kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Seve seve' yediler
'Seve seve' yediler

Eski müze müdürü Alpay Pasinli ile şimdiki müdürün rüşvet aldıkları iddia edildi. Ayrıca dernek çalışanlarının kişisel faturalarını bile dernek kasasından ödedikleri ortaya çıktı. Kültür Bakanlığı müfettişleri, İstanbul Arkeoloji Müzesi çalışanları tarafından kurulan 'Arkeoloji Müzelerini Sevenler Derneği'nde yolsuzluk yapıldığını rapor etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu müfettişleri, İstanbul Arkeoloji Müzesi çalışanları tarafından kurulan Arkeoloji Müzelerini Sevenler Derneği'nde yolsuzluk yapıldığına ilişkin bir rapor yayınladı. Raporda yıllarca müzenin müdürlüğünü yapan ve daha sonra Kültür Bakanlığı'nda müsteşar olarak çalışırken emekliye ayrılan Alpay Pasinli ile müzenin şimdiki müdürü ve arkeologlarının rüşvet çarkının içinde olduğu idtdia edildi. Raporda adı geçen bu kişilerin dernek parasıyla otomobillerine benzin aldıkları, sigorta poliçelerini, cep; hatta ev telefonlarının faturalarını bile ödedikleri belirlendi. Müfettişler, bu kişiler hakkında dava açılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

ÇAY BAHÇESİ VE BÜFE AÇTILAR
Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu Başmüfettişleri Faruk Şahin ve Ekrem Diler tarafından Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu'nun oluru ile 21 Haziran 2004 tarihinde hazırlanan rapordan çarpıcı sonuçlar çıktı. Rapora göre, Arkeoloji Müzesi memurları tarafından 'Arkeoloji Müzelerini Sevenler Derneği' kuruldu. Dönemin müze müdürü Alpay Pasinli, halen İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü olan Halil Özek, Müdür Yardımcısı Sefer Arapoğlu ve görevli arkeologlar Fırat Düzgüner, Hüseyin Öcük, Veysel Donbaz ile eski Müze Müdür Yardımcısı Sabri Kızıltan, derneğe gelir getirmesi amacıyla müze bahçesinde çay bahçesi ile Topkapı Sarayı'nın birinci avlusunda büfe ve hediyelik eşya standları açtılar.

MÜZESEVER MÜSTEŞAR
Müfettişler yaptıkları araştırmada buralardan elde edilen gelirlerin kayıt altına alınmayarak, dernek yöneticilerinin kendi amaçları doğrultusunda kullandığını tespit etti. Raporda yer alan müfettişler şu saptamalara yer verdi: Anıtlar ve Müzeler Eski Genel Müdürü Alpay Pasinli, 1999 yılına kadar İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü ve Arkeoloji Müzelerini Sevenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı olarak çalıştı. Daha sonra Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürü olarak atandı. Raporda Pasinli'nin genel müdür olduktan sonra, derneğe baskı yaparak kendisine 1999 model Toyota Corolla marka bir otomobil aldırdığı belirtiliyor. Pasinli'nin 4 yıl kullandığı bu aracın, bakım ve benzin masraflarını derneğe ödettiği belirlendi. Pasinler, müze müdürlüğü görevi sırasında derneğe ait cep telefonunu da 4 yıl kullandığı ve tüm faturaları derneğe ödettiği ifade edilirken, Silivri'deki yazlığındaki ev telefonunun faturalarını da yine dernek kasasından ödediği ortaya çıktı. Raporda Pasinli'nin otomobilinin sigorta poliçelerini bile dernek parasıyla karşılandığı da yer aldı.

MÜZE TİCARETHANE OLDU
Raporda, Arkeoloji Müzesi Müdürü Halil Özek'in kendi şahsına ait cep telefonu faturalarını Müdür Yardımcısı Sefer Arapoğlu ise şahsına ait otomobilinin sigorta poliçelerini derneğe ödettiği belirtildi. Öte yandan raporda Alpay Pasinli, Halil Özek ve Sefer Arapoğlu'nun kendileri ve akrabalarının tüm mal varlıklarının dernek kaynaklarından elde etmiş olacaklarından; 3628 sayılı yasaya göre mal bildirimde bulunulması istendi. Müfettişler, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu'nun 18. maddesi gereğince İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na ihbarda bulunulması gerektiğini de vurguladı.

DERNEĞİN 80 MİLYAR LİRASI ÜZERLERİNDE GÖRÜNÜYOR
Derneğin 2001-2002 yılları arasında 16 milyar 500 milyon, 35 milyar 800 milyon, 19 milyar 253 milyon ve 7 milyar liralık parçalar halinde toplam 80 milyar liranın, doğrudan dernek yöneticileri üzerinde göründüğü tespit edildi. Dernek satışlarından elde edilen gelirlerin, müze yöneticilerinden yasal faiziyle tahsil edilmesi gerektiğini belirten baş müfettişler, halen görevde bulunan Özek ve Arapoğlu'nun hemen görevden alınmalarını ve bundan böyle idarecilik yaptırılmamasını istedi.

Abdurrahman ŞİMŞEK - HABER MERKEZİ

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Meşaleyi, 'yeni enerji mucidi' taşıyacak
 Olimpiyat ateşi İstanbul'da
 Gençlik oyununa Farsça kullanım kılavuzu!
 Kadınlar belediyeleri abluka altına aldı
 Diyanet personeli 3 okul yaptıracak
MEHMET TEZKAN
Baykal Ecevit CHP DSP oldu..
CHP kurultayı yapıldı..
EMRE AKÖZ
'Laptop' işkencesi
Diz üstü bilgisayarlarla ilgili...
Seçmene el kontrolü yapılmadı
Gizli Servis, Bush için İstanbul'da Bakan'a bile el kontrolü...
Cheney'in doktoru uyuşturucu bağımlısı
Amerika Başkanı George W. Bush'un yardımcısı Dick Cheney'in...
Bir başarı öyküsü
Bir başarı öyküsü
Şampiyonluğun arkasında Rehhagel yatıyor. Bir de yurtdışına giden...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.