kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ticari otoya vergide son nokta: Yüzde 10
ÖTV 'ticari'den inip 'lüks'e bindi

Yeni vergi yasası bineğe dönüştürülen ticari araçlarda ÖTV artışını yüzde 20'den 10'a indirdi. Lüks araca ise yüzde 75 ÖTV kondu. İletişim vergisi kapsamı genişledi, özel okula 5 yıllık muafiyet geldi.


***

Ticari otoya vergide son nokta: Yüzde 10

Vergi paketi yasa tasarısı, Meclis'te kabul edildi. Komisyon'da yüzde 20 olarak belirlenen, bineğe dönüştürülen ticari araçlarda ÖTV yüzde 10 olarak kabul edildi.

Çeşitli vergi yasalarında değişiklik yapan tasarı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edildi. Tasarıyla, Haziran-2004 tarihi sonunda süresi sona eren Vergi Barışı'nın süresi Eylül sonuna kadar 3 ay uzatıldı. Bineğe dönüştürülen ticari araçların ÖTV oranları artarken, özel iletişim vergisinin tüm iletişim hizmetlerinden alınması öngörüldü. Görüşmelerine önceki gün başlanan ve dün kabul edilen tasarıyla birlikte getirilen bazı yenilikler şöyle:

Otomobilde yeni oranlar
Binek tipe dönüştürülen ticari araçların vergi oranları yeniden belirlendi. TBMM Genel Kurulu'nda silindir hacmi 3000 cm3'e kadar olan araçların vergisi yüzde 10, 3000-4000 cm3 araçların vergisi yüzde 52, 4000 cm3 ve üstü araçların vergisi yüzde 75 olarak kabul edildi. Hükümetin teklifinde ise silindir hacmi 2000 cc3'ü geçmeyenlerin ÖTV oranı yüzde 6, 2000- 3000 cc3 arası yüzde 8 idi. Oranlar Plan Bütçe'de yüzde 20 ve 30'a çıkarılmıştı.

Vergi barışı üç ay uzadı
Vergi Barışı'na göre ödenmesi gereken taksitleri zamanında ödemeyenlere yeni bir imkan sağlandı. Buna göre, Vergi Barışı Kanunu'na göre ödenmesi gereken taksitlerden kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar ödenmemiş olanların hesaplanacak fazlasıyla birlikte Eylül 2004 sonuna kadar ödenmesi halinde kanun hükümlerinden yararlanılacak.

Geciken trafik cezalarına faiz
Trafik cezalarında ödeme derhal yapılmadığı takdirde para cezalarının, tutanağın tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekecek. Bir ay içinde ödenmeyen cezalar için her yüzde 5 faiz uygulanacak. Bu suretle bulunacak tutar ise asıl cezanın iki katını geçemeyecek.

Otoyol kaçaklarına 10 kat ceza
Mevcut uygulamada, ilk 10 günde ödenmeyen cezalar bir kat, ikinci 10 günde iki kat, üçüncü 10 gün içinde ödenen cezalar ise 3 kat olarak tahsil ediliyor. Posta Kanunu'na bir hüküm de ekleyen yasa, Maliye Bakanlığı'nca para cezalarının PTT vasıtasıyla tahsiline olanak sağlıyor. Otoyol ve köprülerden ücret ödemeden geçiş yapanlara, geçiş ücretinin 10 katı idari para cezası kesilecek.

Kulüplerin borçlarına 5 yıl tecil
Spor kulüplerinin vergi borçları ile ceza ve faizlerine 5 yıl içerisinde taksitlendirerek, ödeme kolaylığı getirildi. Bu şekilde, ödeme süresi içinde tecil faizi oranının 6'da 1 dikkate alınacak.

Her türlü iletişime vergi
Telekomünikasyon Kurumu ile görev ya da imtiyaz sözleşmeleri imzalamak veya bu kurumdan ruhsat ya da genel izin almak suretiyle telekomünikasyon altyapısı kurup işletenler, yüzde 15 oranında özel iletişim vergisine tabi olacak. Cep telefonu işletmeleri, eskiden olduğu gibi yüzde 25, radyo ve televizyon yayınlarının uydu platformu ve kablo ortamından iletilmesine ilişkin hizmetlerden ise yüzde 15 özel iletişim vergisi verecekler.

Özel okullara istisna Yasaya göre, okul öncesi eğitim, ilköğretim, özel eğitim ve ortaöğretim özel okullarının işletilmesinden elde edilen kazançlar, ilgili bakanlığın görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığı'nın belirleyeceği esaslar çerçevesinde 5 vergilendirme dönemi gelir ve kurumlar vergisinden müstesna tutulacak. Söz konusu istisna, bu okulların faaliyete geçtiği vergilendirme döneminden itibaren başlayacak. Dershaneler ile bilgisayar kursları, şoför okulları gibi özel öğretim kurumları ise bu istisnadan faydalanamayacak.

Şans oyunları vergisi Yasaya göre, Milli Piyango'nun özelleştirilmesine dönük yapılan değişiklikle bu kuruluşun her ne nam altında olursa olsun tahsil ettiği tüm paralardan, ödenen her türlü ikramiye, işletici firma payı, bayi komisyonu, idare payı ve Savunma Sanayi Destekleme Fonu payı düşüldükten sonra kalan tutar, şans oyunları vergisine tabi tutulacak. Şans oyunları vergisi, at yarışlarında oynanan her bir bilet için 80 bin liradan olmamak üzere bilet bedelinin yüzde 10'u, sportoto gibi oyunlarda bir kolon için 20 bin lira, diğer müşterek bahislerde yüzde 10 olarak uygulanacak.

Cahit SARAÇOĞLU

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Kimseye zam yok! (Pompacılar hariç)
 Arçelik, Rusya'da fabrika kuruyor
 Yalan beyan, medya divasını hapse attırdı
 Khodorkovsky: Hepsi saçma!
 Borsa 19 bini kırdı dolar 1.425'e düştü
 İşsizlik oranı korkuttu
 Garanti Yatırım'a Euromoney'den ödül
 ENKA: Para danışmanlık karşılığı ödendi
 Vestel Hindistan'da şirket kuruyor
 Denizbank halka arzdan vazgeçti
 Emek'te 'yeni' bereketi!
 POAŞ, % 9.75 ile 175 milyon dolar borçlandı
 Fitch, İş Bankası'nın kredi notunu arttırdı
 Kart harcamasına NATO dopingi
 Pamukbank resmen Halkbank'a devredildi
GÜNTAY ŞİMŞEK
Vali olursa VIP de olur
Havalimanlarındaki Very...
SERVET YILDIRIM
Politikacı Derviş Teknisyen Derviş
Yiğidi öldür ama...
Parlak beyinler kaza kurbanı
Gelibolu'daki trafik kazasında TÜBİTAK'a ait minibüs önce traktöre...
X-Mayıs bayanlara güveniyor
SABAH gazetesi sponsorluğunda gerçekleştirilen büyük yat...
IMKB
E: 19,157 D:% 1.01
DOLAR
S: 1,429,000 D:% -0.49
EURO
S: 1,773,000 D:% -0.17
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.