kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bağdat huzur arıyor
Bağdat huzur arıyor


Bir zamanlar suyu petrolden daha değerli olan Bağdat, Osmanlı Devleti'nin önemli merkezlerindendi. 'Tanrı sevgisi' anlamına gelen şehir barışı bekliyor
Ozamanlar Bağdat'ın sadece "hurma" sı vardı. Su petrolden kıymetliydi ve "vaha"lardaki hayat hem İran hem de Osmanlı'nın dikkatini çekiyordu. İran ile Osmanlı arasındaki Irak paylaşımı yıllar boyu sürecek, sonuçta hem Kanuni hem de IV. Murad bu toprakların Osmanlı adına tapusunu çıkaracaktı. Kanuni'ye Bağdat direnmemiş, IV. Murad ise sadece 39 günde meseleyi halletmişti. Osmanlı büyük ve dirayetliydi. Irak'ı yönetiminde bütün azınlıkların hakkını koruyarak söz sahibi oluyordu. Baskı yoktu, işkence yoktu. Ne kimsenin kafasına çuval geçirmiş ne de kendi kafasına geçirilmesine müsaade etmişti. Irak'ta petrol kadar Osmanlı kanı akacak, Süleyman Askeri gibi kumandanlar ve binlerce neferin kanı çöle akacaktı. Osmanlı çekiliyor ve Türkmenler kaderleri ile baş başa kalıyordu.

OSMANLI'NIN MERKEZİ
İlk kez Abbasi halifelerinden Mansur tarafından temeli atılan ve "Tanrı sevgisi" anlamına gelen Bağdat şehri, Osmanlı Devleti'nin kıtalara taşan ve asırlar boyu süren hakimiyetinde önemli merkezlerden biri olmuştu. Osmanlı padişahları arasında diplomasi ve devlet idaresinde gösterdiği deha bakımından üçüncü sırada yer alan Kanuni Sultan Süleyman'ın 46 yıl süren hükümdarlığında da Bağdat yeniden ele geçirilen topraklar arasında yer almıştı. İstanbul Anlaşması'nı imzaladıktan sonra Doğu seferleri ile ilgilenmeye başlamıştı. İran Şahı Kanuni'nin padişahlığını tebrik etmediği gibi Doğu sınırlarımıza da taarruzdan geri kalmıyordu. Bu yeni bir seferin düzenlenmesini gerektirecek, İbrahim Paşa kumandanlığındaki ordu 21 Ekim 1553'te İstanbul'dan yola çıkacaktı. Paşa, Tebriz'e kadar ilerlemiş, ancak ciddi bir mukavemetle karşılaşmıştı. Kanuni Sultan Süleyman da 11 Haziran 1534'te İran'a gelecek ve Irak üzerine yürüyecekti. Bağdat, direnmemiş ve Osmanlılar'a teslim olmuştu. Irak'ta çeyrek asırlık Şii Safevi hakimiyetine son veren Kanuni'yi Fuzuli'de "Geldi burc-i evliyaya padişah-ı nam-dar" tarih mısraını taşıyan 70 beyitli meşhur kasidesi ile Kanuni'yi selamlıyordu. Ancak Safevi'ler Bağdat'ı yeniden ele geçirecekler (12 Ocak 1624), şehrin yeniden ele geçirilmesi ve Safevi hakimiyetine son verilmesi IV. Murad'ın padişahlığını bekleyecekti. IV. Murad döneminin dış olaylarını İran ile yeniden patlak veren savaşın çeşitli safhaları teşkil eder Safeviler'in Bağdat'ı ele geçirmeleri ve bütün teşebbüslere rağmen bu önemli şehrin geri alınamaması büyük kriz doğurmuştu. Hüsrev Paşa'nın ikinci kez Hemedan'ı fethetmesi ve İran topraklarına girmesi de işe yaramamıştı. Padişah 28 Mart 1635'te büyük bir ordu ile İran'a hareket ediyordu. 27 Aralık'ta Erivan fethedilmiş ve tarihe Revan Seferi olarak geçmişti. IV. Murad ikinci kez İran üzerine hareket ettiğinde tarihlerden 8 Mayıs 1638'di. 15 Kasım'da Bağdat muhasara altına alınmış ve 39 gün sonra da fethedilmişti. Böylece 15 yıl süren Şii Safevi hakimiyetine son veriliyor ve Bağdat Osmanlı topraklarına katılıyordu. IV. Murad bu fetihten sonra "Bağdat Fatihi" olarak da anılacaktı. IV. Murad 1634 yılında Topkapı Sarayı'nda başlattığı köşkün inşaası aynı yıl bitmişti. Padişah bu fethin anısına "Bağdat Köşkü" adını veriyordu.

