kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tarihte "gel Kore'ye gir NATO'ya" süreci
Tarihte "gel Kore'ye gir NATO'ya" süreci


NATO, önce Türkiye'nin iki başvurusunu geri çevirdi. Türkiye Kore'ye asker gönderme kararından 5 gün sonra 3. başvurusunu yaptı ve NATO'ya girebildi
ABD öncülüğünde Batı Bloku ülkelerince oluşturulan NATO, 4 Nisan 1949'da kurulmuş ve Türkiye fazla beklemeden haziran ayında üyelik başvurusunda bulunmuştu. Ne var ki bu başvuru olumlu karşılanmayacak, Eylül 1950'de ikinci başvuru da onaylanmayacaktı. 21 Eylül 1951'de NATO, Türkiye'yi Yunanistan ile birlikte çağırmış ve gerekçe olarak Akdeniz güvenliğini göstermişti. NATO'nun bu kararında öncelikle Rusya'nın sert politikası kadar, Tükiye'nin Kore Savaşı'na katılması da büyük rol oynamıştı.

Türkiye, 25 Temmuz'da Güney Kore'nin yanında yer almak için Kore'ye asker gönderme kararı almış 5 gün sonra da NATO'ya giriş başvurusunda bulunmuştu. NATO'ya girmenin Kore'ye asker göndermekle daha kolaylaşacağı düşüncesi bazı çevrelerde sık sık telaffuz edilecekti. 721 şehit, 2147 yaralı, 234 esir ve 175 kayıp Birleşmiş Milletler gücünün en ağır zayiatı olmuş ve Türkiye NATO ve dünya barışı için büyük bir bedel ödemişti.

İKTİDAR VE MUHALEFET
20-24 Eylül 1951 tarihleri arasında Ottova'da toplanan Kuzey Atlantik Paktı Konseyi'ne dahil olan 12 devlet temsilcileri, Türkiye'nin üye olması için tavsiye eden kararı, ittifakla tasdik etmişlerdi. Ardından ilgili devletlerin parlamentoları tarafından karar tasdik edilecek ve Türkiye Atlantik Paktı üyesi olacaktı. Dönemin Başbakanı Adnan Menderes, Türkiye'nin üyeliğini büyük bir memnuniyetle karşıladığını belirtecek ve şu açıklamayı yapacaktı: "Bu müspet gelişme, hükümetimizin takip etmekte olduğu ve milli bir politika olarak umumi efkarımız ve kuvvetle desteklemektedir. Sonuca barışçı ve azimli siyasetin tabii bir neticesi olarak bakmak doğru olur." Muhalefetin görüşünü ise İsmet İnönü şöyle belirtiyordu: "Bundan sonra dünya sulhu bakımından vazifelerimiz de artmış bulunuyor. Eşit haklarla, milletimizin kendisine teveccüh edecek vazifeyi en iyi şekilde ifa edeceğine şüphe yoktur." Sovyet Rusya, Türkiye'nin NATO'ya girişini "ülkelerin çembere alınması" şeklinde yorumlamış ve bir protesto notası göndermişti. Notada şu iddialar yer almıştı: "NATO, savunma değil, saldırma amaçlı bir teşkilattır. Atlantik Okyanusu ile hiçbir bağlantısı olmayan Türkiye'nin Atlantik Bloku'na katılmaya daveti, emperyalist devletlerin Sovyet Rusya sınırlarına tecavüzkar amaçlarla askeri cephenin kurulması için Türk topraklarını kullanmak istemesinden başka bir anlama gelmez." 3 Kasım 1951 tarihini taşıyan Rusya'nın notasına Türkiye 12 Kasım'da cevap veriyordu: "Saldırganlık iddiası Türk politikasının dürüstlüğüne bir harekettir. Sovyet Rusya hükümeti, kendi durumunu ve tutumunu samimiyetle incelerse, Türkiye'nin kendi güvenliğini temin konusunda kaygıya düşecek gerçek sebeplerin bulunduğunu kabul edecektir. Türkiye'- nin milli savunmasını ve toprak bütünlüğünü tehdit eden isteklerle karşı karşıya bulunduğu unutulmamalıdır."

