kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Bush'un talebi olmadı'
Bush bir şey istemedi

Abdullah Gül, Bush'la görüşmenin perde arkasını SABAH'a anlattı: Bırakın üssü hiçbir talebi olmadı

ABD Başkanı ile görüşmeden memnun olduklarının altını çizen Gül, Bush'un Türkiye'den üs talep ettiği haberlerini yalanladı: ABD başka ülkelerdeki birliklerini küçültüyor. Burada niye büyütsün ki!

Tanker uçak varken niye üs istesin ki!
Gül, şöyle devam etti: Tanker uçaklar varken, yeni üslere niye ihtiyaç duysun? Zaten büyük güçleri tutmak istemiyor, askerlerini geri çekmek istiyor.


***

'Bush'un talebi olmadı'

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, ABD Başkanı Bush'un üsler de dahil hiç bir konuda talepte bulunmadığını söyledi. Gül, "iddialara yalan diyorum. Ama kimseyi inandıramıyorum" dedi.

Kaç kez söyledim üs talebinin olmayacağını. Bırakın üsleri hiçbir talebi olmadı." Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül dün ABD Başkanı George Bush ile yaptığı görüşme sonrasında, konuşmamıza bu sözlerle başladı. Gül, Bush ile gerçekleşen görüşmeden, oldukça memnundu. Aktardığına göre, görüşmenin ağırlıklı konuları, Kuzey Irak'taki PKK/KONGRAGEL, KKTC'ye uygulanan ekonomik izolasyonun kaldırılması, Irak'ın geleceği, AB ve bölgesel diğer konular üzerinde yoğunlaşmış. Gül'e göre, PKK-KONGRAGEL konusunda ABD'de de aslında Türkiye ile farklı düşünmüyor. Hatta "ABD için El Kaide neyse, PKK'da odur" görüşünü taşıyor. PKK'nın silahsızlandırılması ve bölgede etkisiz hale getirilmesi için daha önce varılan anlaşmanın kısa süre içerisinde yerine getirileceği konusunda da Erdoğan'a Bush'un sözü olmuş. Bu konuda "Bugünden yarına" olabilecek nitelikte bir gelişmenin beklenmemesini de kayda geçirmiş ancak bunun çok uzun sürmeyeceğini de belirtmiş. Irak'taki Türkmenlerin durumu da görüşmenin bir diğer konusu olmuş. Gül'ün vurguladığına göre Başkan Bush da Kerkük konusunda "Türkiye ile aynı düşünceleri paylaşıyor..."

Irak'ta Yönetim Yapısı
Bir başka paylaştığı konu ise Irak'ın yönetim yapısı. Etnik federasyona dayalı bir yapılanmaya Bush da kapalı olduğunu bildirmiş. Hatta "Kerkük'teki yapının bozulmasına biz de müsaade etmeyeceğiz. Oradaki yapıda bir değişim olmayacak" sözünü vermiş. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne uygulanan ekonomik izolasyonun kaldırılması konusunda ilk adımı kendilerinin attığını anımsatmış. KKTC Ercan Havaalanı'na Carter uçuşlarına yakında başlanacağını, bu konudaki çalışmaların bitirilmek üzere olduğunu belirtmiş. Görüşmede İsrail-Filistin sorunu da ele alınmış. Bush, İsrail'in Filistin'deki sivil halka uyguladığı saldırıları kendilerinin de tasvip etmediğini bildirmiş. Hatta Filistin Devleti'nin bir an önce oluşması için Dışişleri Bakanı Powell'in gösterdiği çabalardan söz etmiş. İsrail'in Filistin yerleşim bölgelerinden çekilirken, evleri yakıp yıkmasına, kendilerinin de tepki gösterdiğini vurgulamış.

"Üs Talebi Yok"
Gül ile İstanbul'a uçakla gelirken yaptığımız sohbette yönelttiğimiz bir diğer soru da ABD'nin Türkiye'den üs talep edip-etmediği oldu. Gül açık ve net bir şekilde, "Daha önce de söyledim. Kimseyi inandıramadım. Hiçbir üs talebi söz konusu olmadı" dedi. ABD'nin Türkiye'deki mevcut üslere dönük bazı taleplerini geçmişte ilettiğini anımsatan Gül, şöyle devam etti: "Üs meselesinde geçmişte ilettikleri talepleri de öyle yazıldığı-çizildiği gibi değil. ABD yeni yapılanması çerçevesinde, Avrupa'da ve başka yerlerdeki birliklerini küçültürken, dönüp Türkiye'de niye büyütsün? Teknoloji bu kadar gelişmişken, tanker uçaklar varken, yeni üslere niye ihtiyaç duysun? Zaten öyle büyük güçleri de tutmak istemiyor, askerlerini ülkesine çekmek istiyor. Bunlara yalan diyorum. Ama kimseyi inandıramıyorum." Bush görüşmede, herhangi bir talepte bulunmamış. Daha çok Başbakan Erdoğan ve kendisinin dile getirdiği talepleri üzerine yoğunlaşılmış. Uçak İstanbul'a doğru alçalırken, Gül görüşmeden memnun kaldıklarının altını birkaç kez çizme gereğini duyuyordu.
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 'Irak'a olumlu yanıt verilebilir'
 'Değişime ihtiyaç var'
 Türkiye Irak polisini eğitebilir
YAVUZ DONAT
İstanbul zirvesi
Önemli bir uluslararası toplantıya...
Fotoğraflardan yansıyanlar
Tema ve Sabah okurlarının buluşmasıyla dokuz aylık çalışmanın...
Sabah'ın manşeti dünya basınında
Reuters ve İtalyan basını, Başbakan Berlusconi'nin röportajına yer...
Bush PKK konusunda topu Irak yönetimine attı
Bush PKK konusunda topu Irak yönetimine attı
ABD Başkanı, Türkiye ziyaretinin ilk ayağı Ankara'daki resmi...
First lady'lerin kahve sohbeti
First lady'lerin kahve sohbeti
Beyaz türbanıyla şıklığını konuşturan Emine Erdoğan'ın Laura Bush'u...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.