kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tüketim çılgınlığı kıyameti çağırıyor
Tüketim çılgınlığı kıyameti çağırıyor

Worldwatch Enstitüsü'nün araştırmalarını içeren ve TEMA Vakfı tarafından yayınlanan 'Dünya'nın Durumu' raporu, aşırı tüketimin 'dünyayı tükettiğini' vurguluyor.

İnsanoğlunun ruhundaki din, aile ve toplum ve sosyalleşme duyguları, yeni dünya insanında yerini 'sahip olma ve tüketme' dürtülerine bırakıyor. Tüketim, milyarlarca insanda yeni bir bağımsızlık duygusu yaratıyor. 11 Eylül saldırılarının ardından Amerika Başkanı George W. Bush'un halka hitaben yaptığı konuşmada "Alışveriş merkezlerine gidip bir şeyler satın almanın bir vatandaşlık görevi olduğunu" vurgulaması bile tüketim olgusunun ne denli bir güç olduğuna işaret etmeye yetiyor. Ancak ne yazık ki araştırmalara göre, kişisel mutluluğun temeli olarak görülen para bile, yılda 13 bin dolar kazanca ulaşıncaya kadar iş görüyor. Daha yüksek gelir elde edenler, daha çok mutlu olamıyor. Yani tüketimin olmazsa olmazı 'para' ile saadet olmuyor.

GELECEK DE TÜKETİMİN ESİRİ
Çevre, sosyal ve ekonomik konular üzerine kapsamlı çalışmaları bulunan Worldwatch Enstitüsü'nün ödüllü ekibi tarafından araştırmaları gerçekleştirilen ve Türkiye'de TEMA Vakfı tarafından yayınlanan "Dünyanın Durumu 2004" raporu, tam da bu yaraya parmak basıyor. "Tüketim" olgusunun masaya yatırıldığı araştırma sonuçları çarpıcı: Tüketim arzusu, zengin, yoksul demiyor, yaşam kalitesini 'erozyona' uğratıyor... TEMA Vakfı tarafından Türkçe'ye kazandırılan araştırma kitabı, toplam 37 ülkede yayınlandı. Kitapta, hepimizin, her gün yalnızca kendi toplumumuzu değil tüm dünyayı ve geleceği de etkileyecek önemli kararlar aldığımıza dikkat çekiliyor ve gereğinden fazla; ya da hatalı tüketimin hem sağlığımızı hem de doğal çevreyi 'ateşe' attığını gözler önüne seriyor. Ancak manzara o kadar da ümitsiz değil. Kitapta, gıda, su, enerji, tüketim politikaları ve iyi bir yaşamın yeniden tanımı yapılıyor, 'daha az tüketen bir toplum' yaratmanın mümkün olup olmadığı sorgulanıyor ve ardından bunun için gerekli koşullar sıralanıyor.

MAKYAJA 18 MİLYAR DOLAR
En çarpıcı sonuçlardan biri ise bazı temel ihtiyaçları karşılamak için gerekli olan para ile lüks malzemelere ödenen rakamların karşılaştırıldığı tablo. Buna göre, kadınlar yılda 18 milyar doları makyaj malzemelerine verirken, her kadına üreme sağlığı hizmeti sağlayan sektörler için sadece 12 milyar dolar gerekiyor. Parfüme 15 milyar dolar harcanıyor ama evrensel okuryazarlığın sağlanması için sadece üçte biri, yani 5 milyar dolar gerekiyor.

REFAH DÜZEYİ ARTIYOR
Yapılan araştırmaya göre tüm dünyadaki tüketicilerin nüfusu 1.7 milyarı buluyor. Bu da ortalama olarak dünya nüfusunun dörtte birine karşılık geliyor. Tüketiciler, televizyon, telefon ve internet kullanıcıları ile bu ürünlerin yaydığı kültür ve idealler noktasında birleşiyor. İlginç olanı ise tüketici sınıfın yarısının, gelişmekte olan ülkelerde yaşayan insanlardan oluşması. 45 yıl önce özel ihtiyaçlar için yapılan harcamalar, günümüzde 4 kat artmış durumda. Evler düzeyinde mal ve hizmetler için harcanan miktar 1960'larda 4.8 trilyon dolar iken 2000 yılında bu rakam 20 trilyonu bulmuş. Uzmanlar, rakamların katlanmasının en önemli nedenin dünyanın birçok yerinde refahın artması olduğunu belirtiyor. 20. yüzyıldaki tüketim patlamasının altında yatan asıl sebep ise refahın artmasıyla paralel gelişen üretimdeki verimlilik. Çünkü modern endüstri işçisi, çok değil, iki yüzyıl önce meslektaşlarının 4 yılda ürettiği malı, bugün bir haftada raflara taşıyabiliyor.

Özlem YURTCU

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'Yarından sonra' dünya nasıl bir yer olacak?
 Esra Erdoğan'a kına gecesi
 Polislerin elinden zanlıyı kaçırdılar
 220 metre derinde yaşam mücadelesi
 İstanbul'da tek tanrılı din temsilcileri toplantısı
 Eylemcinin gözüne gaz sıkan yandı
 Diyanet, kadın müftü yardımcısı çalıştıracak
 Kavgayı önlemek isteyen polis öldü
 Van'da rüşvetten 3 askere tutuklama
MEHMET TEZKAN
Esnaf da AB'ye uyum sağlamak zorunda..
Sadece yasaları...
EMRE AKÖZ
'Kötü bir şey yapmadım... Ülkeme Avrupa şampiyonluğunu...
MUHARREM SARIKAYA
Eski DEP'liler ve Dülger'e gönderme
Genelkurmay İkinci...
2004 Bush 2008 Hillary
Bu seçimi Başkan Bush'un, sonraki seçimi ise Hillary Clinton'ın...
Bulgar Başkonsolosluğu'nda şüpheli ölüm
Bulgar müsteşar, evinde ölü bulundu. Cesedi apar topar ülkesine...
Karışmak yok
Karışmak yok
Önce Haluk Ulusoy'u, ardından Levent Bıçakçı'yı desteklediği iddia...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.