kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Elçiler DEP'lileri uyardı
DEP'lilere hem plaket hem uyarı

Eski DEP milletvekileri Zana, Dicle, Doğan ve Saddak dün AB ülkeleri büyükelçilerine bir yemek verdi. Yemeğe, davetli olan Gül katılmadı.

Daha net olun
Dokuz büyükelçi ve 20 alt düzey temsilcinin katıldığı yemekte Zana'ya plaket verildi ve DEP'liler uyarıldı: "Teröre daha net karşı çıkın."


***

Elçiler DEP'lileri uyardı

Eski DEP'lilerin yemeğine 9 ülke büyükelçisi katıldı. Gül'ün katılmadığı davette Zana, "barış ve diyalogdan yanayız" dedi. AB elçileri ise "teröre karşı net olun" önerisinde bulundu.

Hapisten çıkan eski DEP milletvekilleri dün Avrupa Birliği (AB) üye ülkelerin büyükelçileri ile öğle yemeğinde bir araya geldi. Eski DEP milletvekili Leyla Zana, Güneydoğu'ya yaptıkları gezi sonrası bölge izlenimlerini büyükelçilere aktardı. Zana yaptığı konuşmada, Kürt sorunundan kaynaklanan acıların bir daha yaşanmaması için ellerinden gelen herşeyi yapmaya hazır olduklarını söyledi. AB büyükelçileri ise kendilerinden terörle ilgili tavırlarını "net bir şekilde ortaya koymalarını" istedi. AB Dönem Başkanı Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Sjoerd Gosses, "Zana ve arkadaşlarının terör ve şiddete ilişkin söylemlerinden tatmin olup olmadığı" sorusuna, "Ben tatmin oldum" yanıtını verdi.

9 BÜYÜKELÇİ KATILDI
Eski DEP milletvekilleri Orhan Doğan, Hatip Dicle ve Selim Sadak'ın Ankara'da Washington Restoranın bahçesinde verdiği yemek davetine toplam 30 diplomat katıldı. AB ülkesinden 9 büyükelçi davete katılırken, diğerlerinin düşük düzeyde hazır bulunması dikkat çekti. Davette AB Komisyonu Türkiye Temsilciliği, AB dönem başkanı Hollanda, İrlanda, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Estonya, Slovakya ve Slovenya büyükelçileri hazır bulundu.

MÜZAKERE TARİHİ ÇAĞRISI
Yemekte bir konuşma yapan Leyla Zana, AB'nin Aralık Zirvesi'nde Türkiye'ye müzakere tarihi vermesi gerektiğini vurguladı. Zana şöyle devam etti: "Hem Türkiye, hem de Türkler ve Kürtler için AB, yeni bir hayat tarzıdır. Bu yeni hayat tarzına ulaşmakta kuşkusuz bazı zorlanmalar olacaktır. Bu zorlanmalar, ancak Türk ve Kürt halklarının hassasiyetlerini ortak bir paydada buluşturarak aşılabilir. Bugün nasıl ki; bir İngiliz ya da Fransız için dünya sadece Londra ve Paris'ten ibaret değilse, bir Kürt ya da bir Türk için de dünya yalnızca Diyarbakır ve Ankara'dan ibaret değildir. Ne Türk'ü Kürtsüz, ne Kürt'ü Türksüz, ne de her iki halkı Avrupasız düşünebiliriz."

TERÖR UYARISI
Yemeğin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hollanda Büyükelçisi Sjoerd Gosses, Leyla Zana ve arkadaşlarının terör ve şiddete ilişkin söylemlerinden tatmin olup olmadığı sorusuna, "Ben tatmin oldum" yanıtı verdi. Gosses, AB'nin, terörün "yanlış çizgi" olduğuna dair tutumunu "çok açık ve net" biçimde ortaya koyduğunu kaydetti. Gosses basın mensuplarına bu yanıtı verirken, yemek sırasında kendisiyle birlikte İrlanda ve Avusturya büyükelçilerinin eski DEP milletvekillerine "terör ve terörizme ilişkin tavrınızı daha kesin ve net bir dille ortaya koymanızı bekliyoruz" uyarısında bulundukları da öğrenildi.

GÜL KATILMADI
Zana ve arkadaşları, öğle yemeği davetini Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e de gönderdiler. Bakan Gül, daveti "mazeret bildirmeden" reddetti. Dışişleri Bakanlığı'nı temsilen bir başka yetkili de yemeğe katılmadı. Bu arada, Hollanda Büyükelçisi Sjoerd Gosses de yemek öncesi Gül ve AKP Genel Başkan Yardımcıları'ndan Şaban Dişli'yi arayıp, yemeğin amacının "tamamen Türkiye-AB ilişkilerini konuşmak" olacağını ifade etti. Gosses'in yemekte Zana'ya bir plaket verdiği de öğrenildi.

Evran MESCİ (ANKARA)

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 CIA tartışması CHP'yi karıştırdı
 Türban krizi bitti
 Bumin'den laiklik uyarısı
 En güçlü aday BM temsilcisi Ümit Pamir
 Kamu İhale Kanunu sil baştan yapılacak
 Van Valisi Tan artık zırhlı araca biniyor
 Sezer'den 5 adaya veto
 Ürdün'e 7 saatlik sürpriz ziyaret
YAVUZ DONAT
Hasar tespiti.
Kahvaltı kültürü Van'da öylesine...
MUHARREM SARIKAYA
Her genel af, öğrencilerle geliyor
Öğrenci affı, 1980...
KAHRAMANLAR gibi karşılandılar
Yunanistan sabaha kadar kupa sarhoşluğu yaşadı. Şampanyalar...
Azrail denizde nöbette
Mudanya'da 18 yaşındaki Özlem denize düşen kardeşini kurtarmak için...
Meşaleyi, 'yeni enerji mucidi' taşıyacak
Meşaleyi, 'yeni enerji mucidi' taşıyacak
ABD Savunma ve Enerji bakanlıklarının ortak projesiyle dünyanın en...
Olimpiyat ateşi İstanbul'da
Olimpiyat ateşi İstanbul'da
Atina 2004 Olimpiyat Meşalesi Koşusu'nun İstanbul etabı bugün...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.