kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
 

Borsa kazandırmalı ki, kazansın

Sermaye piyasasının ekonomiye uzun vadeli kaynak yaratması ve tasarrufların değerlendirildiği bir yer olabilmesinin koşullarını irdeliyorum. Bunun için devrim yapılması ve yeni bir düzenin kurulması gerektiğini dün savunmuştum.
Gerçekte uzun vadeli yatırımcıların bu piyasada olabilmesi için şirketlerin kârlı çalışıp, bu kârını hissedarlarıyla paylaşması gerekiyor. Bugün al bugün sat, bugün al yarın sat ile dünyada hiçbir sermaye piyasası gelişemiyor.
Kendinden beklenen kaynak yaratma ve tasarruf sahiplerine kazandırma misyonunu kaybediyor. Halka açılma ve kaynak yaratma ayağı eksik olunca da, borsa işi kumara dönüyor.
Voli vurma yeri değil-
Sermaye piyasası bugünden yarına para kazandıracak, voli vuracak bir piyasa değil. En başta bu anlaşılmalı. Bunun yanında sermaye piyasası bir vadede katılımcısına para kazandıran bir piyasa olmalı ki, gelişebilsin, yeni yatırımcıları çekebilsin.
Şirketlere yeni düzen-
Sermaye piyasasının şirketler ayağında yeni bir düzen için bizim önerilerimiz şöyle:
Öncelikle borsadaki şirketler elemeye tabi tutulmalı. 100 hissede manipülasyon olması büyük bir olaydır. Borsadaki hisselerin yüzde 35'inde manipülasyon demektir. Manipülasyonu önlemek ve derinliği sağlamak üzere halka açıklık oranı yükseltilmeli. Şu anda ortalama yüzde 25 olan halka açıklık oranı yüzde 40'a çıkarılmalı. Bu oranı geçen belli büyüklükteki şirket hisseleri şampiyonlar ligi denebilecek blue chip pazara alınmalı. Diğer şirketler borsanın ikinci ligine konulmalı. Bu ligdeki hisselerde İMKB ve SPK, sınırlı sorumluluk üstlenmeli. Bu pazarın işlem saati de kısıtlanmalı. Örneğin
şampiyonlar liginde dört saatlik işlem, burada iki saat olarak uygulanmalı. Bu hisselerin likiditasyonu kısıtlanmalı. Yoksa borsadaki şirketlerin yüzde 35'inde manipülasyona rastlanmasını önleyemezsiniz. Bu kadar manipülasyonun olduğu yerde de, halkın ve uzun vadeli yatırımcının işi olamaz.
Bilanço yönünden SPK'nın denetiminde olmayan bankalar da borsada ikinci lige alınmalı. Ta ki Bankalar Kanunu'nda düzeltmeler yapılıp kamuoyunu aydınlatma yönünden diğer halka açık şirketlere göre ayrıcalıklarının kaldırılmasına ve bu yönüyle SPK'ya tabi olmalarına kadar.
Bütün özel sektör şirketlerinin halka arzları sermaye artırımı yoluyla gerçekleştirilmeli. Bu piyasadan sağlanan fonlar yine şirketin içinde kalmalı ki, şirket öz sermayesini güçlendirsin, kâr etsin ve bu kârını hissedarlarıyla paylaşsın. Sermaye piyasası kazandırsın ki, kazansın. Sermaye artırımı yoluyla halka açılmadan sadece özelleştirme kapsamındaki kamu şirketleri muaf tutulmalı.
Şirketlere kendi hisselerini geri alma olanağı (buy back) tanınmalı. Bunun için Ticaret Kanunu'nda değişiklik yapılmalı. Bu, fiyatların aşırı düşmesini ve hisse senedinde şirketin bizzat kendisinin piyasa yapıcısı olmasını beraberinde getirecek.
Sermaye piyasası kazandırmalı ki kazansın mantığından hareketle şirketlere dağıtılabilir kârın yüzde 50'sini dağıtma zorunluluğu getirilmeli. Kâr ettiği halde temettü dağıtmak istemeyen şirketlerin bu piyasada yeri olmamalı. Eğer şirketler ihtiyaç duyarsa pekala sermaye artırabilir. Dünkü tabloda bedelli sermaye artırımlarının dağıtılan temettüyü geçtiğini belirlemiştik.
Borsada işlem sistemi değiştirilmeli. Sürekli müzayede manipülasyona daha açık. Bunun yerine toplu açılış sonrası müzayede sistemine geçilmeli.
Şu anda bazı hisse senetleri sahipli. Oyuncu veya oyuncu grupları hisse senedine hakim, fiyatı yönlendirebiliyor, piyasayı belirleyebiliyorlar. Bu fiili durumdan belki de piyasa yapıcısı sisteme geçilmeli. Her hisse senedinde oyuncu ve manipülatör hakimiyeti yerine piyasa otoritesinin gözetiminde işlem yapacak market maker'ların varlığı daha yararlı sonuçlar doğurabilir.
Yeni düzeni yazmayı sürdüreceğim.
Sonuç- "Geçen senenin yuvasına bu senenin kuşu gelmez"
İngiliz Atasözü

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Devrim için önce zihniyet değişmeli   / 22-06-2004
 Bu borsaya devrim lazım   / 21-06-2004
 Parlak bir bilanço için programın ve reformların devamı gerekli   / 18-06-2004
 IMF'li 5 yılın bilançosu   / 17-06-2004
 Bankalarda 5 Temmuz hazırlığı   / 16-06-2004
 Vergide çarpık yapı çarpık sonuç   / 15-06-2004
 Para sahipleri farsatı kaçırmadı   / 14-06-2004
 Ne oldu bizim borsamıza?   / 11-06-2004
 Faiz dışı fazla indirimi isterken cari açığın artacağını düşündün mü hiç   / 10-06-2004
 Program 3 yıllık olacak, kanun öyle diyor   / 09-06-2004
YAVUZ SEMERCİ
TMSF ile yapılan protokoller çöpe...
İLKER SARIER
Kaç Türkiye varmış?
Gazete haberlerine bakarsanız,...
ŞELALE KADAK
Hantal PTT, nasıl hiperaktif olup 50 trilyon kâr...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Borsa kazandırmalı ki, kazansın
Sermaye piyasasının...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Kerkük'ten İsrail'e bir yol var
Yeniden gündeme gelen...
Kayıp avukatın sırrı Söylemezler'de saklı
İşadamlarından haraç istedikleri ileri sürülen Söylemez Kardeşler,...
Üstün Hoca artık yok
Türkiye'ye uzun yaşamanın sırlarını öğreten Üstün Korugan, enfeksiyon...
IMKB
E: 16,753 D:% -0.19
DOLAR
S: 1,490,000 D:% -0.13
EURO
S: 1,800,000 D:% -0.11
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.