kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Boeing yarışı bırakmıyor
Boeing yarışı bırakmıyor
Kısa...kısa...kısa...

Chirac sıkı pazarlıkçı çıktı

Türk Hava Yolları'nın uçak alımında Airbus ile Boeing arasındaki rekabet kızıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Chirac ve Başbakan Erdoğan arasındaki görüşmede Airbus'ların alımı için anlaşma sağlanamadı.

***

Boeing yarışı bırakmıyor

THY'nin yaklaşık 2 milyar 250 milyon dolarlık uçak alımında aslan payının Airbus'a gideceği iddialarına rağmen Boeing yarışı bırakmamaya kararlı
Türk Hava Yolları'nın filosuna katacağı yeni uçaklar için Boeing ve Airbus arasındaki kıyasıya rekabet sürerken, Boeing Ticari Uçaklar Avrupa'dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Marlin B.Dailey, THY'nin uçak alımında siyasetin karıştırılmamasını istedi. THY'nin uçak alım ihalesinde karar aşamasına geldiği günlerde sponsoru oldukları İstanbul Müzik Festivali için İstanbul'a gelen ve şirketin Türkiye Satış Direktörü Aldo Basile ile birlikte gazetecilerin sorularını cevaplandıran Boeing Başkan Yardımcısı Marlin Dailey, THY'nin uçak alımında filosundaki mevcut Boeing 737 altyapısını gözetmesinin faydalı olacağını söyledi. Türk Hava Yolları ile uzun senelere dayanan iyi bir işbirlikleri olduğunu hatırlatan Marlin Dailey, THY'ye çok iyi şartlarda bir teklif verdiklerini belirterek, "Türk Hava Yolları yetkilileri teklifimizi nasıl takdir eder, uçakları nasıl bölüştürür bilemem. İhale sonucu ürünlerimizin değerininin anlaşılacağını ve teklifimizin değerlendirileceğini ümit ediyorum" dedi. Marlin Dailey, Türkiye-Amerika arasındaki iyi ilişkilerin Boeing için bir avantaj teşkil edip etmeyeceği sorusuna şu cevabı verdi: "Ülkelerimiz arasındaki iyi ilişki, bizim için elbette avantajdır. Ancak siyasetin uçak alımlarına dahil olması işimizi zorlaştırıyor. Çünkü iş yapıyorsunuz, ticaretle iştigal ediyorsunuz ama zaman zaman siyasi konular ticaretin önüne geçiyor. Boeing Ticari Uçaklar, ticaretle uğraşan global bir şirket. Ticaret yaparken ortaya koyduğunuz, yaptığınız değerle değerlendirilmeniz gerekir. Biz de bu inançla siyasetten uzak durmaya gayret ediyoruz. Bizim için asıl odak noktası THY'nin ihtiyacına cevap verebilmek." Türk Hava Yolları'na, uzun menzilde Boeing 777 ve orta menzilde yeni nesil 737-800 uçakları için teklif verdiklerini kaydeden Dailey, THY'nin hali hazırda filosunda çok önemli bir paya sahip olan 737'leri tercih etmesi halinde Airbus'ın aynı sınıftaki uçağına oranla 10 yaş daha genç, daha hızlı ve daha ekonomik uçakları almış olacağını belirtti. Dailey'in konuşmasından satır başları:

İç hatlar için 717-200 ideal bir uçak
100 koltuklu Boeing 717-200, dayanıklılık, güvenirlilik ve verimlilik açısından özel havayolları için çok başarılı bir model olabilir. Özellikle iç hat uçuşları ve bin milden kısa mesafeli uçuşlar çok ideal. 717 için Türk Hava Yolları ile de görüşüyoruz.

BBJ teklifimizin parçası değil
Boeing Business Jet, cumhurbaşkanı ve başbakanında kullanabileceği iyi bir uçak. Ancak bize THY'den ihale sürecinde B oeing 737 ve geniş gövdeli Boeing 777 talebi geldi. THY'ye verdiğimiz teklifte asıl odak noktamız 737-800 uçakları. 777 ve 737'ye Boing Business Jet'i de eklemek sinerjik bir fayda sağlayabilir. Ama şu anda düşünce aşamasında olan BBJ için bir şey söylemek erken.

