kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hacıbektaş'taki suyun şifa verdiğine inanılıyor
Hacıbektaş'taki suyun şifa verdiğine inanılıyor
İstanbul'un şifasına inanılan kiliseleri kiliseleri
Aleviler için önemli ziyaret yerleri

Hacıbektaş'taki suyun şifa verdiğine inanılıyor

Aleviler için Nevşehir'deki Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi'nin ayrı bir önemi var. Öyle ki, Anadolu'ya yolu düşen, bu türbeye uğramadan dönmüyor. Buradaki Arslanlı Çeşme'den akan suyun şifa verdiğine inanılıyor. Ziyaretçiler bidonlara doldurdukları suyu hastalarına götürerek, sağlıklarına kavuşması için dua ediyorlar.

Ülkemizin her köşesinde evliya ya da ulu kişi olarak kabul edilenlerin kabirleri veya türbeleri çeşitli nedenlerle ziyaret ediliyor. Yüzyıllar boyunca bir arada yaşayan çeşitli inanç gruplarının kaynaşması ve benzeşmesinin ötesinde, eski Türk inanışlarından da izler taşıyan bez, çaput ya da ip bağlama geleneği, bu gün de devam ediyor. Eski inanışlardaki, dağ, taş, su ve ağaç kültünü bugünkü inançlarıyla birleştirenler, kendilerince kutsal saydıkları mekânlarda şifa arıyorlar. Modern tıbba inansalar bile, iç huzuru bulmak için yatırlara ve türbelere gidip dua ediyorlar. Anadolu toprakları üzerinde yaşayan Aleviler'in eski Türk inanışlarını daha çok yaşattıkları bilinen bir gerçek. Aleviler'in yaşadığı bölgelerde evliya mezarları veya türbelerinin dışında, ulu dağlar, ulu ağaçlar, pınarlar ve koca kayalar da kutsal mekânlar sayılarak, ziyaret yerleri olarak kabul edilmiş. Dağ, taş, su ve ağaç kültünü kutsayan inanışta ya hayran bırakan güzellik ya da ürküten bilinmezlik ortaya çıkıyor.

HACIBEKTAŞ'TA DELİKLİ TAŞ
Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesi yılın her günü, özellikle Alevi ve Bektaşiler'in akınına uğruyor. Anadolu'ya yolu düşen her Alevi, mutlaka Hacıbektaş'a gidiyor. Alevi-Bektaşi öğretisinin "pir"i Hacı Bektaş-ı Veli'nin Türbesi'ni ziyaret edenler, Arslanlı Çeşme'den akan suyu içerek huzur buluyorlar. Kutsal sayılan mekânda büyük bir saygı ve teslimiyet içinde gezen ziyaretçiler daha sonra Çilehane diye anılan tepeye çıkıyorlar. Burada en tepede Hacı Bektaş-ı Veli'nin heykeli ve yamaçlarında da aynı öğretinin ve düşüncenin temsilcisi olan ozanların heykelleri bulunuyor. Merkezin üç kilometre doğusundaki Çilehane'de bulunan Delikli Taş'ın içinden geçenlerin "günahsız" olduğuna inanılıyor. Delikli Taş, inananların kendini test ettikleri bir yerdir. İnanışa göre; günahı olan Delikli Taş'tan geçemez. Delikli Taş'tan geçmek için zayıf veya şişman farkı gözetilmiyor. Her ziyaretçi burdan geçmeyi deniyor. Eğer geçemezse, günahından arınmak için mutlaka bir adak adamalı ve yoksullara dağıtmalıdır. Çilehane'nin biraz aşağısında da, Zemzem Çeşmesi diye bilinen taştan ve koçbaşı gibi bir kurnası bulunan çeşme bulunuyor. Hacıbektaş'a gelenler, şifa için bu çeşmenin suyunu yanlarında getirdikleri bidonlara doldurup, evlerine götürüyor.

ZARA'DA GÜL DEDE MEZARI
Sivas'ın Zara ilçesine bağlı Sancakkale Köyü sınırları içinde bulunan Gül Dede mezarı yıllardan beri yörenin en önemli ziyaret yerlerinden biridir. Yılanlı Dağı'nın doğusundaki Boruklar mezrasının mezarlığı içinde bulunan Gül Dede mezarı, etrafı taşla çevrilmiş toprak ve başucundaki bir mermerden ibarettir. Mezar, bulunduğu yere ulaşımın zorluğu nedeniyle, özellikle yaz aylarında çevresindeki Alevi köylerinden ve gurbetten gelenler tarafından ziyaret ediliyor. Ziyaretçiler adaklarını kesip dağıtıyorlar ve mezardan aldıkları toprağı, kutsallığına inanarak saklıyorlar. Ziyaretçilerin mezardan toprak alması nedeniyle zaman zaman oluşan çukurlar, yeniden dolduruluyor. Bölgede Baba Gül diye de anılan Gül Dede'nin sağlığında; baş ağrısından sırt ağrısına, diş ağrısından bel ağrısına ya da çocuğu olmayandan evlenemeyen kızlara kadar birçok derde şifa olduğu anlatılıyor. Bölgenin dağlık olması ve şehirle ulaşımının güç olması nedeniyle, sorunların çözümünde akla ilk gelen yer Gül Dede ocağı olmuş. Gül Dede Mezarı, bugün gelişen tıp ve teknoloji karşısında eski önemini yitirse de, hâlâ yöre insanları tarafından saygıyla ziyaret edilip, adaklar adanıyor.

AMASYA'NIN TÜRBELERİ
Amasya'da da birçok Alevi türbesi bulunuyor. Bu türbelerin en çok bilinenleri ve ziyaret edilenleri; Amasya Hamdullah Efendi Türbesi, Merzifon Piri Baba Türbesi ve Gümüşhacıköy ilçesi Sarayözü köyü Pir Ali Bircivan Türbesi ile Amasya merkez Yassıçal beldesindeki Ergonaş Baba Türbesi'dir. Diğer ziyaret yerlerinde olduğu gibi, bu türbeler de çeşitli amaçlarla ziyaret ediliyor.

Erhan DOĞAN / MERKEZ

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Rock yıldızının ilk rolü kağıt toplayıcılığı oldu
 Türk çizgi filmlerine hayat vermek istiyor
 Hayallerini kameraya çekecekler
 Rus güzeller Antalya'da yarıştı
 La Fontaine'in masalları minikleri tiyatrocu yaptı
 Kütük kulübe motifi
 Dünya halk dansları Bursa'da buluştu
 Emy, 'Akşamlar'la zirveye çıkıyor
 Madonna'nın mesajı: Egonuzdan kurtulun
 Tiyatro sahnesinde bir yıldız doğacak
 Şirin'in banyo keyfi
 Kokuların sihiri var
HAKAN & UTKU
Olimpiyat meşgalesi
Biz Türkler azimli, azimli olduğu...
AYŞE TÜTER
Otlu pilav
Pirince 4 çorba kaşığı tuz katın, üzerine 4...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.