kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çocukların zekasına 6 trilyon liralık 'demir' takviyesi
Halsizlik, baş dönmesi, tırnak kırılması belirtiler arasında...

Çocukların zekasına 6 trilyon liralık 'demir' takviyesi

Türkiye'de bebeklerin ve anne adaylarının yüzde 50'sinde demir eksikliğine bağlı kansızlık görülüyor. Sağlık Bakanlığı, halk sağlığı için önemli bir tehdit oluşturan bu durumu ortadan kaldırmak için 'Demir Gibi Türkiye' projesini başlattı. Proje kapsamında ihtiyacı olanlara ücretsiz demir damlaları dağıtılacak

Ülke genelinde başlayan çok önemli bir sağlık projesi, çocuk hematolojisi uzmanı olan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ ile demir eksikliği konusunda uzun yıllardan beri mücadele eden bir ilaç şirketini bir araya getirdi. Projenin adı: "Demir Gibi Türkiye" Adı üstünde, yeni nesilleri demir gibi sağlam bireylere dönüştürmenin yolu, demir eksikliği anemisi (kansızlık) hastalığıyla mücadeleden geçiyor. Demir eksikliğine bağlı kansızlık, tüm yaş grupları için yaşamsal önem taşıyor. Kansızlık, bebek ve çocuklarda büyümeyi etkiliyor, enfeksiyonlara direnci azaltıyor, çocuklarda zihinsel yeteneklerin gelişmesini olumsuz yönde etkiliyor, okul başarısının düşmesine yol açıyor. Her yaşta ve dünyanın her yerinde en sık görülen kansızlık (anemi) tipi olan demir eksikliği, Türkiye'nin de içinde bulunduğu ülkeler için ciddiyetini koruyor. Bebeklerde en sık 6 ile 24'üncü ay arasında, yani süt çocukluğu döneminde görülen demir eksikliği, doğum yapan ve emziren annelerde de ortaya çıkıyor. Erişkin erkeklerde ve menopoza giren kadınlarda ise, daha az görülüyor.

Rüyalarını Gerçekleştirdi
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, bir çocuk hastalıkları hekimi, hepsinden öte bir çocuk hematolojisi (kan hastalıkları) uzmanı olarak, rüyalarından birisini gerçekleştirdiği için son derece mutlu. Halen Erzurum Atatürk Üniversitesi Çocuk Hemotolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Akdağ, gebe kadınların ve 4-12 ay arasında çocuğu olan ailelerin Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık ocakları ve ana çocuk sağlığı merkezlerine başvurmalarını istedi. Abdi İbrahim İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut ise, toplumsal sorumluluk anlayışı gereği, halkın bilinçlendirilmesini sağlayacak porjelerde yer almayı hedeflediklerini açıkladı. Barut, 'Demir Gibi Türkiye' projesinin, sağlık sektöründe yaygınlaşmasını amaçladıkları 'koruyucu hekimlik' çalışmaları çerçevesinde yer aldığına dikkat çekerek, "Türkiye'nin geleceği çocukların fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı gelişimine önem verdiğimiz için, Sağlık Bakanlığı'nın demir eksikliği anemisiyle ilgili bu önemli projesi, bizi çok heyecanlandırdı. Hem sosyal sorumluluğumuz, hem de demir ilaçları pazarındaki liderliğimiz gereği, projeye hiç tereddütsüz destek vermeye gönüllü olduk. Çünkü çocuklar bizim geleceğimiz" dedi.

Ücretsiz İlaç Dağıtılacak
Sağlık Bakanlığı 'Demir Gibi Türkiye' projesi kapsamında her yıl 4-12 ay arasındaki 1 milyon bebeğe ulaşmayı hedefliyor. Bebeklere ücretsiz olarak dağıtılacak demir damlalarının piyasa değeri yaklaşık 6 trilyon lirayı bulacak. Sağlık Bakanlığı bilgilendirme ve eğitim çalışmaları için de 250 milyar lirayı aşan harcama yapacak. Abdi İbrahim İlaç ise proje kapsamında, Sağlık Bakanlığı'na 800 milyar lira değerinde, 200 bin kutu demir damlası verecek. Abdi İbrahim İlaç, bilgilendirme ve eğitim çalışmaları için de 250 milyar liraya yakın harcama yapacağı için, projeye vereceği destek 1 trilyon lirayı aşacak.