737 tercih edilirse çok avantaj sağlar
Boeing 737-800 uçağı, rakibimizin aynı sınıftaki uçaklarından 10 yaş daha yeni. Biz 1994 yılında üretilen 737-800'ü, rakibimiz ise 1984 yılında ürettiği uçakları öneriyor. 737-800 daha uzun menzilli, daha yüksek irtifada uçabiliyor, daha verimli, daha süratli. Ayrıca güvenirliliğini de kanıtlamış bir uçak. Bakım, idame masrafı daha düşük, daha fazla yolcu kapasitesine sahip. Bütün bunları alt alta topladığınız zaman THY için kesinlikle çok daha fazla avantaj sağlayacak bir model. Bu avantajın bir başka boyutu daha var. THY'nin zaten çok yoğun bir 737 altyapısı mevcut. Simülatörü, yedek parçası, bakım imkanları var. Pilotlar 737'yi biliyor. Dolayısıyla bu uçağın tercih edilmesi halinde THY altyapısı hazır olan bir ürünün çok daha iyisini almış olacak.

Teklifte fiyata bakmamak gerek
Uçak alımında fiyata bakarak karar verilirse kısa dönemli bir çözüm yoluna gidilmiş olur. Sadece fiyat belirleyici olmamalı. Genel olarak ortaya konan değere bakılmalı. Volkswagen yerine Audi alacaksınız ama daha pahalı. Oysa uzun dönemde Audi'den çok daha fazla istifade edeceksiniz. Bakım masrafı daha az olacak, uçakta da bu böyledir. Sadece zarf içindeki fiyata bakarak karar vermek yanlış olur. Hangi teklif en iyi değeri, faydayı sağlayacak ona bakmak gerekir.

Havacılık sektörü büyüyecek
Havacılık sektörü büyüme trendine girdi. Dünya genelinde ticaret hacmi ve satışlar büyüyor. Havayollarının karlılığı artıyor, bunun önümüzdeki yıllarda daha da artacağını düşünüyorum. Sektörün hızlı bir toparlanma sürecine girdiği çok açık. Sadece Türkiye'de değil tüm dünyada özel havayollarının sayısı da artıyor. Havayolları, uçak üreticisi firmalar ve havayollarını kullanan müşteriler açısından rekabet faydalı olacak.

Krizlere rağmen iyi bir yıl geçirdik
Şu an bulunduğumuz yer itibariyle gayet memnunuz. Özellikle 11 Eylül sonrası önemli atılımlar gerçekleştirdik. Elimizde iyi bir ürün çeşidi var. Müşterilerimizin ihtiyaçlarına cevap verebiliyoruz. Bulunduğumuz yerden, performansımızdan memnunuz.





DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Bush sanki Allah'ın CEO'su gibi
 RJ uçakları güvenli mi?
 Olimpiyatlarda Türk rüzgarı estirecekler
 Denizler bu hafta şenleniyor
 Cazseverlerin buluşma noktası
 İstanbul'daki Fransız yaşamı
 Boeing 7E7 Avrupa'da
 En büyük yat yarışı bu yıl rekora koşuyor
 Bugün Sinop sonra Samsun
 Alaçatı yine şenlendi
 Büyük Ortadoğu'nun küçük kopyası LÜBNAN
 NY'ın yeni Soho'su "Meatpacking"
 İstanbul'da Turist Olmak
 Güneş sirki 20. yılını kutluyor
 Bağdat huzur arıyor
 Süleyman Askeri Bey
 Seyahat Edebiyatı
 Belçika Mektubu
 Büyük yarış için geri sayım başladı
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
GÜNTAY ŞİMŞEK
Türkiye'yi göklere çıkaranlar
İç hatlarda tarifeli...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Alis Harikalar Diyarında
Başkentte inanılmaz bir trafik,...
YASEMİN TAŞKIN
Koreliler Bize Benziyor
Çok sempatik ve Türkler'e de...
STELYO BERBERAKİS
Babalara Tavsiye
Birkaç günlüğüne de olsa...
TURGAY NOYAN
Amatör ve profesyonel farkı
Geçen hafta müjdesini...
Vitaminini al kaliteli yaşa
Vitaminini al kaliteli yaşa
Sağlıklı yaşamın en önemli anahtarı vitaminler, bazı hastalıkları...
Kimse burnundan memnun değil
Kimse burnundan memnun değil
Prof. Dr. Oğuz Çetinkale'ye göre Türkiye'de hem kadın hem de erkekler...
İnşallah aşık olurum ve yine gözüm kararır
Meral Okay izleyiciyi "Asmalı Konak"tan sonra bu kez, "İstanbul...
Türkiye'de ilklere imza atmak zor
Grand Slam turnuvasında oynayan ilk bayan tenisçimiz İpek Şenoğlu,...
Allah rızası için sanat
Beyoğlu - Aksanat'ta gösterilen belgesel video "Fast-iman", Kadıköy Osmanağa...
Bir gün kaçmak isterseniz...
Yıllardır Bodrum'a gelip de "Buradan bildiriyorum şunu yiyin, şunu için, şuraya...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.