kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sürpriz ittifak
Konut krizi

Arınç'ın ekimdeki Meclis Başkanlığı seçimi öncesi yaptığı hamle AKP'de krize dönüştü

Meclis Başkanı Arınç'ın, milletvekillerine kooperatif yoluyla konut yaptırmak için TOKİ'den arsa arayışı AKP'de "2. Arınç krizi" yarattı. Bu konudaki haberlere kızan Erdoğan "hükümetin lojman çabası yok" diyerek Arınç'a net hayır mesajı verdi.

20 milyar peşinle dubleks villa
Arınç'ın broşürünü bile hazırlattığı projesi, yeniden Meclis Başkanı seçilmek için CHP'nin de desteğini hedefleyen bir "yatırım" sayılıyor. Projeye göre, 20 milyar peşin ödeyenlerin taksitle 100 milyarlık dubleks villası olacak.

Arınç'a sürpriz destek CHP'den
CHP de dün Grup Başkanvekili Haluk Koç'un ağzından Arınç'a destek verdi: "Milletvekillerinin parasını ödeyerek konut edinmesi hırsızlık mı? Konut ihtiyacı olmayan Başbakan Erdoğan ucuz popülizm yapıyor."


***

Sürpriz ittifak

Arınç, vekile ucuz konut projesiyle Erdoğan'ı karşısına CHP'yi yanına aldı.

TBMM Başkanlığı'na yeniden aday olmayı planlayan Bülent Arınç, 'vekile ucuz konut' projesi yüzünden Başbakan Tayyip Erdoğan'la karşı karşıya geldi, ancak proje AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında sürpriz bir ittifaka yol açtı. Bu ittifak, karşısına başka bir aday çıkması ve AK Parti'nin oylarının bölünmesi halinde, CHP'den alacağı destekle Arınç'ın seçilmesini garantileyecek.

Proje tehlikeye girdi
Meclis'teki dengeyi Arınç lehine değiştiren konu, Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ), Arınç'ın isteği üzerine hazırladığı projeyi, milletvekillerine gönderdiği broşürlerle duyurması üzerine başladı. Projeye göre, "Eskişehir Konutları" adlı sitede dubleks ve çok katlı konutlar yapılacak. Dubleks villa için 20 milyar lira, çok katlı konutlar için 12 milyar lira, giriş katları için 5 milyar lira peşinat yatırılacak. Dubleks villanın 100 milyar liraya malolması bekleniyor. 30 Temmuz'a kadar başvuruda bulunulması, 20 Ağustos'a kadar da peşinatın yatırılması gerekiyor. Sonraki ödeme planı memur maaş katsayısındaki artış baz alınarak yapılacak. Konutların brüt alanı 145-150 metrekare olacak. Antre, koridor ve balkon seramik, diğer yerler şap beton, mutfak yer ve tesisat yapılıp teslim edilecek. Broşürleri alan milletvekilleri, başvuru için birbirleriyle yarıştılar. Başvuru sayısı önce 278 olarak kulislere yansıdı, dünkü tartışmaların ardından Başbakan'ın tepkisinden çekinen bazı AK Parti'lilerin başvurudan çekindiği ifade edildi. TBMM Başkanlığı ise dün SABAH'a "Başvuru sayısı 250-260 arasında. Sayı 600 olursa, proje hayata geçirilecek" açıklaması yaptı. CHP'den 60'a yakın başvuru olduğu belirtiliyor.

CHP ve Kapusuz'dan destek
Erdoğan'ın sert çıkışıyla proje tehlikeye girerken CHP de tavrını Arınç'tan yana koydu. CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç "Milletvekilleri parasını ödeyerek kooparatif tarzında bir kayırma olmadan konut edinme yoluna gidiyor. Burada ahlak dışı bir şey yok. Bu hırsızlık mı? Konut ihtiyacı olmayan Başbakan, ucuz popülizm yapıyor" açıklaması yaptı. Erdoğan'a rağmen, AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz da, projeye destek verdi. "Yer, fiyat ve şartları inceliyoruz" diyen Kapusuz, Başbakan'ın ise bundan haberi olmayabileceğini söyledi. Kapusuz, "Bu lojman değildir. TOKİ yapmazsa başkası yapar, müteahhit yapar. Eski milletvekili ve Meclis çalışanları da bundan istifade edecek'' dedi. CHP'nin yanı sıra Kapusuz'un da desteğiyle Meclis'teki dengeler, Arınç'ın lehine bölündü. Dün "Yeniden seçilsem de seçilmesem de bu proje yürür" diyerek Erdoğan'a karşı tavrını sürdüreceğini gösterdi. Arınç, geçen dönem aday olurken de Başbakan'la restleşmişti. AK Parti yönetimi, Arınç'ın eşinin türbanlı olması nedeniyle TBMM Başkanı olmasına karşı çıkmış, Vecdi Gönül'ü aday göstermiş, Arınç ise "İnadına" diyerek aday olup seçilmişti.

Şenol ATEŞ /Hülya KARABAĞLI /ANKARA

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan: Buna izin vermem
 Öğretmene ve askere veriliyor vekile niye yok?
 Ruhban Okulu önerisi yalan
 KESK'ten 'barış' yemeği
 'Leyla' şarkısına beş ay hapis cezası
 Saçlarından yakalandılar
 Gül: Kıbrıs için yeni adımlar var göreceksiniz
YAVUZ DONAT
Himaye de var, işbirliği de
- Sayın Çiçek... İçeriden,...
Denizlerin 'Narin'i bu yıl da iddialı
SABAH Deniz Kuvvetleri Kupası’nda geçen yıl IRC Yarış-Gezi sınıfında...
Fidyecilere nefes kesen baskın
Erzurum’da bir madenciyi kaçıran fidyeciler 40 milyar istedi. Polis...
İki yıl önce 'İslamcı'ydı şimdi 'sabırlı iyimser'
İki yıl önce 'İslamcı'ydı şimdi 'sabırlı iyimser'
Erdoğan'ın 2002 Kasımı'nda Fransa'ya yaptığı ziyaret Fransız basını...
'Eşsiz' Fransa ziyareti
'Eşsiz' Fransa ziyareti
Başbakan'ın 'gerek yok' diyerek aldığı söylenen bu kararın, 'kamusal...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.