kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Okan Muderrisoglu @ SABAH
 

Yine IMF yine bankacılık yine ek tedbir

"Acaba hakimleriniz kendilerini baskı altında mı hissediyor? Karar verirken kaygı mı duyuyor?" Bu soru, önümüzdeki dönemde bankacılık sektörünün geleceğini etkileyecek kadar kritik bir soru. Soruyu önemli kılan, soran kişinin kimliği. IMF Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger, bu soruyu Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'a yöneltiyor.

Bir süredir, ek önlem paketine yoğunlaştığımız IMF, mali sektörü yeniden gözetim altına alıyor. IMF, şu konulara odaklanıyor:

1-Krizler sonrasında, bankaların sorunlu kredilerinde önemli artışlar oldu. Batık krediler problemi yapısal olarak çözülemedi. Yeni ve ileri adımlara ihtiyaç varken, bilançoları zafiyete uğratacak düzenlemeler yapıldı. Bankalar da sermaye yapılarını koruma çabasıyla, tahsil kabiliyeti zayıflamış kredilere karşılık ayırmak yerine, bu kredileri canlı tutmayı tercih etti.

2-Fon'a devredilen bankaların eski sahiplerine iade edilmesine olanak sağlayacak hukuki süreç başladı. Acaba, hakimler rahat karar alamıyor mu? Satılan, bir başka banka ile birleştirilen veya tasfiye edilen bankalar hakkında idari yargıdan yansıyan kararlar karşısında ne yapılabilir? Lisanslar iade edilmeyeceğine göre, alacak-verecek mahsuplaşması ne getirir, ne götürür?

3-Enflasyonun düştüğü ortamda eski kâr marjları olmayacak. Sermaye yeterliliğinde sorun olmasa bile sabit maliyetleri değişmeyen küçük ölçekli bankalar zorlanabilir. IMF'nin, Yapı Kredi Bankası'nın sahipliği ile yakından ilgilendiğini söylemekte de yarar var. Yapı Kredi ile ilgili nihai kararın yıl bitmeden verilmesi gerekiyor. BDDK'daki eğilim, kredibilitesi yüksek sermaye getirdikten sonra, Çukurova Grubu'nun dolaylı da olsa bankacılık yapabilmesine kapı aralama yönünde. Buna rağmen, IMF'nin Ankara ziyaretinden hemen sonra BDDK'nın, Çukurova Ödeme Planı'nı, yeni atanan Fon Kurulu'na bırakmak yerine koşullu red kararına bağlaması da manidar.

IMF ile yeni ilişkiler
"IMF'nin yerini Avrupa Birliği alacak mı, almayacak mı?" Ankara kulislerinde sıkça sorulan bu sorunun yanıtını bugünden vermek güç. Ancak, 2003 yılı Ağustos ayında Türkiye ile borç yeniden yapılandırmasına giden IMF'nin, 2005 ve 2006 yılı tahsilatlarını garanti altına almak isteyeceği açıkça görülüyor.

IMF'nin en azından, 1998'deki gibi "Yakın İzleme Anlaşması" ile Türkiye'yi kontrol altında tutacağı, hatta yeni bir borç öteleme planına sıcak bakabileceği konuşuluyor. İyimserler cephesi, AB'nin hem siyasi hem de ekonomik anlamda çapa olduğunu, Türkiye'ye yeşil ışık yakacağını, önemli ölçüde yabancı sermaye geleceğini düşünüyor. İhtiyatlılar cephesi, AB'nin bir miktar mali destekle ara formül önereceğini savunuyor.

Kötümserler cephesi ise hükümetin, AB Projesi'nde hayal kırıklığına uğrayacağı, etkinlik alanı daraltılan askeri kanatla gergin günler yaşayacağı kehanetinde bulunuyor. Ekonomik ve siyasi risk analizleri IMF, AB, Kıbrıs ve MGK kararları üzerinden yapılıyor. Hesaplar, 2004 yılının sanıldığı kadar kolay bir yıl olmayacağına işaret ediyor.

IMF'yi ikna raporu
Son olarak, Devlet Bakanı Babacan'ın, IMF'yi ikna planını anlatalım. Babacan, IMF'nin çok eleştirdiği "asgari ücret ayarlaması" konusunda Anne Krueger ve Rıza Moghadam'ı ikna etmiş görünüyor. Bize gelen bilgilere göre Babacan, IMF ekibine 3 sayfalık bir rapor sunmuş. Rapora göre,

* 1998'den bu yana iş gücü verimliliği yüzde 30 arttı.
* Özel sektörde reel ücretler yüzde 20 azaldı.
* Hükümet, memur maaşları ve kamu işçi ücretlerini hedef enflasyona göre ayarladı.
* Asgari ücretteki reel artış, sosyal politika taahhüdü olarak öngörüldü.
* Finansman için bütçede gerekli ödenek önlemi alındı.
* Asgari ücret reel anlamda yüzde 18 artırıldı ama Merkez Bankası bu artışın enflasyon üzerinde binde 7 etkisi olacağını hesapladı.
* İş dünyası da kendisine yüzde 20 oranında maliyet artışı getiren planı desteklediğini açıkladı.
* İş dünyası da kendisine yüzde 20 oranında maliyet artışı getiren planı desteklediğini açıkladı.
Sözün özü.. Babacan, IMF'nin tansiyonunu biraz düşürdü ama piyasa tansiyonu için yerel seçimleri bile beklemeden ekonomik önlem paketi açılması gerekli!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 IMF: Kayıtdışının sebebi aşırı yüksek prim oranları   / 28-06-2004
 Tüpraş'tan çıkan ders   / 14-06-2004
 Bankalarla ekonomi zirvesi   / 17-05-2004
 Bankacılıkta ikinci operasyon dalgası geliyor   / 19-04-2004
 Ağa'nın son vasiyeti: Aman grev olmasın   / 12-04-2004
 Dünya devlerinden "gideriz" uyarısı   / 22-03-2004
 Kamu bankaları gözaltında   / 01-03-2004
 Motorola randevu istedi   / 23-02-2004
 Maliye'de koşulsuz müşteri memnuniyeti   / 04-02-2004
 Yine IMF yine bankacılık yine ek tedbir   / 02-02-2004
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Meclis'ten 'Finansal dedektiflik' önerisi
TBMM,...
Bu sene biz birinciyiz
SABAH'ın sponsorluğunda yapılan Deniz Kuvvetleri Kupası'nda geçen yıl...
26 yaşında 'hız'ı yönetiyor
Hilal Kosif. Dünyanın lüks markaları BMW, Range Rover Mini Cooper'ın...
IMKB
E: 19,157 D:% 1.01
DOLAR
S: 1,429,000 D:% -0.49
EURO
S: 1,773,000 D:% -0.17
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.