kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Cebini ayarla tarlalarını sula
Cebini ayarla tarlalarını sula

Cep telefonları fotoğraf çekmenin yanı sıra artık tarla da sulayabiliyor. Elektrik-elektronik öğretmeni Metin Oduncu, arkadaşlarının gece yarısı tarla sulamaya gitmesine gönlü razı olmayınca, cep telefonu ile sulama yapan sistem geliştirdi.

Cep telefonunuzun 'tarla sulama özelliği' olduğunu biliyor muydunuz? Fotoğraf çekmenin görüntü kaydetmenin yanı sıra artık cep telefonları tarla da suluyor. "Bu da olmaz" dedirten sistem Yozgatlı bir öğretmen tarafından geliştirildi. Yozgat'ta öğretmenlik yapan elektrik-elektronik öğretmeni Metin Oduncu, tarlasını sulamak için gece uykusunu bölen çiftçi arkadaşlarından aldığı ilhamla, cep telefonu ile tarla sulayan sistem icat etti. Buna göre, sulama komutu cep telefonuyla veriliyor. Sulama başlayınca, sistem telefondan otomatik olarak geri arama yapıyor ve sulama işleminin başladığını bildiriyor. Bu cihazı sahibinden başka kimse habersiz kullanamıyor.

FİKİR GECE YARISI AKLINA GELDİ
4 yıllık öğretmen olan Oduncu, cep telefonu ile tarla sulama fikrinin bir gece yarısı aklına geldiğini söyledi ve hikayesini şöyle anlattı: "Yarı yıl tatilinde arkadaşlarımın yanına Osmancık'a gittim. Arkadaşlarım çiftçilikle geçimlerini sağlıyor. Bir gece geç saatlere kadar sohbet ettik. Arkadaşlarım, sulama döneminde her gece geç saatlerde de olsa tarla sulamaya gittiklerini belirterek, 'Otomatik bir tarla sulama sistemi olsa ne iyi olur diye' espri yaptılar. Bu bende fikir oluşturdu ve onlarının hayatlarını kolaylaştıracak bir sistem üzerinde çalışmaya karar verdim."

DÖRT AYDA TAMAMLADI
Telefon komutu ile açma kapama yapacak sistem üzerinde çalışmaya başladığını belirten Oduncu, "Böyle bir sistemin varlığını biliyordum, fakat benim amacım sistemi telefonla uzaktan çalıştırdıktan sonra gerçek anlamda çalışıp çalışmadığından da emin olmaktı. 4 aylık çalışma sonucunda sistemi kurmayı başardım. Birçok kez hata yaptım, yanılgıya uğradım, fakat sonuca ulaştım" dedi.

AMERİKA'DAN TARLAYI SULA
Dünyanın her yerinden, cep telefonu ile bir arama yaparak, tarla sulamasının gerçekleşebileceğini bildiren Metin Oduncu, sistemin çalışma düzeneği hakkında da şu bilgileri verdi: "Telefonla ilk olarak sistemi arıyorsunuz. Sistem otomatik olarak çalışıyor ve su borularından tarlanın sulanması işlemine başlanılıyor. Sistem çalıştığı zaman, içerisine yerleştirilen GSM hattı sayesinde, çalıştıran kişinin cep telefonu otomatik olarak aranıyor ve böylece sulama işleminin başladığı öğreniliyor. Sistemin ana kumanda bölümü elektronik kumanda sistemleri birleştirilerek oluşturuldu. Ayrıca içerisinde arandığında çalışmasını sağlayacak GSM hattı bulunuyor. Elle ve otomatik olarak çalışan sistem, elle, kullanıcıdan habersiz olarak çalıştırıldığında da, arayarak sistemin sahibine haber veriyor. İsteğe göre zaman ayarı ile de sulamanın başlama ve bitiş saatini kendinize göre ayarlayabiliyorsunuz. Sistemi isterseniz bir telefonla Amerika'dan bile çalıştırabilir, köyünüzdeki tarlanızı sulayabilirsiniz." Denemelerle çalıştığı ispatlanan sistemi Çorum'da bulunan çiftçi arkadaşlarının tarlasına hemen kuracağını söyleyen Oduncu, sitemin çok fazla masraflı bir yanı olmadığını, aksine çok cüzi bir miktar parayla oluşturulabileceğini sözlerine ekledi.

Tarık YILMAZ / MERKEZ

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Kraliçelere alıcı çıkmadı
 Üniversal'in davası dört sanatçıyı yaktı
 Tuzağa düşmeyin
 Oğlak sinirli, Kova bakımlı Balıklar'ın da canı çok tatlı
 Çatal kaşıklarınızı süsleyin
REFİK DURBAŞ
İstanbul'a sanat rehberi...
12 Eylül'den sonra bir ayağı...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Sinema klasiği alaska
1yumurta, 1...
Bu butik kanserli hastalara özel
Bu butik kanserli hastalara özel
Kanserli hastaların her türlü ihtiyaçlarını karşılamak için alışveriş...
Üç günde üç karaciğer nakli, üç başarı
Üç günde üç karaciğer nakli, üç başarı
İzmir'den İstanbul'a transfer olan karaciğer nakli ekibi, dünyada az...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.