kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
300 yıllık gelenek yeniden canlandı
300 yıllık gelenek yeniden canlandı
Ev kadınları üretebilir

300 yıllık gelenek yeniden canlandı

İstanbul'daki NATO Zirvesi sırasında Emine Erdoğan'ın ABD Başkanı George W. Bush'un eşi Laura Bush'a hediye ettiği 'tel kırma' şal, unutulmaya yüz tutan 300 yıllık el işi geleneğini yeniden canlandırdı.

Bartın'da el sanatları ustası iki kadın tarafından 3 günde yapılan tel kırma şalın Emine Erdoğan tarafından Laura Bush'a hediye edilmesiyle, Bartın'ın simgesi olan ve unutulmaya yüz tutan 300 yıllık "tel kırma", bir anda Türkiye'nin gündemine oturdu. Kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüze kadar gelen 'tel kırma', şimdi özellikle kadınların merak konusu haline geldi.

17. YÜZYILDAN BERİ YAPILIYOR
Özel el yapımı iğneyle, gümüş, altın ya da bronz tellerin, çeşitli motifler şeklinde perde, tül, masa örtüsü, elbise, şal ve başörtüsü gibi eşyalara işlenmesine 'tel kırma' adı veriliyor. 17. yüzyılda Bartın'da katip kızı Hatice Ağaçkıran ile başlayan ve çeyiz sandıklarında bugüne kadar taşınan tel kırmanın adı, el yordamıyla sadece özel bir iğneyle tül ya da kumaşa işlenen telin, kırılarak motif oluşturulmasından geliyor. Bronz, gümüş ya da altın tel, hiç makas kullanılmadan birbirine kırdırılarak ilerletiliyor. Tel, kumaş ya da tüle çizilen desenlerin üzerinden işlenerek motif ortaya çıkıyor.

TEL KIRMANIN TANITIM ELÇİSİ
Neredeyse tel kırmasız evin olmadığı Bartın'da kadınlar, gecelerini gündüzlerine katıp işledikleri, tel kırma masa örtüsü, perde, şal, elbise, kına gecesi kıyafetleri, çanta, cüzdan gibi eşyaları satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor. O kadınlardan biri de, 44 yaşındaki Nebahat Maşalı. 6 kız çocuğu olan ev hanımı Maşalı, Bartın tel kırmasının tanıtım elçisi gibi çalışıyor. Yıllardır yaptığı tel kırmalarından kazandığı paralarla kızlarını okutan Maşalı, televizyon programlarına katılıp yaptığı işleri ve tel kırmayı anlatıyor. İlkokul mezunu olan Maşalı, dışardan lise bitirme sınavlarına hazırlanıyor. Üniversiteyi de okumak istediğini söyleyen Maşalı, kişiye özel yaptığı tasarımları Almanya'da da satıyor. Amacı ise Türkiye ve dünyanın önde gelen kadınlarına yaptığı tel kırma işleri hediye edip dünyaya bu geleneksel el işini tanıtabilmek. Evini çalışma ofisi olarak kullanan Nebahat hanım, 15 kişilik ekibiyle sipariş usulü tel kırma masa örtüsü, perde, abiye elbiseler, pantolon, şal, çanta, cüzdan üretiyor. Ürünlerin fiyatını ise müşterinin isteğine göre belirliyor. Fiyatlar 50 milyon ile 500 milyon lira arasında değişiyor.

BUSH SAYESİNDE TALEP ARTTI
Emine Erdoğan'ın Laura Bush'a hediye ettiği tel kırma şalın ardından unutulmaya yüz tutmuş yöresel bir kültürün tekrar hatırlandığını söyleyen Maşalı, "O günden sonra talep çok arttı. Bu geleneksel el işine sahip çıkılmalı ve ekonomiye kazandırılmalı. Amacım yaptığım işleri dünya liderlerinin eşine ve Türkiye'nin önde gelen sanatçılarına hediye edebilmek. Belki bu sayede tel kırma unutulmaz. Hülya Avşar ve Türkan Sabancı'ya kadar birçok özel kadın için tel kırma hediyeler yaptım ama bir türlü ulaştıramıyorum" diyor.

PERVİN METİN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Ayna'nın sırları hiçbir zaman dökülmez!
 Yengeç'in sinirleri, Aslan'ın kalbi, Başak'ın midesi zayıf
 Pankart, ilaçlardan çok daha etkili oldu
 'Oğlum olmadan asla' dedi, başardı
 Benden 'gay' olmaz
 Serdar Ortaç artık atv'de
 Harbiye konserlerle inleyecek
 Samsun sokakları şenlendi
 Memleketimden İnsan Manzaraları
 Artık Çin'de de bir Harley kulübü var
 Siyah damlalar
 Caz Pazarı'nda müzik kalabalığı
 Aşkınızı ateşleyin
AYŞE TÜTER
Meyve soslu baklava
1 limonun suyunu bir iki taşım...
Parkinson'lulara beyin pili umudu
Parkinson'lulara beyin pili umudu
Parkinson hastalığının tedavisinde uygulanmaya başlanan 'beyin pili'...
Çocuk da yaparım kariyer de
Çocuk da yaparım kariyer de
Tüp bebek tedavisi ile dört yıl önce üçüz bebek sahibi olan Avrupa...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.