TÜRKİYE KORUMA ALTINDA

Türkiye'nin Kuzey Atlantik Paktı Müdafaa Teşkilatı'na katılmasına ilişkin karar 17 Şubat 1952 tarihinde resmen yürürlüğe giriyordu. Buna göre NATO Tükiye'nin güvenliğini garantileyen kararı açıklamıştı. 1- Taraflardan birinin Avrupa ve Kuzey Amerika'daki ülkesine, yahut Fransa'nın Cezayir vilayetlerine, Türkiye ülkesine, yahut Kuzey Atlantik Paktı ülkesine, ayrıca kuzeyde yer alan ve taraflardan her birinin hakkına tabi bulanan adalar. 2- Taraflardan herhangi birinin iş ve ülkelerde veya bölgeler üzerinde, yahut Avrupa'nın antlaşma yürürlüğe girdiği tarihte taraflardan herhangi birinin işgal kuvvetlerinin konaklamış olduğu diğer herhangi bir bölgesinde veya Akdeniz'de veya Kuzey Atlantik bölgesindeki kuvvetlerine, gemilerine veya uçaklarına yapılan bir silahlı tecavüz, 3- Taraflardan birine veya bir kaçına yapılmış bir silahlı tecavüz addedilip 5'inci maddenin tatbikini icab ettirecektir.

ULUSAL ESER TBMM
Türkiye'nin NATO'ya üyeliğini 18 Şubat oturumunda aldığı kararla onaylamıştı. 404 milletvekilinin kabul oyu kullandığı oturumda ana muhalefet partisi CHP "Bu eser ulusal politikanın sağladığı ulusal bir eserdir." Diyerek hükümeti kutlamıştı. CHP adına konuşan Faik Ahmet Barutçu da şu konuşmayı yapmıştı: "Bununla demokrasi prensipleri üzerine kurulu hürriyet ve meşru müdafaa safında hükümetler arasındaki yerini çoktan beri almış bulunan Türkiye'nin durumu yeni bir teyidini bulmuştur."
DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Boeing yarışı bırakmıyor
 Büyük yarış için geri sayım başladı
 Adım adım Karadeniz
 Güney Afrika'nın gizemli şehirleri
 Dünyanın en iyi tasarım otelleri
 Amerikan usulü barış
 Bu bina adeta biletsiz bir müze
 Uzaya sivil yolculuk
 Bodrum rehberi
 Barlar Sokağı'nda bar kalmadı eğlence Gümbet'e taşındı
 Erdek'te unutulmaz tatil fırsatı
 Türkler tatilde alışveriş seviyor
 THY'ye yerli simülatör
 Fly Service'ten hava taksi hizmeti başladı
 Kısa...kısa...kısa...
 Sahte mimarlardan kendinizi sakının
 Şimdi 'mavi' zamanı
 Usta kaptanlardan tavsiyeler
 Resort otellerin en iyileri
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
GÜNTAY ŞİMŞEK
THY tek uçağa takıldı
Türk Hava Yolları'nın (THY)...
TURGAY NOYAN
Sahil Güvenlik ve yatçılar
Geçtiğimiz hafta Volvo...
YASEMİN TAŞKIN
Kasksız Yola Çıkılmaz
Roma gibi kaotik bir şehirde...
FİKRET AYDEMİR
Brüksel'in Hyde Park'ı
Avrupa'nın orta yerinde bir insan...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Sanal Habercilik
Bush muhabirlerinin en kurmayı Knoller...
STELYO BERBERAKİS
Kaburga sohbeti
NATO Zirvesi'ni izleyen bir grup...
REFİK DURBAŞ
Honça'da bir akşam
Kelkit havzasında yaşayanların...
Her derde deva olan vitamin ve mineraller
Her derde deva olan vitamin ve mineraller
Vücudumuz için gerekli vitamin, mineral ve antioksidanları kapsüller...
Kanserden korunmak elimizde
Kanserden korunmak elimizde
Güçlü bir bağışıklık sisteminin yanı sıra kaliteli yaşam tarzı ve...
İkimizin kimyası çok uyuştu
Onlar 15 yıl önce Atina'da bir Rum balıkçısında tesadüfen tanıştılar.
Sinema dünyası 'Baba'sız kaldı
Geçtiğimiz cuma günü ölen "Baba" filmlerinin efsane oyuncusu Marlon Brando'nun...
Hacker'lık sanatının incelikleri
Pek çok kurumun ve kişinin başına bela olan hacker'ların çalışma yöntemleri...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.