kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Talimhane'ye NATO öpücüğü
Talimhane'ye NATO öpücüğü
Talimhane'de yapılan yenilikler
"Güvenlik sorunu tamamen çözüldü"

Talimhane'ye NATO öpücüğü

6 trilyon 180 milyar lira harcanarak turizm merkezi haline dönüştürülen Taksim Talimhane bölgesi, yeniden hayat buldu. NATO Zirvesi'ne yetişmesi için 30 günde yenilenen ve trafiğe kapatılan bölge, İstanbul'un gözde yerleri arasına girmeye aday.

Talimhane Bölgesi Yayalaştırma Projesi" kapsamında araç trafiğine kapatılarak çehresi tamamen değiştirilen Taksim Talimhane bölgesi, yeni görünümüyle yarın başlayacak olan NATO Zirvesi'ne hazır. Turizme kazandırılan 25 bin metrekarelik alan, 6 trilyon 180 milyar maliyetle 30 gün içinde baştan yaratıldı.

Yabancı dil bilen 60 kişilik özel bir güvenlik ekibiyle 24 saat güvenliğin sağlandığı bölge, şimdiden değer kazandı. Kira ve emlak fiyatlarının 5 kat arttığı Talimhane'de, 15 metrekarelik dükkan için istenen kira bedeli 5 milyar lira. Daha önce en yüksek kiranın 500 milyon lira olduğu bölgenin zamanla daha da değerleneceği düşünülüyor. Yollarda granit plak kaplamanın kullanıldığı, özel aydınlatma sistemiyle aydınlatılan, otobüs ve dolmuş duraklarının kaldırıldığı Talimhane'deki tüm binalar yenilenip giydirilecek. Bölgeye ise sadece ihtiyaç duyulan servis araçları ve turistik işletmelere hizmet veren araçlar belirli saatlerde girebilecek. Bunun dışında araç girişine izin verilmiyor.

OTELCİLER MEMNUN
Bölgenin yeni çehresi otel sahiplerini memnun ederken, esnaf düşünceli. Otellerine gelen müşteri potansiyellerinin artacağını düşünen işletmecilerin tersine esnaf, işlerinin durgunlaştığını söylüyor. Bölge esnafı yapılan değişimin memnuniyet verici olduğunu düşünse de, işlerinin kötüye gitmesinden korkuyor. Büfe, Tekel, pastane ve lokanta sahipleri, duraklar kaldırıldığı için insan trafiğinin azaldığını o nedenle müşterilerinin yarısını kaybettiklerini söylüyorlar. Ancak bar, eğlence ve kültür merkezlerinin açılmasıyla buranın zamanla İstiklal Caddesi gibi olacağını düşünüyorlar.

Larespark Genel Müdür Yardımcısı Ümit Yaşar Atalay, her otelin kapısının önüne masa koyup pub gibi işleteceğini belirterek, hayata geçirilmesi planlanan projeleri şöyle anlatıyor: "Sokak etkinliklerinin yapılması düşünülüyor. Benzer etkinliklerle burası daha da canlanacak. Büyük mağazaların bu bölgeye gelmek istediklerini duyduk. Talimhane'nin Fransız Sokağı gibi yapılması planlanıyor. Ayrıca Beyoğlu Belediyesi tüm binaların giydirileceği yönünde bize söz verdi."

GELECEK İÇİN İYİ BİR YATIRIM
Talimhane'nin yeni yüzünün beklediğinden daha güzel olduğunu anlatan Atalay, yapılan değişimi, "Güvenlik elemanları sürekli dolaşıyor. Binalar şimdiden değer kazandı. 31 otel ve beş bin yatak kapasiteli bir bölge burası. Gelecek için iyi bir yatırım olduğunu düşünüyorum" şeklinde yorumluyor. Riva Otel'in sahibi Mehmet Çelikel de Talimhane'nin bu kadar kısa sürede tamamen değiştirileceğini düşünmediğini ancak sonucun mükemmel olduğunu belirtiyor. Çelikel, daha önce kapkaç olaylarının ve hırsızlıkların olduğunu söylüyor ve devam ediyor: "Böyle bir sorunumuz kalmadı. İnsanlar egzoz dumanından yürüyemiyordu. Kendimizi daha güvende hissediyoruz."

Sabri Bağlan da burada 10 seneden beri manav dükkanı işletiyor. Bölgenin güzelleştiğini ancak işlerinin durulduğunu belirterek, "Satışlarımızı gelip geçen müşterilere yapardık. O nedenle durakların kalkması bizim için kötü oldu. Eskiden günde 40 müşteri gelirken şimdi bu sayı 15'e düştü. Açılışı 19 Haziran'da yapıldı ve bu kadar kısa sürede işlerimizi bayağı etkiledi. Esnafın ayakta kalması için burasının İstiklal Caddesi gibi yapılması gerek" diye yakınıyor. Lamartin Kuaför'ün sahibi İhsan Zengin ise projeyi çok beğendiğini ve şimdilik işlerinin etkilenmediğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürüyor: "Her şeyin daha iyi olacağına inanıyorum. Değişime çok olumlu bakıyorum. Harcama kapasitesi yüksek müşterileri çekebiliriz. Zaman her şeyi gösterecek."

Tekel Bayii sahibi Güler Demircan ise 20 senedir bu bölgede esnaflık yaptığı için bölgeden ayrılmak istemediğini dile getirerek, "Ancak işler kötü giderse başka çaremiz kalmaz. NATO Zirvesi sonrası işlerin düzeleceğini ümit ediyorum" diyor.
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Cell-o'nun anne babası da geldi
 Vitrin Meleği
 atv'den aşk mucizeleri
 Doldurulmuş aplikeler
 İstesem, gündemde olmak için bir saat yeter
 En etkili reklamlar tuvaletlerde
GÜLSE BİRSEL
Evde oturma önerileri
Yaz gelmiş. Hava sıcak. Yağmur...
AYŞE TÜTER
Patates dolması
Patatesleri fırçalayarak yıkayın,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.