kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Büyük Ortadoğu'nun küçük kopyası LÜBNAN
Büyük Ortadoğu'nun küçük kopyası LÜBNAN
Mardinli bir kapıcı

Ortadoğu'nun küçük kopyası

İç savaşın izleri hala silinmedi ama şimdi Lübnan'da hoşgörü hakim

Lübnanlılar eğlencenin tadını çıkarıyor. Kulüpleri tercih eden Müslümanlar, Hıristiyan Mahallesi'ne; Akdeniz'e dalmak isteyen Hıristiyanlar ise Müslüman plajlarına akın ediyor.


***

Büyük Ortadoğu'nun küçük kopyası LÜBNAN

Lübnan'da Müslümanlar Hıristiyan mahallesine, Hıristiyanlar Müslüman mahallesi plajına gidiyor
Ben Ortodoks Hıristiyanım, kız arkadaşım Sünni Müslüman... Lübnan'da yeni neslin zihniyeti çok farklı. Ailelerimizin ödediği bedeller, bizlere iki dinin halkının birbirine aynı ölçüde muhtaç olduğunu öğretti." Bu sözler 28 yaşındaki Lübnanlı Joseph Daniel'a ait... Büyük Ortadoğu Projesi, akademik düzeyden ileri geçemezken, 14 farklı mezhep ve 3 farklı etnik kökenden oluşan Lübnan halkı, yıllarca süren iç savaş ve Sabra Şatilla katliamının ardından, hoşgörüyü öğrenmiş. Hıristiyan Mahallesi-Müslüman mahallesi ayrımı bugün sadece isimde kalmış.

Bütün grupların kendilerine ait ibadethaneleri, okulları ve vakıfları garanti altına alınmış. Lübnan, 1975-1992 yılları arasında yaşanan kanlı iç savaş bir daha tekrarlanmasın diye, siyasi makamları 1932 yılı nüfus sayımına göre mezhepler arasında paylaştırmış. Buna göre Cumhurbaşkanının Maruni Hıristiyan, Meclis Başkanının Şii Müslüman, Başbakanın Sünni Müslüman, Genelkurmay Başkanının ise Hıristiyan olması kararlaştırılmış.

SABRA VE ŞATİLLA'NIN TANIKLARI
Lübnan 1970'li yıllardan önce olduğu gibi yeniden "Ortadoğu'nun Paris'i" olmaya hazırlanırken, Filistinliler, Lübnan'daki 12 mülteci kampında insanlık dışı koşullarda hayatta kalmaya çalışıyor. İsrail'in Lübnan'daki Hıristiyan nüfusla birleşerek gerçekleştirdiği katliamın meydana geldiği Sabra Şatilla mülteci kampı, bugün hala çok sayıda Filistinli'ye ev sahipliği yapıyor. Eylül 1982 tarihindeki katliamı bizzat yaşayanlardan dinlemek için başkent Beyrut'tan yaklaşık 20 km. uzaklıkta bulunan Sabra-Şattila'ya gidiyorum. Elektrik direklerine asılmış Hizbullah militanlarının resimleri, kampa yaklaştığımın ispatı...

Bekçi Adnan Mukdad, tek bir mezar taşının dahi bulunmadığı bu düz alanın tam 2500 kişinin üst üste gömüldüğü meşhur toplu mezar olduğunu söyledi. Kendi ailesinin de gömülü bulunduğu bu toprak alanda, acılarını dindirmek için bekçilik yaptığını da... Adnan katliam gerçekleştiğinde 33 yaşındaymış: "Bize ulaşan bilgiler, İsraillilerin sadece silahlı militanları öldüreceği yönündeydi. Biz de bu sözlere inandık, ailenin erkekleri olarak Bialbak'a kaçtık. Kampa ancak bir hafta sonra dönebildim. Herkesi katletmişlerdi." Sabra Şatilla sokaklarını Abu Samir ile dolaşıyorum. Toprak yollardan kanalizasyon suları akıyor, çocuklar çöplerle oynuyor. Bütün evler, Sabra Şatilla'ya, sanki bir hafta önce silahlı saldırı yapılmış izlenimi veriyor. Samir, 1967 savaşı sonrası İsrail'den tek başına Lübnan'a gelmiş. Beş yaşındaki oğlu, bir çatışma sırasında çıkan kargaşada ezilerek ölmüş. Bu olayın ardından Samir de silaha sarılmış. Hizbullah mahallesindeki evlerin hepsinin duvarlar kurşun izleri, pencereleri Şeyh Yasin'in posterleri, damlarında ise Hizbullah bayrakları ile kaplı. Hizbullah, Lübnan devletinde yasal bir parti. Lübnan halkı Müslüman veya Hıristiyan olsun Hizbullah'tan rahatsızlık duymuyor.