TARİHİ SIRLAR
Bağdat'ın ilk fethedildiği tarihten itibaren 1831 yılına kadar Bağdat'ta 85 paşa, Beylerbeyi olarak görev yapmıştır. Ramazanoğlu Uzun Süleyman Paşa göreve ilk getirilen paşa olmuştu. Süleyman Paşa 12 yıl bu görevde kalmıştı. Ali Rıza Paşa ise Bağdat'ta görev yapan son isimdi. (27.9.1831) Bu dönemden sonra Bağdat'ta modern valiler görev yapacak, Tanzimat valileri arasında Müşir Mehmet Namık Paşa (1851 - 53), Ahmet Tevfik Paşa (1860 - 61), Reşid Paşa (1861), Takıyyeddin Paşa (1867 69) ve Midhad Paşa gibi ünlü paşalar da Bağdat'ta valilik yapacaktı.
DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Boeing 7E7 Avrupa'da
 En büyük yat yarışı bu yıl rekora koşuyor
 Bugün Sinop sonra Samsun
 Alaçatı yine şenlendi
 Büyük Ortadoğu'nun küçük kopyası LÜBNAN
 NY'ın yeni Soho'su "Meatpacking"
 İstanbul'da Turist Olmak
 Güneş sirki 20. yılını kutluyor
 Süleyman Askeri Bey
 Seyahat Edebiyatı
 Belçika Mektubu
 Boeing yarışı bırakmıyor
 Büyük yarış için geri sayım başladı
 Adım adım Karadeniz
 Güney Afrika'nın gizemli şehirleri
 Dünyanın en iyi tasarım otelleri
 Amerikan usulü barış
 Bu bina adeta biletsiz bir müze
 Uzaya sivil yolculuk
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
GÜNTAY ŞİMŞEK
Hangi havayoluyla nereye uçmalı?
En sık...
TURGAY NOYAN
Denizcilere müjdeler ve açık teşekkürler
Vallahi bu...
STELYO BERBERAKİS
Picasso ve Andros
Ünlü ressam Picasso'nun Antik Yunan...
REFİK DURBAŞ
Tespih çekmenin adabı
Türk erkeğinin parmaklarının süsü...
Şehirde saklı bahçe
Şehirde saklı bahçe
Doğayı biraz daha yakından tanımak ve huzurlu bir gün geçirmek...
Doğru beslenme kanseri önlüyor
Doğru beslenme kanseri önlüyor
Beslenme alışkanlığında bazı noktalara dikkat edilerek kansere...
Yeni Marilyn Monroe, Scarlett
"Bir Konuşabilse" ve "İnci Küpeli Kız" filmlerinin genç yıldızı...
Herkes kendi ışığını keşfetmeli
Modacı kimliğiyle dünya standartlarını zorlayan Bahar Korçan,...
Manisa'da Atlantis buluşması
On bin yıl önce büyük bir depremle yıkılan Atlantis uygarlığı Manisa'nın Spil...
Cazın duyarlı ustası
Cazın yaşayan en büyük ustalarından olan Charlie Haden, İstanbul Uluslararası...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.