kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türk çizgi filmlerine hayat vermek istiyor
Türk çizgi filmlerine hayat vermek istiyor
32 animasyon film birden...

Türk çizgi filmlerine hayat vermek istiyor

Walt Disney'de yönetmen-storyboard olarak görev yapan ve 'Herkül', 'Balto' gibi çizgi sinemaların yaratıcılarından Şahin Ersöz, şu sıralar önümüzdeki yıl vizyona girecek "Lilo ve Stitches' için çalışıyor. Ersöz'ün en büyük isteği Türk çizgilerine hayat vermek.

Ülkemizde çizgi dünyası çok ilerlememiş olsa da, içimizden biri onlarca çizgiye hayat veriyor. Şahin Ersöz, Türkiye'de Pamuk Kardeş adlı çocuk dergisinde başladığı çizerlik kariyerini Amerika'ya, dünyanın en büyük animasyon stüdyolarından birine taşıdı. Sayısız çizgi filme hayat veren Ersöz, yapımcılığını Disney'in üstlendiği ve önümüzdeki yıl vizyona girecek olan 'Lilo ve Stitches'in de yönetmen ve storyboard sanatçısı. Ersöz, ülkemizde de çok beğenilen 'Herkül'ün yaratıcılarından. Çizgi filmlerin yanında üç ve iki boyutlu animasyon, storyboard, karakter dizaynı da yapan Ersöz'ün yarattığı ilginç karakterler de var.

OKULDA BAŞLAMIŞ
Şahin Ersöz, başarılı kariyerine 1984 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi'nde mimarlık okurken, Pamuk Kardeş Dergisi'ne resimli roman yazar-çizeri olarak başlamış. "Daha sonra küçüklüğümden beri hayranı olduğum Ali Murat Erkorkmaz'in Stüdyosu'nu buldum ve orada animatör olarak işe başladım" diyen Ersöz, yurtdışına diğer bir Türk animatörü Tahsin Özgür sayesinde açıldığını söylüyor. "Türkiye'den sonra ilk çalıştığım ülke Almanya oldu. Berlin Duvarı'nın yıkıldığı sene Tahsin Özgür'le birlikte Berlin'deki 'Hahn Film Stüdyosu'- nda çalışıyorduk" diyen Şahin Ersöz, "Yurtdışındaki kariyerimin başlangıcını ve muhtemelen devamını, yakın arkadaşım, uluslararası müthiş yetenek Tahsin Özgür'e borçluyum" diye konuşuyor. Almanya'dan sonra Londra'da 'Richard Williams Stüdyosu'nda çalışan Ersöz, ardından Spielberg'in 'Amblimation' Stüdyosu'na geçmiş. "En büyük rol oynadığım film olan 'Balto'yu ve 'We're Back' filmlerini bu stüdyoyla yaptım" diyen Ersöz, Amblimation'in Amerika'ya taşınıp Dream Work adıyla yeniden kurulması sayesinde Hollywood'a transfer olmuş.

DISNEY MACERASI BAŞLIYOR
Londra'da başarılı çalışmalar yaptıktan sonra Amerika'ya taşınan yönetmen, Walt Disney'den gelen bir teklif üzerine 'Hercules' filminde çalışmaya başlamış. Hala Disney'de çalışan Ersöz, 2002 yılında yayınlanan orijinalinin çok popüler olması üzerine Disney'in üçüncü versiyonunu çekmeye karar verdiği 'Lilo and Stitches' projesinde çalışıyor. Şahin Ersöz, kendisinin çalışmalarını yakından tanıyan bir yönetmen-prodüktörün teklifi üzerine ekibe katıldığını belirtiyor.

İLK ÇALIŞMA TÜRKİYE'DE
Şahin Ersöz'ün ilk çizgi sinema deneyimi Türkiye'de olmuş. "Ali Murat Erkorkmaz Stüdyosu'nda (ArtNet) 'Woody and May' adlı proje benim ilk çalışmamdı. Ne yazık ki, bu proje hiçbir zaman tamamlanmadı" diyen Ersöz'ün piyasaya çıkan ilk filmi Almanya'da çalıştığı "Werner- Beinhart" olmuş. Şahin Ersöz bu film için "Benim en çok zevk alarak çalıştığım film" diyor. Yapımcılığını Disney'in üstlendiği, tüm dünyada çocuklar kadar büyükleri de sinema salonlarına çeken Herkül, Şahin Ersöz'ün 'gişesi en başarılı' filmi olmuş.

Elif KARADENİZLİ / MERKEZ

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Rock yıldızının ilk rolü kağıt toplayıcılığı oldu
 Hayallerini kameraya çekecekler
 Rus güzeller Antalya'da yarıştı
 La Fontaine'in masalları minikleri tiyatrocu yaptı
 Kütük kulübe motifi
 Hacıbektaş'taki suyun şifa verdiğine inanılıyor
 Dünya halk dansları Bursa'da buluştu
 Emy, 'Akşamlar'la zirveye çıkıyor
 Madonna'nın mesajı: Egonuzdan kurtulun
 Tiyatro sahnesinde bir yıldız doğacak
 Şirin'in banyo keyfi
 Kokuların sihiri var
HAKAN & UTKU
Olimpiyat meşgalesi
Biz Türkler azimli, azimli olduğu...
AYŞE TÜTER
Otlu pilav
Pirince 4 çorba kaşığı tuz katın, üzerine 4...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.