kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kamu yönetimi sil baştan
Kamu yönetimi sil baştan
'Ciddi değişiklikler Anayasa'dan sonra

Kamu yönetimi sil baştan

Merkezi yönetimin birçok yetkisini yerel yönetimlere devreden Kamu Yönetimi Yasası, Meclis'ten geçti. Yeni düzenlemeye göre 7 bakanlığın taşra teşkilatı kapatılıyor. Başbakan Yardımcısı sayısı üçe, Devlet Bakanlığı sayısı 8'e indi. Yerel yönetimlerin sorunlarının çözümü için "Halk denetçileri" geliyor. Müsteşarlar hükümetlerle gelip gidecek.

Kamu yönetimini şeffaf, hesap verebilir ve katılımcılığı esas alarak yeniden düzenleyen, merkezi yönetimin bir çok yetkisini yerel yönetimlere aktaran tasarı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. İl Özel İdareleri, Belediyeler ve Büyükşehir Belediyeleri paketi içinde yer alan Kamu Yönetimi Yasası konusunda şimdi gözler Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e çevrildi. Sezer, İl Özel İdareleri Yasası'nı Meclis'e tekrar görüşülmek üzere geri gönderirken, Genel Kurul'da kabul edilmediği halde bu yasaya atıfta bulunmuş ve "veto" sinyali vermişti. TBMM Genel Kurulu'nda önceki gün kabul edilen ve CHP'nin muhalefet ettiği yasa şu düzenlemeleri getiriyor:

* BAKANLIK SAYISI DÜŞÜYOR: Başbakan Yardımcısı sayısı üçü, Devlet Bakanı sayısı ise sekizi geçemeyecek. Devlet Bakanlıkları dışındaki bakanlık sayası 15 olacak.

* 7 BAKANLIĞIN TAŞRA TEŞKİLATI KALKIYOR: Dışişleri Bakanlığı ve TİKA dışındaki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yurtdışı teşkilatları kalkacak ve buralardaki kadrolar iptal edilecek. Sağlık, Kültür ve Turizm, Çevre ve Orman, Tarım ve Köyişleri, Sanayi ve Ticaret ile Bayındırlık ve İskan, Tarım bakanlıklarının taşra teşkilatları kaldırılacak. Bu bakanlıkların taşra teşkilatları malları ve kadroları bağlı oldukları il belediyesine, belediye sınırları dışındakiler de il özel idarelerine devredilecek.

* MERKEZİ YÖNETİMİN YETKİSİ SINIRLANIYOR: Merkezi idare, mahalli idarelerin sorumluluk alanlarına giren görev ve hizmetler için doğrudan ihale ya da harcama yapamayacak. Mahalli idarelere yetki, görev ve sorumluluklarıyla orantılı gelir kaynakları sağlanacak. Genel bütçe vergi gelirlerinden mahalli idarelerle pay aktarılacak.

* İSTANBUL'A ÖZEL DÜZENLEME: SHÇEK'in taşra teşkilatlarının görev ve yetkilerinin il özel idarelerine devredilecek. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün görev ve yetkileri, araçları ve taşınmazları ile kadroları İstanbul dışında il özel idarelerine, İstanbul'da ise Büyükşehir Belediyesi'ne veriliyor. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün taşra teşkilatı da kapatılıyor.

* OKULLAR MİLLİ EĞİTİM'E: Çeşitli bakanlıkların bünyesinde bulunan sağlık, tarım, adalet, tapu kadastro ve Anadolu meteoroloji liseleri Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilecek.

* YDK DA KAPANIYOR: Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun da yasa ile kaldırıldı. AKP'nin önergesi ile YDK'nın hizmet binasının Başbakanlığa devredilmesi öngörüldü. Sayıştay Genel Kurulu, denetçilerin yaşları itibarı ile birinci sınıfa ayrıldıktan sonra Sayıştay'da altı yılını doldurmaları mümkün olmayanlar için bu süreyi kısaltmaya yetkili kılındı.

* MÜSTEŞARLARA SINIRLAMA: Müsteşarlar hükümetler ile birlikte göreve gelip, gidecek. Hükümetlerin görevi sona erdiğinde Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı dışındaki müsteşarların görev süresi kendiliğinden sona erecek.

* DENETİM SİSTEMİ DEĞİŞİYOR: Kurumların İç denetimi, yöneticilerin görevlendireceği iç denetim elemanları tarafından yapılacak. Dış denetimi ise Sayıştay gerçekleştirecek.

* HALK DENETÇİLİĞİ: Mahalli idarelerin görev alanındaki işlem ve eylemlerden kaynaklanan sorunların çözümü için her ilde bir "Halk Denetçisi" görev yapacak. İl Genel Meclisleri tarafından seçilecek olan "Halk denetçileri" partilere üye olamayacak, herhangi bir kamu kurum ya da kuruluşunda çalışamayacak.

* BİLGİ EDİNME VE ŞEFFAF YÖNETİM: Kamu kurum ve kuruluşları, temel karar ve işlemlerini, mal ve hizmet alım satımlarını, projelerini ve yıllık faaliyet raporlarını kamuoyuna açıklayacak.
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Koray Aydın'a da Yüce Divan yolu
 Minik kız Erdoğan'ın yüzüyle oynadı
 Fransa'ya 'tam destek' çıkarması
 'Meclis, TCK için toplanmalı'
 Bakan Gül: AB için kritik eşik aşıldı
 Vekiller ucuz konutları kapıştı
 Derneklere AB standardı getirildi
YAVUZ DONAT
Kendi kalesine gol
Japonya'dan Amerika'ya, Kore'den...
Parlak beyinler kaza kurbanı
Gelibolu'daki trafik kazasında TÜBİTAK'a ait minibüs önce traktöre...
X-Mayıs bayanlara güveniyor
SABAH gazetesi sponsorluğunda gerçekleştirilen büyük yat...
Çakıcı'ya iş bulmuş
Çakıcı'ya iş bulmuş
Çakıcı'nın üzerinde adına düzenlenmiş pasaport çıkan Faik Meral'in,...
Van'da iki 'kirli polis'e suçüstü yapıldı
Van'da iki 'kirli polis'e suçüstü yapıldı
Van'da 80 kg eroini bir işadamının üzerine yıkmaya çalışıp, para...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.