Pamukova faciasının Avrupa'daki yankısı AKP'de sıkıntı yarattı. Bir AKP yöneticisi "AB kamuoyunda, sanki hükümetin bilimadamlarını ve insan yaşamını hiçe saydığı imajı yaratıldı" dedi.

BU KAZA TÜRKİYE İMAJINI SARSABİLİR
AKP
yöneticisi bu imajın siyasi açıdan sıkıntı yaratacağına dikkat çekti. Bazı AB ülkelerinden "Türkiye için, ihmal yüzünden halkını kaale almayan ülke sanısı oluşuyor. Bunu giderin" mesajı geldiği söylendi.

"İNSAN HAYATINA SAYGI" UYARISI
ÜST düzey bir AB ülkesi diplomatı da SABAH'a "Sizde kazalar sanki sistematik. Önlemler yetersiz. Oysa AB kriterlerinin temel felsefesi insan hayatına saygıdır" dedi.


***

Avrupa'dan 'insani değer' uyarısı geldi

Tren kazasının, Avrupa medyasında gün boyu "İhmal nedeniyle hayatların sönüşü" olarak verilmesi, kritik Aralık zirvesi öncesi hükümette sıkıntı yarattı Tepkiler, 'bilim adamlarının sözlerinin dinlenmemesi' üzerinde yoğunlaşırken, AB diplomatları, "Oysa AB kriterlerinin felsefesinde insana değer yatıyor" dediler.

Türkiye, AB yolunda gerçekleştirdiği reformlarla, "insan yaşamına ve haklarına saygı" kavramının oluşturduğu 'Avrupalı' bilincine sahip olduğunu ispatlamaya çalışırken, 'hızlandırılmış tren kazasının' Avrupa medyası tarafından kamuoyuna yansıtılış biçimi, AKP'de ve hükümette sıkıntı yarattı. SABAH'a aktarılan bilgilere göre, AB ülkelerindeki Türk vatandaşları ve bazı diplomatik kaynaklar, AKP yetkililerini arayarak şu mesajları aktardı:

İMAJIMIZI ZEDELİYOR
"Televizyonlar, tren kazası haberini ilk sıradan çok kötü bir imaj çizerek veriyor. Hükümetin, bilim adamlarının uyarılarını dikkate almadığını ve insan yaşamını hiçe saydığını söylüyor. Siyasi olarak bir tepki gelmese de Avrupa kamuoyunda Türkiye için, 'İhmal nedeniyle halkını hiçe sayan ülke' imajı oluşuyor." AKP'ye gelen mesajlarda, bu yöndeki haberlerin devam etmesi durumunda, özellikle de Türkiye'nin üyeliğine soğuk yaklaşan Avrupa ülkelerinin eline büyük bir koz verilmiş olacağı da vurgulandı. Bu tür olayların AB vatandaşlarını da olumsuz etkileyip, hükümetlerinin üzerinde siyasi bir baskıya dönüşebileceği vurgusu yapıldı. AKP yöneticilerinden biri konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Tren kazası sonucu, 'hükümetin, bilim adamlarını dinlemeyerek insan yaşamını yok ettiği' yönünde bir imaj Avrupa'da yaratılmaya çalışılmış. AB ülkelerinden bizleri arayan vatandaşlarımız, tanıyıp bildiğimiz insanlar ve bu işlerle ilgili olanlar uyarıda bulundu. AB ülkeleri medyasında 'Türkiye'nin, 'bilime saygısız' ülke olarak gösterildiğini' söylediler. Oysa hızlandırılmış tren projesi bilim adamlarına danışılarak yapıldı. Ancak muhalefetin yaklaşım ve söylemi, AB ülkelerinde Türkiye hakkında yanlış bir imaj oluşmasına da yol açmış. Televizyon ve gazetelerde 'Bilim adamları uyardı, hükümet dinlemedi' yönünde haberler yer almış. Herkesin tren ile ilgili teknik raporu bekleyip konuşması gerekir. Kendi kendimize yaptığımız konuşmaların yaratacağı sıkıntıyı hesaplayamıyoruz."

UÇAK KAZASI UNUTULMADI
SABAH'a konuşan bir AB üyesi ülkenin üst düzey diplomatı ise şunları söyledi: "Bu kaza tüm AB için büyük üzüntü kaynağı oldu. Ama daha kim sorumlu bilmiyoruz. Türkiye'de güvenlik önlemleri konusunda bazı sorunlar var. Bu kazadan önce de Diyarbakır Havaalanı'ndaki bazı aygıtların eksikliği nedeniyle büyük bir uçak kazası olmuştu. Her ülkede kaza olabilir. Ancak Türkiye'de kazalar sanki sistematik bir şekilde oluyor. Tabi ki bu kazalar Türkiye'nin iç işidir. Ancak, Avrupa Birliği kriterleri felsefesinde, insan yaşamına ve insan olmaktan kaynaklanan doğal haklara saygıda bulunma vardır."

ZEYNEP TUĞRUL ANKARA

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Bülent Ecevit 50 yıl sonra çekiliyor
 Gazeteciler Camiye Alınmadı
 Yargıtay 'Yeter' dedi
YAVUZ DONAT
Kütahya modeli
Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça,...
Ağca uğruna uçak kaçırmış
Yunan işadamı Dimitrios Papadopoulos'un katil zanlıları arasındaki...
Faciaya Kıl Payı
104 Yolcusuyla İniş Yapan Uçak Pistten Çıkıp Yan Yattı ...
Rapora imza atan uzmanlar çark etti
Rapora imza atan uzmanlar çark etti
TCDD'nin hızlı tren için "uygundur" raporu yazdırdığı uzmanlardan...
Teknik şeflerin raporuna sümen altı
Hızlandırılmış tren için yapılan rehabilitasyon...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.