kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Olimpiyat nine şimdi Atina yollarına düştü
Olimpiyat nine şimdi Atina yollarına düştü
Moskova'yı protesto etmiş
Tüm efsaneleri seyretti

Olimpiyat nine

Tam 94 yaşındaki Mefaret Işık olimpiyat izlemede belki de dünya rekortmeni. 1936'dan beri bir tek Moskova'yı kaçırdı

Mefaret Işık'ın tutkusu 26 yaşındayken Berlin Olimpiyatları'nda başladı. Beden Terbiyesi Genel Müdürü eniştesi sayesinde 1936'da Hitler'in de izlediği oyunlara gitti.

SERVET DÖKTÜ
ABD'nin boykot ettiği 1980 Moskova Olimpiyatları dışında hepsini izledi. Servetini ve 50 yılını neredeyse bu uğurda harcadı.

ATİNA'YA BİLET ALDI
İki kez evlenen ama çocuğu olmadığı için her olimpiyata yeğenlerinden birini de götüren Işık'ın bu yaştaki hedefi Atina.


***

Olimpiyat nine şimdi Atina yollarına düştü

Mefaret Işık, 1936 Berlin oyunlarından beri tüm olimpiyatları izledi. Bugün 94 yaşında olan Mefaret Hanım, şimdi Atina Olimpiyatları için bavulunu hazırlıyor.

Berlin'de 1936 Olimpiyatları'nda Hitler ve sevgilisi Eva Brown'la birlikte olimpiyat izledi. Jessie Owens ve Çoban Mehmet'i yarışırken seyretti. 94 yaşındaki. Mefaret Işık şimdi 16'ıncı olimpiyat macerasını yaşayacağı Atina'ya gitmeye hazırlanıyor.

Arabistan doğumlu
Mefaret Hanım, o zamanların Osmanlı toprağı olan ve babasının doktorluk yaptığı Suudi Arabistan'ın Taif kentinde 1910 yılında doğmuş. Daha sonra Türkiye'ye dönen Mefaret Hanım ve ailesi Heybeliada'ya yerleşmiş. Genç kızlığında dayısı ve dönemin Beden Terbiyesi Genel Müdürü olan Vildan Aşir Savaşır'ın sayesinde ilk izlediği olimpiyat olan 1936 Berlin Olimpiyatları'na gitmiş. Daha sonra iş hayatına atılan Mefaret Hanım, emeklilik vakti geldiğinde Amerika'ya yerleşmeye karar vermiş. Yarım asır sürecek ABD macerası bu noktada başlamış.

Para kazanınca başladı
Bu ülkede çok zengin bir iş kadınının sekreterliğini yaparken, Ankara'da ailesinden kalan bina satılınca Mefaret Hanım da, eline geçen bu yüksek parayla, olimpiyat serüvenini sürdürmeye karar vermiş. Mefaret Işık, 1948'den itibaren artık her dört yılda bir olimpiyatların yapıldığı şehirlere gider olmuş. "Hayatımın en güzel günleri olimpiyatlarda yaşadığım heyecandı" diyen Mefaret Işık, şunları söylüyor: "Ben İstanbul adalarında büyüdüm. Daha yürümeden yüzmeyi öğrenmişim. Sporun her dalında çok başarılıydım. Bu yaşıma rağmen halen yüzerim, bisiklete binerim ve uzun yürüyüşler yaparım. Herhalde bundan dolayı da olimpiyatları 1936 yılından beri hep yerinde takip ettim. En çok da yüzme, atletizm ve tenisi seyrederim. Ömrüm yettiği sürece de bütün olimpiyatları gidip yerinde izleyeceğim" Olimpiyatlarda onu en çok etkileyen olayın Jesse Owens'ın koşusu olduğunu ve o anı hiç unutamadığını söyleyen 'Olimpiyat nine', "O günü hiç aklımdan çıkaramıyorum. Çok heyecanlanmıştım. İnşallah bu sene de bir Türk, olimpiyatlarda öyle bir başarı elde eder ve ben de buna tanık olurum" diye konuşuyor.

Atina biletlerini aldı
İki kere evlenen Mefaret Işık çocuğu olmadığı için bu özlemini yeğenleri ile giderdiğini anlatıyor. Her yıl olimpiyatlara giderken yiğenlerinden birini de yanına alan Işık, bu seneki olimpiyatlar için de iki yeğeni, yeğenininin kocası ve kendisi için şimdiden biletlerini almış. Yeğeninin kocası Turgut Topçu, "4 sene önceki Sydney Olimpiyatlarına da beraber gitmiştik. Ancak o zaman eşimle benim yeni bebeğimiz olmuştu ve çok eğlenememiştik. Bu nedenle Mefaret Hanım bu sene yine bizleri yanına alıyor" diye anlatıyor olimpiyat macerasını. Mefaret Hanım'ın bir diğer yeğeni olan Ayşe Savaşır ise oğullarının Mefaret Işık'a eşlik edişlerini, "Bir oğlumu Melbourne'dekine; bir diğer oğlum Emre'yi ise Los Angeles'teki Olimpiyatlara götürmüştü" diye anlatıyor. Mefaret Hanım, bu seneki olimpiyatlar için biletleri almakla kalmayıp en büyük hayali olan Olimpiyat meşalesi koşusunu görmek için iki seneden beri kaldığı Darrüşşafaka Yakacık Bağışçılar Sitesi'nden doktor kontrolünde Dolmabahçe Sarayı'nın önüne kadar gelmiş. Burada meşaleyi bekleyen ve "Bu yaşımda Olimpiyat meşalesini taşımayı çok isterdim. 1936 yılından beri olimpiyatlara gidiyorum. Şimdi bu meşale Türkiye'de ve bundan dolayı çok gurur duyuyorum. Keşke taşıyabilseydim" diye konuşuyor.

ÖYKÜ YAZICIOĞLU

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 NATO'dan sonra nikâh zirvesi
 Okur'un en mutlu günü
 Boğaz'a nazır 5 yıldızlı üniversite
 Bir yıldız kaydı
 Dostluk konseri coşkusu
 'Kavgalara müzikle çözüm getireceğiz'
 'Bomba tekmelenmez'
 Bombacı 10 bomba gösterdi
 Diyanete vaize alınıyor
 Barolar Birliğine dava
 Cipini parçaladı sonra el arabasıyla taşıdı
 Öğretmen yasasına onay
 Havalimanı güvenliğine ek önlem
MEHMET TEZKAN
'Evet'çiler ileriyi gördü
Çok merak ediyorum..
Ankara operasyonu
New York'ta "Ankara Operasyonu" düzenlendi. Türk benzin...
Avusturya Cumhurbaşkanı öldü
Halkı, onu klasik müzikle uğurladı
Görev süresinin...
Yeni bir heyecan: 2-0
Yeni bir heyecan: 2-0
Siyah-beyazlı ekip, teknik direktörü Del Bosque yönetimindeki ilk...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.