kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Genelkurmay' dan Zana eleştirisi
Başbuğ'dan Zana sitemi

Tereddütten yararlanıyor
Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ eski DEP'lilerin PKK'ya ateşkes çağrısına tepkisiz kalınmasını eleştirdi. DEP'lilerin bürokrasideki tereddütten yararlandığını söyledi.


***

Genelkurmay' dan Zana eleştirisi

Genelkurmay İkinci Başkanı Zana ve arkadaşlarını eleştirdi. Rahatlıklarını "bürokrasideki tereddüte" bağladı Orgeneral İlker Başbuğ, askerin terör örgütü olduğu müddetçe Kuzey Irak'tan ayrılmayacağını vurguladı.

Genelkurmay Başkanlığı'nın geleneksel olarak düzenlediği bilgilendirme toplantısında yargılanmaları süren eski DEP milletvekillerinin tahliyeleri sonrası yaptığı açıklamalar, Irak ve bölgedeki gelişmeler başlıkları öne çıktı. Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, eski DEP milletvekillerinin tahliye olduktan sonraki faaliyetlerini "Bürokrasideki tereddütlerden yararlanıyorlar. Bu konulara ilişkin hukuki mevzuatın, idare tarafından uygulanmasında bazı eksiklikler olduğunu düşünüyoruz" sözleriyle özetledi. Genelkurmay Karargahı'nda 14:30'da başlayan ve 16:00'da biten basın bilgilendirme toplantısında Orgeneral İlker Başbuğ özetle şu konulara dikkat çekti:

Eski DEP milletvekilleri
Bürokrasideki tereddütlerden yararlanıyorlar. Türk Ceza Kanunu'nun 31. maddesini incelerseniz bu tereddütlerle ne demek istediğimizi anlarsınız. Mahkemeleri henüz tamamlanmamış olan eski DEP milletvekilleri tahliye olur olmaz bir parti başkanıyla birlikte siyasi amaçlı gezi düzenlemişler, mitinglerde resmi dil dışında konuşmuşlar, hatta bu konuşmalarının birinde bölücü terör örgütünün eylemlerini altı ay daha durdurmalarını önerebilmişler, bir anlamda bürokrasideki tereddütlerden yararlanmışlardır. Bu konulara ilişkin hukuki mevzuatın, idare tarafından uygulanmasında bazı eksikliklerin olduğu düşünülmektedir.

Kerkük
Kerkük'teki demografik yapının değişmesi yönünde faaliyetler var. Bunu önlemek Irak'taki yeni hükümetin görevi. Irak'ın geleceğinde sorunlar istenmiyorsa, Kerkük'ün özel statüye bağlanmasının doğru olacağını düşünüyorum. Kerkük'ün petrolle bağlantısı açısından ekonomik önemi var. Burası tamamen bir gruba ait olursa, bölgede beklentisi karşılanmayan gruplar sıkıntıya girer. Biz Irak'ın toprak bütünlüğünü, siyasi bütünlüğünü istiyoruz. İkincisi Kerkük'te kan bağımız olan Türkmenler var. Üçüncüsü tarihsel iddialar var. Bunun dışında bir yapıya gidilmesi ciddi sıkıntılar yaratır. Kerkük'te yanlış kararlar verilmemeli.

Kuzey Irak:
TSK'nın terörle mücadelede eksiği yoktur. ABD'nin bugüne kadar terörist unsurlara karşı aktif ve görülebilir bir faaliyette bulunmadığı, beklentilerimizi karşılamadığı ortadadır. Beklentimiz K. Irak'ta terör örgütü unsurlarına karşı aktif ve caydırıcı tedbirlerin alınmasıdır. Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin Irak'ın kuzeyindeki varlığı, terör örgütünün varlığına endeksli. Terör örgütünün Kuzey Irak'taki varlığı ortadan kalkmadan buradaki askeri varlığın geri çekilmesi söz konusu değildir.

Operasyon sinyali
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde terör eylemlerinde artış vardır. Bunu kabul edilebilir düzeye indirebiliriz. Ancak terör eylemini sıfırlayamazsınız. BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı kararın 17. maddesinde Irak'tan komşu ülkelere terör eylemlerinin de önlenmesi öngörülüyor. Bu da koalisyon güçlerinin sorumluluğundadır. Türkiye'nin Kuzey Irak'taki varlığı terör olduğu sürece devam edecektir. Türkiye'nin güvenliği Türkiye'ye ait bir konudur.

Eski komutanlar
Türkiye Cumhuriyeti laik, demokratik, sosyal bur hukuk devletidir. 28 Şubat'ın bu çerçevede değerlendirilmesini uygun buluyorum. 28 Şubat süreci üzerinden politika yapılmamalı. Tatsız ve gereksiz sorunlar doğabilir. TSK'da bütün dönemlerde bütün kararlar emir komuta zinciri içinde alınır.TSK'da değerli hizmetler verip emekli olan komutanlara hem geçmişe hem de geleceğe yönelik önemli sorumluluklar düşüyor.

TCK'NIN 31. MADDESİ
Orgeneral İlker Başbuğ'un eski DEP Milletvekil-leri ile ilgili atıfta bulunduğu TCK'nın 31'inci maddesinde, 5 seneden fazla ağır hapis alanların ömür boyu, 3-5 sene arasında ağır hapis cezası alanların da mahkemenin belirlediği süre kadar kamu haklarından yasaklı olmasını düzenleniyor. Bu hüküm çerçevesinde Leyla Zana ve arkadaşlarının kamu haklarından yararlanmasının ve siyaset yapmalarının mümkün olmadığı vurgulanıyor.

ANKARA

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 DEP kararı çarşambaya
 'İmam hatip krizini zamana bıraktım'
 Erdoğan: Değişimi hazmedemiyorlar
 Muhalifler Baykal'ı Menderes'e benzetti
 Sezer ve Gül Romanya'ya gitti
 'Eğitim-Sen tabela sendikası değil'
 Aydar hakkında gıyabi tutuklama
YAVUZ DONAT
Siyasette kim nerede?
Geçen cumartesi yapılan CHP...
Sıra şimdi de Banu ile Hidayet'te
Mehmet Okur 50 milyon dolarlık Utah Jazz anlaşmasının ardından nikâh...
Annem tıbbi ve etik yanlışlara kurban gitti
İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi doktorlarından...
Tüketim çılgınlığı kıyameti çağırıyor
Tüketim çılgınlığı kıyameti çağırıyor
Worldwatch Enstitüsü'nün araştırmalarını içeren ve TEMA Vakfı...
'Yarından sonra' dünya nasıl bir yer olacak?
'Yarından sonra' dünya nasıl bir yer olacak?
İklim değişikliği, sigorta sektörüne 10 yıl sonra 150 milyar dolarlık...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.