kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Rebetiko şarkılarının kraliçesi Eleftheria
Rebetiko şarkılarının kraliçesi Eleftheria
Stelyo'nun Sahneye Attığı Karanfil Ağzına Kaçmış

Rebetiko şarkılarının kraliçesi Eleftheria

Bu akşam Parkorman'da bir konser verecek olan Yunanlı sanatçı Eleftheria Arvanitaki, rebetiko şarkılarıyla Türk müzikseverleri kalbinden vuracak. Sanatçı, Türkiye'de konser verecek olmasından dolayı mutluluğunu şöyle dile getirdi: "Dilerim iki ülke halkının yakınlaşması için gösterilen bu uğraşılar zinciri uzadıkça uzasın".

Yunanistan'ın en değerli ses sanatçılarından biri olan Eleftheria Arvanitaki, bu akşam saat 20.00'de İstanbul Parkorman'da 'kaliteli' bir konser verecek. Kaliteli çünkü Eleftheria'nın seslendirdiği tüm şarkılar gibi kendisi de yüksek kalibreli bir ses sanatçısı. Şarkıları, adı gibi 'özgürlük'; aşk; sıla, mutluluk ve 'boş vermişim dünyaya' misali namelerle dolu olan Eleftheria'yı 1980'li yılların başlarında tanımıştım... Eleftheria o dönemlerde üniversite öğrencisi olan bizleri, 1920'lerden kalma rebetiko şarkılarıyla galeyana getirirdi...

REBETİKO SAYESİNDE KEŞFEDİLDİ
Rebetiko, 1920'lerde Anadolu'dan Yunanistan'a mübadele ile gelen Anadolu Rumları'nın şarkılarıydı. Eleftheria ve bir grup Yunanlı müzisyen, 1980'li yıllarda bu rebetiko şarkılarını 'sandıktan çıkarırcasına' yeniden keşfetmişler ve derlemeye başlamışlardı... 1974'te yıkılan askeri cuntadan sonra 'moda' olan siyasi içerikli şarkılar 'solmaya' başladığı an, Eleftheria, Yunanlılar'ın neredeyse unutmaya başladıkları rebetikoları piyasaya ilk sürenlerden biri oldu...

NADİR BİR SES SANATÇISI
1920'lerde söylenen şarkıları 78'lik taş plaklarında duyanlar bilir; kadınların tiz ve titrek bir sesi olurdu... İşte Eleftheria da o dönemde söylenen şarkıları aynı şekilde okuyan başarılı, nadir ve kaliteli bir ses sanatçısı... Selanik turnesindeyken görüştüğümüz Eleftheria, İstabul'da konser vereceğinden son derece mutlu olduğunu söylemişti. Ama bu sözleri hiç de basma kalıp değildi... İçinden geldiği için böyle konuştuğu anlaşılıyordu... Eleftheria, 3 sene önce yine İstanbul'da Jazz Festivali'nde bir konser verme 'mutluluğuna ulaştığını' ve Türk-Yunan yakınlaşması amacıyla İstanbul'dan bu sene de gelen daveti derhal kabul ettiğini söylüyor.

TEK KONSER VERECEK
Yalnız tek bir konser için gelen Eleftheria'nın 'kişisel' olarak nitelendirdiği repertuvarında Yunan halk şarkıları ve eski İzmir şarkıları var. Angela Dimitriou ya da Despina Vandi gibi 'arabesk'e çalan şarkılardan haz duymadığı gözlenen Eleftheria, klasik Yunan müziğinin 'baba'larından Manos Hacidakis; Mikis Theodorakis gibi ünlü bestecilerin hayranı.

ANADOLU-RUM MÜZİĞİNİ İNCELEDİ
Anadolu Rumları'yla yakından uzaktan hiçbir akrabalığı olmadığı halde batıdaki İyon denizinin bir ürünü olan Eleftheria, Anadolu-Rum müziği üzerine uzun çalışmalar, araştırmalar yaptı ve eski plak koleksiyoncularından yardım gördü. Eleftheria ile sohbetimizi sürdürürken rebetiko şarkılarının Yunanistan'da halen dinlenmesine rağmen en büyük süksesini 1980-1990 yılları arasında yaşadığını anımsatıyor.

TÜRKLER ÇOK NAZİK
İçten, sevecen, sade ve garip bir güzelliğe sahip olan Eleftheria, konser olsun olmasın İstanbul'a ne zaman gelse Türk toplumunun kibarlığından, kendisine gösterdiği sıcaklıktan ve dürüstlüğünden etkilendiğini de kabul ediyor. Ve mesaj olarak şunları söylüyor: "Kibar ve saygıdeğer bir toplumun önünde yeniden konser verme fırsatını bulduğum için çok sevinçliyim. Dilerim iki ülke halkının yakınlaşması için gösterilen bu uğraşılar zinciri uzadıkça uzasın..."

STELYO BERBERAKİS ATİNA

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Ekranın hizmetçileri
 Ona ayak uydurmak zor
 Tıpkısının aynısı
 Caz Festivali'nde Bugün Ve Yarın
 Sevimli cepler
GÜLSE BİRSEL
Fransız Sokağı'nı teftiş ettim!
Otur oturduğun yerde...
AYŞE TÜTER
Mutfakta Lezzet Güneşi
Pizza hamuru
Büyük bir...
Diyabetlilere açık hava
Diyabetlilere açık hava
Diyabet hastalarının, artan sıcaklarda kalp ve damar sorunu...
Doğum sonrası depresyon
Doğum sonrası depresyon
Doğumdan sonraki 4-6 haftada yaşanan depresyon, anne...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.