kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Lorin Maazel Aya İrini'deydi
Lorin Maazel Aya İrini'deydi

İstanbul Müzik Festivali'nin en önemli konserlerinden birini geçen salı akşamı izledik. Geçen yıl da dünyanın en iyi orkestralarından Bavyera Radio Senfoni Orkestrası ile İstanbul'da iki konser veren Lorin Maazel, bu defa efsanevi şef Arturo Toscanini'nin adına kurulan 100 kişilik bir orkestra ile katıldı festivale. Aya İrini müzesi şüphesiz İstanbul'un en etkileyici mekanlarından biri. Oda müziği ve resitaller için daha uygun bir mekan bulunamaz. Ama 100 kişilik bir orkestra konseri için herhalde burayı düşünmemek lazım. İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın kurucusu Nejat Eczacıbaşı'nı anma konserinde, sahneden çıkan sesleri takip etmek değerlendirmek müziğin coşkusunu, heyecanını hissederek eserin içine girebilmek ne yazık ki mümkün değildi. Lincoln Center'daki akustiği mükemmel salondan Aya İrini'ye gelen Maazel'in nasıl bir sıkıntı içinde olduğunu anlamamaya imkan yoktu. Ortam güzel, fakat akustik kötüydü. Orkestranın ürettiği müziği tüm detaylarıyla dinleyebilmek ne yazık ki olanaksızdı. Salonun değişik yerlerinde bazı sesler hiç duyulmuyordu. Bas seslerin biraz toparlanabilmesi için orkestranın bulunduğu bölümün tavanına asılan ince uzun perde bile bir işe yaramadı. Peki neden konser Aya İrini'ye alındı? Şüphesiz festival yöneticileri de bu durumu biliyorlardı. Ancak İstanbul'un akustiği iyi iki salonu, Lütfi Kırdar ve Cemal Reşit Rey NATO zirvesi nedeniyle haftalar öncesinden kapatılmıştı. Zannediyorum AKM için de benzer sorunlar vardı. Gelelim konsere.
Lorin Maazel, Arturo Toscanini Vakfı'nın yıllar süren titiz araştırmalarının sonucu olarak çok zorlu ve özel elemelerden geçen müzisyenlerden oluşan orkestrayla 15 Haziran 2002 tarihinde Strasbourg'daki Palais de la Musique'de verdiği ilk konserde büyük övgüler almıştı. Orkestranın üyelerinden biri de flüt sanatçımız Bülent Evcil'di. Dvorak'ın ABD'de bulunduğu yılların ürünü "Yeni Dünyadan" senfonisi her orkestra için mihenk taşı kabul edilen eserlerden biridir. Orkestra konserin ilk bölümünde bu eseri seslendirdi. Ancak ne yazık ki onların ürettiklerini bizler net olarak duyamadık. Aradan sonra Ottorino Respighi'nin iki senfonik şiiri seslendirildi: Roma Çeşmeleri ve Roma Çanları. Sözünü ettiğim akustik sorunlara rağmen bu iki sevimli senfonik şiirle bile orkestranın kalitesi kendini ortaya koydu. Aslında yalnızca Lorin Maazel'i bir defa daha izlemek için bile bu konsere gidilmeliydi. 5 yaşında keman, 7 yaşında şeflik derslerine başlayan Maazel, ilk 8 yaşında bir üniversite orkestrasını yönetti. Henüz 15 yaşında ABD'de yönetmediği orkestra kalmamış gibiydi. Başarılarla dolu bir hayat.

50 Yılda 150 Konser
1960 yılında ünlü Bayreuth Festivali'ne davet edildi. 1961'de Boston Senfoni Orkestrası şefi oldu. 1965-1971 yılları arasında Berlin Alman Operası'nın sanat yönetmeniydi. 1972-1982 yılları arasında müzik yönetmeni olduğu Cleveland Orkestrası'nı uluslararası düzeye taşıdı. Maazel dünyanın en fazla konser veren şeflerinden biri. 50 yılda 150'yi aşkın orkestrayı, 5 bini aşkın konser ve opera temsilini yönetti. 1988- 1996 yılları arasında Pittsburgh Senfoni Orkestrası'nda ve daha sonra yönettiği Bavyera Radyo Senfoni Orkestrası'nda büyük başarılar elde etti. 3 yıldır New York Filarmoni'nin şefi ve genel müzik yönetmeni. Müzikseverler onu asıl geleneksel yeni yıl konserleriyle tanıyorlar. Viyana'da her yıl 1 Ocak günü öğle saatlerinde verilen bu konserler Johan Strauss valsleriyle ünlüdür. Bu konserlerin değişmez bir kuralı vardır. Finalden bir parça önce yazılmış en iyi vals olan "Güzel Mavi Tuna" seslendirilir.
Final parçası ise Baba Strauss'un ünlü "Radetkzy Marşı"dır. Birçok dünya televizyonu konseri canlı yayınlar. Özellikle ABD'den bu konser için özel geziler düzenlenir. Bu muhteşem konseri her yıl başka bir şef yönetir. Konserlerin CD'leri bir hafta içinde piyasaya sunulur. Viyana Filarmoni Orkestrası'nı yeni yıl konserlerinde tam 10 kez Lorin Maazel yönetmiştir. Zaman zaman kemanıyla orkestraya eşlik eden Maazel, güleryüzlü, esprili ve sevimli bir şeftir. Onu bu festivalde bir kez daha izlemek gerçekten hoştu.
DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 İstanbullular denize koşuyor
 Özel formüllerle evde güzelleşin
 Kamp ateşi hiç sönmüyor
 Eski Rum köyünde sanat kampı
 Cavalli İmparatorluğu
 Bazıları "star" doğar
 Aşkım, adını popoma yazdım
 Bir Antonio var
 Bağlardan şaraba
 Usta ellerde güzelleşsin
 Çocuklara özel bir festival
 Tecrübe bazen işe yaramıyor
 Kısa film yarışması
 Mücevhersiz mücevherler
 Haliç kıyılarında nostaljik geziler
 Muhsin Ertuğrul'un su faturası
 Adalar şenleniyor
 Erkeklere martini, kadınlara kokteyl
 Haftanın Kitapları
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Dağlarına bahar gelmiş memleketimin
Her şey benim...
ŞAFAK KARAMAN
Suya ilişkin bir mavi
Uzun bir aradan sonra yeni bir...
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Sağına sarmısak soluna soğan
Bugün...
Sanayi toplumunun 'gay' aşıkları
Sanayi toplumunun 'gay' aşıkları
Haftanın iki filmi de cinsellik temalı. Ama geçmişte yaz aylarının...
Kadın bedeninin vazgeçilmez cazibesi
Kadın bedeninin vazgeçilmez cazibesi
Yönetmen Catherine Breillat, ilerleyen yaşının da etkisiyle artık...
Istakoz bahane ama balık şahane
Üç yıldır Çeşme'nin Çiftlikköy'ünde faaliyet gösteren ıstakoz...
Evimizin can damarı Mutfaklarımız
Mutfaklar, evimizin en sıcak bölümüdür. Ancak bu mekanı dekore...
Önce defile, sonra doğum
Avrupa basınından çok sayıda gazetecinin izleyeceği 13 Temmuz'daki "Inside...
'Gaultier' marka ekmek
Dünyanın en büyük modacılarından biri, dünyanın en büyük çağdaş sanat...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.