Anne Sütü Demir Deposu
Bebeklerin doğumdan sonraki ilk altı aylık süreçte sadece anne sütü ile beslenmesi çok önemli. Çünkü anne sütündeki demirin yüzde 50'si emiliyor. Demir eksikliği olan çocuklarda, boy, kilo geri kalabiliyor. Halsizlik ile birlikte, kandaki hemoglobin düzeyinin düşüklüğüne bağlı olarak, vücut direnci düşüyor. Çocuk, sık sık hastalanıyor. Demir, sadece kan yapımı ile ilgili bir madde değil. En önemli işlevi, zekâ ve bağışıklık sistemini güçlendirmek. Süt çocukluğu dönemi, beyin fonksiyonlarının en hızlı geliştiği dönem. Anne karnında başlayan bu süreç, üç yaşında tamamlanıyor. Yani, beyin üç yaşına kadar hızlı bir şekilde demiri depoluyor.

Zek Gelişimini Etkiliyor
İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim dalı Öğretim Üyesi Hematolog-Onkolog Prof. Dr. Leyla Ağaoğlu, çocukta beynin geliştiği üç yaşına kadar olan süreçte demir eksikliğinin olması halinde, zekâda sorun yaşanabildiğini, yürümenin, konuşmanın geciktiğini ve davranış bozukluklarının görüldüğünü söyledi. Ağaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Demir eksikliği olan çocuğun, olmayana oranla zekâsı düşük çıkıyor. Süt çocukluğu dönemindeki çocukların yüzde 75'inde demir eksikliği, potansiyel zekâsının 5 puan altında kalmasına yol açabiliyor. Demir eksikliğini süt çocukluğu döneminde gidermek, zekânın düşük kalmasını önlüyor. Fast food tarzı beslenme, 15 yaşındaki çocuklarda bile demir eksikliği yapıyor. Bu çocukların okuldaki başarıları düşüyor. Demir takviyesi yapılan çocukta ise, not ortalaması yükseliyor. Bu proje ile, süt çocukluğu döneminde, önleyici dozda demir verilecek. Böylece, zekâ eksikliği oluşmasının önüne geçilecek."
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Çocukların Zekasına 6 Trilyon Liralık 'demir' Takviyesi
 Güneş Lekeleri Cilt Kanserinin Habercisi
 Televizyon Çocukta Dikkat Eksikliği Yapıyor
 Çiğ Domates Etin Zararını Önlüyor
 Stresin İlacı: Ayran
 E Vitamini Mesane Kanseri Riskini Azaltıyor
 Çalışana Korunma Eğitimi Şart
 Egzersiz Yapan Bel Ağrısından Kurtulur
 Tavuğun Yanında Pilav Yerine Salata Tüketin
 Taylan Kümeli'nin Beslenme Önerileri
 Sağlık Hattı
 İşini Bilen Şirket Çalışanını Koruyor
 Bulaşıcı Hastalıklar Kapımızda
 Çocuğunuz 3 Yaşında Hâlâ Konuşmuyorsa Uzmana Gidin
Özal Ailesi'nde ikinci Zeynep krizi
Özal Ailesi'nde ikinci Zeynep krizi
Abla Zeynep Özal'ın, ailenin bütün sırlarını açığa çıkaran kitabının...
Antalya'da yaz koleksiyonunu sergiledi
Antalya'da yaz koleksiyonunu sergiledi
Modacı Cemil İpekçi, Antalya'da bir eğlence merkezinin...
Hediye listesi Tiffany ve Beymen Home'dan
Hediye listesi Tiffany ve Beymen Home'dan
2 Temmuz'da Beylerbeyi Sarayı'ndaki düğünlerine tam bin 700 kişi...
Aşıklar Bodrum'da
Aşıklar Bodrum'da
Aşk açısından son birkaç ayı oldukça hızlı geçiren manken...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.