kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tek bir biletle Avrupa'yı devr-i alem
Tek bir biletle Avrupa'yı devr-i alem

Her yıl milyonlarca genç sırtında çantasıyla bir trene atlayıp, Avrupa'yı dolaşıyor. Interrail, ucuz ve eğlenceli bir tatil geçirmek isteyenlerin tercihi
Paris'ten Barselona'ya, Roma'dan Amsterdam'a kadar tüm Avrupa'yı dolaşma imkanı, aslında size çok yakın. Hem de her sabah 8.30 da Sirkeci'den kalkan bir tren kadar... Gençlerin özellikle yaz aylarında büyük ilgi gösterdiği Interrail, tek bir tren biletiyle Avrupa'nın her köşesini dolaşabilmenizi sağlıyor. Macera ve eğlence dolu bir tatil geçirmek isteyenlerin üstelik çok da ucuza mal edebilecekleri bu gezi, hayallerinizi gerçeğe dönüştürüyor. Türk gençlerinin 1988'den beri kullandığı Interrail, lüks ve konfor arayanlar için pek uygun değil. Çünkü gezi boyunca çok da rahat olmayan vagonlarda uyumak zorunda kalacaksınız. Ama gözlerinizi Viyana'da kapatıp, sabah Venedik'te uyanmak da bu yolculuğun ayrı bir keyfi. Hiç görmediğiniz yerleri görmek, yeni insanlar tanımak ve hatta bunları bir ay boyunca geçerli bir biletle yapmak da cabası. Yine de Interrail seyahatine çıkmak istiyorsanız, bunu üniversiteyi bitirmeden gerçekleştirin. Yoksa, önünüze çıkacak zorluklar sizi yıldırabilir. Zaten 26 yaşını geçenler için bilet ücreti biraz daha pahalı (80 euro kadar). Tatiliniz boyunca iki türlü konaklama tercih edebilirsiniz. Birincisi fazladan para harcamak istemeyenler için trende kalma seçeneği. Trende kalarak hem konaklama ücreti vermemiş oluyorsunuz hem de gününüzü boşuna yolda harcamıyorsunuz. İkincisi ise öğrenci pansiyonları olarak da nitelendirebileceğimiz hosteller. Ucuz ve buna bağlı olarak pek rahat olmayan bir konaklama ikmanı sunan hostellerde, dünyanın her yerinden pek çok gençle tanışabilirsiniz. Avrupa'da birbirinden farklı pek çok çeşit hostel bulunuyor. Bazıları çok kalabalıkken bazıları daha boş, bazıları tertemizken bazıları dağınık olabiliyor. Odalar da iki kişilik, dört-altı kişilik veya koğuş düzeninde. Fiyatlar da gecelik 20 euro civarında. Gittiğinizde hostel aramakla zaman kaybetmek istemiyorsanız, önceden internetten hostelleri bulup, yer ayırtabilirsiniz. Bu geziden maksimum verimlilik almak istiyorsanız, iyi bir program yapmanızı tavsiye ederiz. Öncelikle nerelere gitmek istediğinize karar verin. Her ne kadar tek bir biletle onlarca şehri dolaşabilecek olsanız da, enerjiniz bir yerde bitecek. Bu kadar uzun bir süre boyunca trenlerde ve farklı farklı hostellerde kalmak bir noktada zor gelmeye başlayacak. Bu nedenle plan yaparken tüm yorucu metropolleri ardarda gezmeye kalkmayın. Eğlenceli olduğu kadar yorucu da geçecek olan bu tatilde, beraber gideceğiniz arkadaş seçimi de çok önemli. İyi tanıdığınız iki üç kişiyle çıkacağınız yolculukta, çabuk karar verip hareket etme imkanı bulabilirsiniz. Ayrıca böylece yabancı arkadaş edinme olasılığınız da artacaktır. Az kişiyle yola çıkmanın riski ise stresli ve yorgun zamanlarınızda birbirinizden bıkmak. Interrailcilerin vazgeçilmez eşyası ise haftalar boyunca kaplumbağa misali taşıdıkları sırt çantaları. Bu çanta daha rahat dolaşmaya imkan sağlarken, trenlerde yastık vazifesi de görüyor.

NE KADARA MAL OLUR?
Avrupa Interrail açısından 8 ayrı bölgeye ayrılmış. Interrail biletinizi alırken, biletin bu bölgelerden birinde, ikisinde, üçünde ya da tamamında geçerli olması konusunda tercih yapılıyor. Sadece bir bölgede geçerli olan Interrail bileti 16 günü kapsıyor ve 210 euro. İki bölgeyi kapsayan 22 günlük bilet 129, tüm bölgeleri kapsayan bir aylık bilet ise 399 euro. Sonuç olarak "Bir aylık gezi bana ne kadara mal olur?" diyorsanız, bu sizin rahatınıza ne kadar düşkün olduğunuza bağlı. Tüm gecelerinizi tren yolculuklarında geçirir ve sadece marketten alınan hazır gıdalarla beslenirseniz, 800 euro yetecektir. Hostel'de kalıp, yemeğinizi bu hostellerin mutfağında pişirirseniz, 1000-1200 euro harcayabilirsiniz. Interrail biletinizi Devlet Demir Yollarından veya Gençtur seyahat acentelerinden satın almak mümkün.

Ece Koçal

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Türkeş'in emaneti Asena
 Gay değilim aşkı gizli yaşamayı seviyorum
 Alman Ordusu'nda bir Türk binbaşı
 Avrupa'yı güzelleştiriyor
 Kazanamazsanız taksi şoförü derler
 Savaşan kadının öyküsü
 Şimdi tespih çok moda
 Haftanın Kitapları
 Tuvalet teftişi Doğu'da sürüyor
 Yunanistan'ın genç divası İstanbul'u coşturacak
 Şiddete karşı kırk bin euro'luk destek
 İznik çinili kolyeler takmışlardı
 Adalar'da şenlik var
 Önce defile, sonra doğum
 'Gaultier' marka ekmek
 Otomobiliniz sizi hemen ele veriyor
 Dünya devleriyle aynı sahnedeler
 Bu motosikletler hiç devrilmiyor
 Dans sevişmeye benzer'
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
Bu fiyatları görmeden tatil planı yapmayın
Bu fiyatları görmeden tatil planı yapmayın
Denize sıfır, havuzu olan, odalarında klima, televizyon bulunan otel...
Sünnet çocukları taht istiyor
Sünnet çocukları taht istiyor
Okulların tatile girmesiyle birlikte sünnet telaşı da başladı.
Bir yüzü masum genç diğeri üstün adam
Örümcek Adam'ın üçüncü macerası "Doc Ock" adlı serüvenin 21. yüzyıl...
Ödüllü şeflerin mutfağı
Maçka'daki Parksa Hilton baştan aşağı yenilendi, en üst katında da Artz adıyla...
Şarabı bir de bağevinde için
Hafta sonunda şarapla ilgili farklı bir deneyim yaşamak isteyenler için Sevilen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.