kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye'nin gastrit haritası çıkarılıyor

Gastrit, ülser ve mide kanserine yol açan ve Dünya Sağlık Örgütü'nce bir numaralı kanserojen kabul edilen 'helicobacter pylori' adlı bakterinin Türkiye'deki yaygınlığı mercek altına alındı. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 40'a yakın uzman, 55 ilde toplam 10 bin kişiye test uyguladı...

Gastrit, ülser ve mide kanserine yol açan ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından bir numaralı kanserojen olarak kabul edilen "helicobacter pylori (hp)" adlı bakterinin Türkiye'deki yaygınlığının araştırılması için Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'ndan 40'a yakın uzman büyük bir araştırmaya imzasını atıyor. 55 ilde toplam 2 bin 500 hanede 10 bin kişiye tek tek test yapan ekip, henüz değerlendirilme aşamasında olan sonuçları eylül ayında açıklayacak. Bu araştırma ile Türkiye'nin ülser, gastrit ve mide kanseri riski belirlenecek.

NEFES TESTİ YAPILIYOR
Projede, hekim, hemşire ve anket konusunda uzmanlaşmış sağlıkçılar görev yapıyor. Ankara'dan Manisa'ya, Diyarbakır'dan İstanbul'a, Türkiye'nin pek çok bölgesinden onlarca ilde saha çalışması yapan uzmanlar, endoskopi gibi zahmetli bir işlemle değil, 'C13 üre nefes testi' adlı basit bir yöntemi uygulayarak mikrobu nefeste tespit ediyor. Araştırmanın sponsorluğunu İlsan Hexal firması yürütüyor. 300 bin dolara mal olan projenin yürütücülerinden Marmara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şanda Çalı, araştırma sahasının Devlet İstatistik Enstitüsü'nden (DİE) alınan verilerle belirlendiğini söyleyerek "Elde ettiğimiz tüm verileri derleyip, istatistik analizlerini yapıyoruz. Bu araştırmayla helicobakter pylori'nin Türkiye'deki yaygınlığıyla ilgili çok değerli bilimsel veriler elde edilecek" diyor.

ÜLSER YOK EDİLECEK
İlsan Hexal Pazarlama ve Satış Koordinatörü Uzm. Dr. Erkin Pekmezci ise, bu çalışmanın daha önce mide rahatsızlığı şikâyetiyle doktora gitmeyen sağlıklı kesimde yapılan ilk araştırma olduğuna dikkat çekerek, "Saha çalışmaları 2003 yılının eylül ayında başlamıştı. Çok geniş çaplı bir proje olduğu için kesin sonuçların açıklanması önümüzdeki eylülü bulacak. Sonuçlar test yapılan kişilere de gönderilecek. Bunlar arasında mide yanması gibi şikâyetleri olanlar, doktora kanalize edilecek ve ekstra bir teste gerek kalmadan tedaviye geçilecek. Ülser ve gastiritin yok edilebilmesi, bu bakterinin ortadan kaldırılmasına bağlı. Bu nedenle, bu araştırma çok önemli" diyor.

KANSER RİSKİ AZALACAK
Projenin danışmanlığını yapan Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kalaycı, "Hp'nin neden olduğu gastrit ve ülser, bugün dünyada en yaygın görülen hastalıklardan. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 60'ı bu bakteri nedeniyle özellikle gastrit rahatsızlığından şikâyetçi. Hp, aynı zamanda onikiparmak bağırsağı ülserlerinin yüzde 95'i, mide ülserinin ise 85'ine neden oluyor. Bakterinin mide kanserine de yol açması, yapılacak araştırmanın önemini ortaya koyuyor. Kanserin önüne geçmeyi hedefliyoruz. Bu bakteriyi taşıyan birinin mide kanserine yakalanma riski, altı kat artıyor" diyor.

YİYECEKLE BULAŞIYOR

Prof. Dr. Kalaycı, helicobakter pylori'nin bulaşma yolunun tam olarak bilinmediğini belirterek "Daha çok ağız yoluyla (yenilen gıdalar, içme suları) yayıldığını söyleyebiliriz. Sağlık koşullarının kötü olduğu durumlarda, sosyo-ekonomik düzeyi düşük ve gelişmekte olan ülkelerde enfeksiyonun görülme sıklığı artıyor. Ülkenin sosyo-ekonomik durumu düzeldikçe ve hijyen problemleri çözüldükçe, bu bakterinin görülme sıklığı da düşüyor. Örneğin; Türkiye'de on yıl önceye göre yüzde 10 oranında azalma var" diyor. Helicobakter pylori'ye karşı genel hijyen şartları dışında alınabilecek bir önlem olmadığını belirten Prof. Dr. Kalaycı, tedavinin antibiyotik ve mide ilaçlarıyla yapıldığını belirtiyor.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Türkler'e Özel Beslenme Rehberi
 Kocam Hepatit B Taşıyıcısı...
 "göz"e Giren Kanun Tartışma Yarattı
 Bunlar Cinsel İsteği Öldürüyor
 Faydalı Bilgiler
 Sonu Gelmeyen Çıbanlar Çıkıyor
 Türkiye'nin Gastrit Haritası Çıkarılıyor
 Guatr Testi Yaptırmadan Zayıflama Diyetine Girmeyin
 Faydalı Bilgiler
 Annemde "paget" Varmış
 Unutkanlık Normal Değil, Hafızanıza Sahip Çıkın
 Yaptığı Resimler Cam Kızı İyileştirecek
 Bal, Doğal Cilt Nemlendiriciniz
 Ayakkabı Alırken Topuğuna Dikkat!
Rock yıldızının ilk rolü kağıt toplayıcılığı oldu
Rock yıldızının ilk rolü kağıt toplayıcılığı oldu
Rock müziğin sevilen sesi Feridun Düzağaç, geçimini çöplerden kağıt...
Türk çizgi filmlerine hayat vermek istiyor
Türk çizgi filmlerine hayat vermek istiyor
Walt Disney'de yönetmen-storyboard olarak görev yapan ve 'Herkül',...
Rötarlı düğünde mutlu son!
Rötarlı düğünde mutlu son!
Hanımağa lakaplı Ankaralı işkadını Nadire İçkale'nin oğlu...
Erol Derviş gece turlarına hızlı başladı
Erol Derviş gece turlarına hızlı başladı
İki yıl önce Yasemin Kozanoğlu'yla yaşadığı olaylı aşk nedeniyle bir...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.