İronik bir şekilde, Hizbullah için Lübnan'daki en büyük kabus, yine aynı amaçla kurulmuş ve yine Şii kökenli bir parti olan Emel Hareketi. Lübnan'daki en büyük Şii sokağının hemen girişinde Emel Hareketi'nin kurucusu Musa Sadr'ın dev bir panosu asılı. 1979 yılında kaçırılan Sadr'ın nerede olduğu belli değil. Şiiler her yıl Sadr adına törenler düzenliyor. Hizbullah Mahallesi'nden çıkıp, Solider Meydanı'na varınca başka bir dünyaya giriliyor. Tarihi binalarından dünya mutfağından çeşitler sunan kafelerine, büyük alışveriş merkezlerinden barlarına kadar Paris'i andırıyor Solider Meydanı. Solider'i Paris'ten ayıran belki de en büyük fark, kadın erkek herkesin nargile içmesi...

Solider, iç savaşın sürdüğü sıralarda tam on yıl boyunca halka kapatılmış. Çünkü civarında hem Müslümanlar hem de Hıristiyanlar yaşıyor. Hatta, meydanın simgesi olan saat kulesi, zarar görmemesi için yerinden sökülerek güvenli bir yerde koruma altına alınmış. Bugün ise Solider, bir barış alanı. Hatta sokakta tanıştığım Ermeni genci Vardanyan'a, anavatanının soykırım iddiasını sorduğumda, "Her ne yaşandıysa 1918'de kaldı. Bugün 2004. İleriye bakmak lazım" dedi. Lübnanlı bir grup ile Solider meydanında nargile içerken, ısmarladığımız yemeğin "Arap usulü" en az 2 saat sonra gelmesinden korkuyordum. Bu düşüncemi yüksek sesle dile getirince arkadaşım Nabil İsmail, "Osmanlı bize sadece nargileyi, tavlayı ve şiş kebabı öğretti. Bizi tembel yapan sizsiniz" dedi. Bu sözlerinin hemen üzerine yemeğin masaya konmasıyla da gülerek, "Ama Lübnan her bakımdan farklıdır" diye ekledi.

Zeynep Tuğrul / BEYRUT

DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Boeing 7E7 Avrupa'da
 En büyük yat yarışı bu yıl rekora koşuyor
 Bugün Sinop sonra Samsun
 Alaçatı yine şenlendi
 NY'ın yeni Soho'su "Meatpacking"
 İstanbul'da Turist Olmak
 Güneş sirki 20. yılını kutluyor
 Bağdat huzur arıyor
 Süleyman Askeri Bey
 Seyahat Edebiyatı
 Belçika Mektubu
 Boeing yarışı bırakmıyor
 Büyük yarış için geri sayım başladı
 Adım adım Karadeniz
 Güney Afrika'nın gizemli şehirleri
 Dünyanın en iyi tasarım otelleri
 Amerikan usulü barış
 Bu bina adeta biletsiz bir müze
 Uzaya sivil yolculuk
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
GÜNTAY ŞİMŞEK
Hangi havayoluyla nereye uçmalı?
En sık...
TURGAY NOYAN
Denizcilere müjdeler ve açık teşekkürler
Vallahi bu...
STELYO BERBERAKİS
Picasso ve Andros
Ünlü ressam Picasso'nun Antik Yunan...
REFİK DURBAŞ
Tespih çekmenin adabı
Türk erkeğinin parmaklarının süsü...
Şehirde saklı bahçe
Şehirde saklı bahçe
Doğayı biraz daha yakından tanımak ve huzurlu bir gün geçirmek...
Doğru beslenme kanseri önlüyor
Doğru beslenme kanseri önlüyor
Beslenme alışkanlığında bazı noktalara dikkat edilerek kansere...
Yeni Marilyn Monroe, Scarlett
"Bir Konuşabilse" ve "İnci Küpeli Kız" filmlerinin genç yıldızı...
Herkes kendi ışığını keşfetmeli
Modacı kimliğiyle dünya standartlarını zorlayan Bahar Korçan,...
Manisa'da Atlantis buluşması
On bin yıl önce büyük bir depremle yıkılan Atlantis uygarlığı Manisa'nın Spil...
Cazın duyarlı ustası
Cazın yaşayan en büyük ustalarından olan Charlie Haden, İstanbul Uluslararası...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.