kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
  » Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
5-1'den finale
Komşu final tatiline girdi

Yunan halkı, Euro 2004 finaline kadar işe gitmeyip kutlama yapacak

YUNANİSTAN Çekler'i gümüş golle eleyince Atina'da hayat durdu. Herkes sokakta, elinde bayrak, davullu zurnalı karnavalda eğleniyor. Yunan devlet radyoları bile "Finale kadar eğlenelim" çağrısı yaptı. Çağrıya uyan binlerce insan dün işe gitmedi.


***

5-1'den finale

1994 Dünya Kupası sonrası dibe vuran Yunan futbolunun talihini Rahhagel değiştirdi. Göreve 5-1'lik Finlandiya hezimetiyle başlayan Alman hoca 24 ayda süper takım yarattı 1994 Dünya Kupası sonrası dibe vuran Yunan futbolunun talihini Rehhagel değiştirdi. Göreve 5-1'lik Finlandiya hezimetiyle başlayan Alman hoca 24 ayda süper takım yarattı.

2002 Dünya Kupası elemelerinde istediği sonuçları alamamıştı Yunanistan. İngiltere ve Almanya'nın yaşadığı çekişmeyi seyretmekle kalmıştı komşunun çocukları. İşte bu dönemde Yunanistan Futbol Federasyonu, tarihi bir karara imza attı. Kariyerinde milli takım deneyimi olmayan ancak Bundesliga'da Werder Bremen ve Kaiserslautern gibi "sıradan" takımları şampiyon yaparak ünlenen Otto Rehhagel, Yunanistan Milli Takımı'nın başına geçti. Komşuda da "yerli hoca" diyenler vardı. Ama Yunanistan, 1994 Dünya Kupası'na katılmayı başaran takım, neredeyse dibe vurmuştu. Belki de onların aklına Türkiye'nin futbol çehresini değiştiren iki Alman, Jupp Derwall ve Sepp Piontek gelmişti. Kimbilir? Rehhagel'in ilk maçı gruptaki bir diğer iddiasız ekipti. Finlandiya, yeni Yunanistan'ı 5-1 yendiğinde, yerliseverler hemen harekete geçti. "3 forvet oynatılır mı" diye başlayan ve değişik uçlara giden eleştirilere rağmen Alman teknik adamın kellesi alınmadı.

İngilizler'i yeniyorlardı
Otto Rehhagel, "Bu takımın sorunu çok açık" diyordu Finlandiya maçı sonrasında, "Çalışmıyorlar, mücadele etmiyorlar." Belki de Yunanistan Milli Takımı'nın yıllardır sadece 2 büyük şampiyonaya (Euro 1980 ve 1994 Dünya Kupası) katılıp etki gösterememesinin nedeni buydu. Rehhagel'in başarması gereken bir başka şey de kulüp takımlarının gördüğü futbol terörü sosuyla yoğrulmuş ilgiyi Milli Takım'a çekebilmek. Belki de bunun ilk tohumları, "Rüyalar Tiyatrosu" Old Trafford'da atıldı. İngiltere, Beckham'ın mucizevi frikik golüyle beraberliği kurtarmış ve Yunan kamuoyu, bu hırslı Alman'ın kendilerini anladığını itiraf etmek zorunda kalmışlardı. Savunma oyuncusu Mihalis Kapsis'in, "Sırrımız çalışmak, çalışmak, çalışmak. Sahadaki 11 futbolcunun tek bir hedefi var. Saha içinde birbirlerine yardım etmek" sözleri Rehhagel'in getirdiği anlayışı çok net gösteriyor. Euro 2004 elemelerine 2 yenilgiyle başlayan Yunanistan'ın kalan maçlarının tümünü kazanması ve hatta İspanya'yı deplasmanda 1-0 yenerek liderliğe oturması, finallerdeki başarının sinyalini vermişti. İspanya'dan alınan 3 puan belki de Yunan halkına şu mesajı veriyordu: "Biz herkesi yenebiliriz. Yeter ki gelin bizi destekleyin." 1993 yılında FIFA sıralaması kavramı ortaya çıktığında Yunanistan bizim önümüzdeydi. Nitekim 1994 Dünya Kupası finallerine katılmışlardı. İşte oradan gol atamadan dönmeleri bir dönüm noktası oldu. Komşulardan doğuda olanı Fatih Terim'le start alan bir yükselişe geçmişti. Bu çıkışın zirve noktası 2002 Dünya Kupası oldu. Türkiye, dünya üçüncüsü olduğunda sıralamada 11 numaraya kadar yükselmiş ve 49. sıradaki Yunanistan'a yukarıdan bakıyor duruma gelmişti. Euro 2004 öncesinde Türkiye, Letonya faciasına rağmen dünyada 5 numaraya çıkmıştı. Yunanistan'ın yeri ise 32. likti. Yani finallere gidebilsek Yunanistan'ın yaptığını yapma şansımız çok fazlaydı ama kendimize inancımız o kadar fazla değildi. 2006 Dünya Kupası öncesinde milli takımına teknik direktör bulamayan Franz Beckenbauer, 8 yıl önce Bayern Münih'ten neredeyse sopayla kovaladığı Rehhagel'i gördükçe içini çekiyor mudur? Bu bilinmez ama bizler orada olamamanın hüznüyle içimizi çekiyoruz.
DİĞER SPOR HABERLERİ
 100 Yılın Direnişi
 Kurban marco mu?
 Carew 5 Temmuz'a
 Madalya ile döneceğiz!
 Çekler başı dik ayrılıyor
 Fener muradına erdi
 Rekora yolculuk
 En güzel kapışma
 Ulusoy'a kötü haber
 Denizli'ye milli onur
 Daum açık kapı bıraktı
 Dönüşte de eleme var
 Musa 3 yıl Trabzon'da
 Günün İçinden
 Komşu'da faiz düştü
 Serkan yılmıyor
 Meşale iddiası
 Kahraman Roma'dan
 Kürşat pazarlığı
 Conceiçao Hollanda'da
 Peki ya düşerse?
 Song'dan olumlu yanıt
 Tercümanın ayağı kırıldı
KAZIM KANAT
Bu Fener durdurulmalı...
Ziyaretime gelen Erdoğan...
CHP'de boykotlu kurultay
CHP'de boykotlu kurultay
CHP'nin 'gizli kurultayı' bugün toplanıyor. Muhalif kanat, Derviş'in...
Sezer'den polislere insan hakları uyarısı
Sezer'den polislere insan hakları uyarısı
Polis Akademisi'nden mezun olmaya hak kazanan 53'ü yabancı uyruklu...
Vali hedefti siviller öldü
Vali hedefti siviller öldü
Van'da dün sabah vali Hikmet Tan'a yönelik bombalı suikast...
DEP'liler saldırıyı kınadı
DEP'liler saldırıyı kınadı
Eski DEP Milletvekilleri, Van Valisi Hikmet Tan'a yönelik suikast...
Seks shoplardan çıkmıyor
Seks shoplardan çıkmıyor
Hollywood'un seksi yıldızı Halle Berry'nin hakkında...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.